هشدار درباره 6 رقمي شدن تعداد مبتلايان روزانه
ظرف 24 ساعت از آمار 16757 مبتلابه 11731 مبتلا رسيديم؟
شنيدههاي «اعتماد» درباره مبتلايان «اميكروني» كه گواهي «سرماخوردگي» دريافت ميكنند
گروه اجتماعي
به دنبال اوجگيري ابتلاي كرونا در كشور و در حالي كه بر خلاف آمار اعلامي ديروز مبني بر كاهش 5026 نفري تعداد مبتلايان نسبت به روز گذشته، هشدارها حكايت از وخيمتر شدن وضعيت شهرها از بابت شيوع ويروس كرونا و سويه اميكرون دارد، ديروز دبير كميته اپيدميولوژي ستاد ملي مقابله با كرونا خطاب به مسوولاني كه عاديسازي وضعيت را جايگزين آگاهسازي و اقدامات پيشگيرانه كردهاند، اخطار داد كه به زودي و به دنبال شرايط موجود و قابل مشاهده، آمار ابتلاي روزانه در كشور 6 رقمي خواهد شد.
مسعود يونسيان ديروز در گفتوگو با ايلنا هشدار داد: «با عادي شدن اعداد و ارقام مواجه شدهايم. زماني كه گفته ميشد ۱۰۰ نفر به دليل كرونا كشته شدهاند، اين عدد براي همه بزرگ جلوه ميكرد، اما به تدريج و به مرور زمان اين اعداد اهميتشان را از دست ميدهند. دو هفته قبل بهطور متوسط ۱۲ درصد افزايش روزانه ابتلا كرونا نسبت به روز جمعه 8 بهمن را داشتيم. هفته پيش اين عدد به ۱۵ درصد و اواخر هفته به ۲۰ درصد رسيد؛ يعني نه تنها موارد ابتلا به شكل تصاعدي افزايش پيدا ميكند، بلكه آهنگ اين تصاعدي بودن نيز رو به افزايش است. اگرچه انتظارم اين بود كه اول اين هفته تعداد بيماران جديد ما پنج رقمي شود، چهارشنبه هفته گذشته اين اتفاق افتاد. بنابراين سرعت رشد موارد ابتلا بسيار زياد است و به نظر ميرسد تا پايان بهمن، به سرعت به عددي 6 رقمي و بالاي ۱۰۰ هزار نفر خواهيم رسيد و در ادامه بايد ديد جامعه چه رفتارهايي در پيش ميگيرد. آيا تعطيليها و محدوديتها از سر گرفته ميشود يا خير؟ حتي اينكه تعداد موارد مرگ روزانه ما به بالاي صد نفر برسد، اصلا دور از انتظار نيست اگرچه كه ميزان مرگ مشابه موج دلتا و روزانه ۵۰۰ تا ۶۰۰ مرگ تاييد شده رسمي هم محتمل نيست، اما به نظر ميرسد عددي بين ۱۰۰ نفر تا ۵۰۰ نفر مرگ روزانه تاييد شده خواهيم داشت كه اين عدد تابع اين است كه منحني تا كي رو به بالا برود و از چه زماني شروع به پايين آمدن كند و آيا بيمارستانهاي ما اشباع شوند يا خير، چون اگر تعداد افراد بستري زياد شود و كمبود دارو و اكسيژن مشابه پيكهاي گذشته اتفاق بيفتد، تعداد مرگ ميتواند به مراتب بالاتر برود.»
طبق گزارش ديروز وزارت بهداشت، در شبانهروز 8 تا 9 بهمن 11731 مبتلاي جديد كرونا شناسايي شدهاند كه اين تعداد بيمار شناسايي شده، نسبت به شبانه روز 7 تا 8 بهمن كه 16757 مبتلاي جديد شناسايي شدند، در كمال ناباوري، كاهش 29.9 درصدي داشت در حالي كه از 11 روز گذشته به اين سو، تعداد مبتلايان جديد نسبت به شبانهروز پيش از آن، رو به افزايش بوده و بنا به تاييد وزير بهداشت، موج ششم بيماري، سه روز قبل آغاز شده و هنوز تا رسيدن به قله موج، فاصله بسيار داريم. حالا سوال اين است كه تا چه حد ميتوان در كاهش 29.9 درصدي تعداد مبتلايان جديد شبانهروز 8 تا 9 بهمن نسبت به شبانهروز پيش از آن، تشكيك كرد؟ شنيدههاي «اعتماد» حكايت از آن دارد كه برخي مبتلايان اميكرون، در زمان مراجعه و معاينه، نسخه سرماخوردگي دريافت كردهاند و بيماريشان در مراكز دانشگاهي هم، به عنوان سرماخوردگي ثبت شده در حالي كه بنا به تاكيد تمام اپيدميولوژيستها، اكنون و در ايام شيوع اميكرون، نه سرماخوردگي و نه آنفلوآنزا وجود ندارد، بلكه هر چه با علايم سرماخوردگي هست، همه اميكرون است. اين اعداد كاهش يافته از مبتلايان جديد كه پر از ابهام هم هست، در حالي به عنوان آمار رسمي اعلام شده كه وضعيت تمام استانها حكايت از وخامت شرايط نسبت به هفته گذشته دارد. به دليل همهگيري اميكرون در استان يزد، ديروز و بعد از اهمال و تامل غير قابل باور، اعلام شد كه تمام مدارس اين استان، بالاخره تعطيل شدند. مسوولان استان خراسان جنوبي ديروز اعلام كردند كه موارد ابتلاي كرونا در 8 روز اول بهمن نسبت به نيمه دوم دي ماه 320 درصد افزايش يافته، مسوولان استان كهگيلويه و بويراحمد ديروز اعلام كردند كه عامل اصلي بيماري در اين استان، سويه اميكرون است در حالي كه 50 درصد مبتلايان اميكرون هيچ علايم ظاهري ندارند اما تعداد مبتلايان در اين استان نسبت به هفته قبل، 2.7 برابر، ميزان بروز بيماري 41.5 درصد در هزار نفر جمعيت استان و ميزان كشندگي بيماري در استان تا 9 درصد (حدود 7 درصد بالاتر از ميانگين كشوري) افزايش يافته است. مسوولان استان فارس گفتهاند در جنوب اين استان، 18 منطقه فوق قرمز و نارنجي از بابت آمار بالاي بستريها شناسايي شده است. مسوولان استان مركزي گفتهاند تعداد نوجوانان و كودكان مبتلا به اميكرون در اين استان، رو به افزايش است چنانكه هفته آخر دي ماه در اين استان 21 كودك و نوجوان مبتلا به اميكرون شناسايي شدند اما در هفته اول بهمن تعداد مبتلايان كودك و نوجوان به 38 نفر افزايش يافته است علاوه بر اينكه در هفته اول بهمن و در مقايسه با هفته پاياني دي، ميزان ابتلاي كرونا در استان مركزي رشد 199 درصدي، ميزان بستري رشد 120 درصدي، ميزان مراجعات سرپايي رشد 205 درصدي و ميزان مرگ رشد 400 درصدي داشته است.
علاوه بر اين آمار تكاندهنده از وضعيت استانها، فرضيههاي خوشبينانه درباره مرگ و مير كمتر سويه اميكرون در مقايسه با سويه دلتا هم با گزارش اخير از وضعيت همهگيري اميكرون در امريكا زير سوال رفته است. ديروز در خبرگزاري ايسنا و به نقل از آمارهاي جهاني اعلام شد كه «موج اميكرون در امريكا عدد مرگ روزانه را به ۳۸۹۵ رساند در حالي كه بيشترين مرگ ثبت شده امريكا در شيوع دلتا ۳۴۱۸ نفر بود و بنابراين، نهتنها قله بستري اميكرون در امريكا ۱.۵ برابر بستري دلتا برآورد شده، قله مرگ روزانه اميكرون در دانمارك و ايتاليا ۸ برابر بلندتر از دلتاست علاوه بر آنكه قله بستري اميكرون در دانمارك ۶.۵ برابر دلتا و در حال افزايش بوده و در ايتاليا نيز ۴.۵ برابر دلتا و در حال افزايش است.در كانادا، سوييس و فرانسه هم قله مرگ اميكرون ۴ برابر دلتا برآورد شده علاوه بر آنكه قله بستري اميكرون نسبت به بستري دلتا به ترتيب در كانادا ۴.۵ برابر، در سوييس ۲.۲ برابر و در فرانسه ۲.۶ برابر دلتا و در حال افزايش است.قله مرگ روزانه اميكرون در استراليا ۳.۳ برابر و در سوئد نيز ۲ برابر دلتاست.همچنين قله بستري اميكرون در استراليا ۳.۵ برابر بستري دلتا و در سوئد ۵ برابر دلتا و در حال افزايش است.»
وقتي به آمارهاي استاني ايران رجوع كنيم هم شرايط متفاوت و اميدواركنندهاي از همهگيري بيماري شاهد نيستيم چنانكه طبق گزارش ديروز وزارت بهداشت از صد و يكمين هفته همهگيري كرونا در كشور، نه تنها بستريهاي كرونا (كه نتيجه مستقيم افزايش ابتلاست) در اغلب استانها افزايش يافته، در اين هفته، هيچ استاني مرگ «صفر» روزانه گزارش نكرده كه باز هم حكايت رشد صعودي ابتلا و البته در مغايرت سوالبرانگيز با چگونگي كاهش 29.9 درصدي ابتلاي روزانه نسبت به شبانهروز گذشته است. طبق اين گزارش، در حالي كه به دليل افزايش ابتلا و بستري، 7 شهر كشور از دو روز گذشته به وضعيت قرمز، ۴۳ شهر به وضعيت نارنجي و ۲۱۷ شهر به وضعيت زرد رسيدهاند، در اولين هفته بهمن ماه، در استان تهران ۱۵۸۳ مبتلاي جديد كرونا شناسايي شدهاند كه از اين تعداد، ۷۰۹ نفر به دليل شدت علايم بستري شده و در اين هفته، 35 نفر از مبتلايان در اين استان هم فوت كردهاند در حالي كه بستري استان افزايش بارز دارد.
آمار بستريها در استانهاي يزد، قم، سمنان، مازندران، كرمان، خراسان جنوبي، ايلام، هرمزگان، اردبيل، مركزي، گيلان، خراسان رضوي، بوشهر، چهارمحال و بختياري، آذربايجان غربي، آذربايجان شرقي، كردستان، لرستان، البرز، اصفهان، گلستان، همدان، خوزستان، سيستان و بلوچستان هم در اولين هفته بهمن ماه افزايشي بوده كه اين افزايش، نتيجه مستقيم افزايش ابتلاست در حالي كه درصد كمي از مبتلايان بستري شده و درصد بسيار بيشتري با مراجعه سرپايي به مراكز درماني دانشگاهي و دريافت دارو، از بستري و اشغال تخت معاف ميشوند. حالا با وجود شيب صعودي از 10 روز گذشته به اين سو، چطور ممكن است در يك برهه زماني خاص، آمار ابتلا به فاصله يك شبانهروز، كاهش عجيب و قابل توجه نه يك درصد و نه دو درصد و نه حتي 10 درصد، يكباره و در كمال تعجب، كاهش 29.9 درصدي داشته باشد در حالي كه هم رعايت پروتكلهاي بهداشتي بسيار كاهش داشته و هم شدت تجمع و تراكم جمعيت در كشور در حال انفجار است و هم عاديسازي ترددها به اوج خود رسيده و هم گزارشها حكايت از پر شدن تختهاي بستري دارد؟