گفتوگوي بنت و مودي
درباره مذاكرات احياي برجام
نخستوزير رژيم صهيونيستي روز دوشنبه با «نارندرا مودي» همتاي هندي خود در زمينه چشمانداز احياي توافق هستهاي ايران و چالشهاي منطقهاي و جهاني گفتوگو كرد. به گزارش خبرگزاري فارس، به نوشته روزنامه «جروزالم پست» در اولين تماس تلفني بين «نفتالي بنت» نخستوزير رژيم اسراييل با «نارندرا مودي» نخستوزير هند از زماني كه بنت هفته گذشته سفر برنامهريزي شده خود به هند را به دليل ابتلاي به كرونا به تعويق انداخت، طرفين درباره امور مهم جهاني و منطقهاي از جمله چشمانداز توافق هستهاي ايران گفتوگو كردند.نخستوزير رژيم اسراييل پس از مثبت شدن آزمايش كوويد-۱۹ مجبور شد سفر خود را به هند تعويق بيندازد.
اين گفتوگوي تلفني در حالي صورت گرفت كه رييسجمهور هند روز يكشنبه از انجام اقداماتي در بندر چابهار در ايران جهت عملياتي كردن آن خبر داد. «رام ناث كونيد»، رييسجمهور هند طي سخنراني در جمع ديپلماتها در «موسسه روابط بينالملل عشقآباد» در زمينه بندر چابهار در ايران گفت: «اقداماتي را براي عملياتي كردن بندر چابهار در ايران انجام دادهايم كه ميتواند دسترسي امن، قابل دوام و بدون مانع به دريا را براي كشورهاي آسياي مركزي فراهم كند.»
هند در سال ۲۰۱۵ در خصوص توسعه بندر چابهار و احداث خط راه آهني كه هند را به افغانستان متصل ميكند، با ايران به توافق رسيد و در سال ۲۰۱۶، «نارندرا مودي» نخستوزير هند در جريان سفر به ايران، توافقنامه سرمايهگذاري ۵۰۰ ميليون دلاري براي توسعه چابهار را با تهران به امضا درآورد.
پيش از اين نيز «جياس جايشانكار» وزير خارجه هند پيشنهاد داده بود كه به منظور دسترسي امن و بدون مانع كشورهاي آسياي مركزي به دريا، بندر چابهار در كريدور بينالمللي شمال-جنوب قرار بگيرد. وي همچنين از طرح كارگروه هند، ايران، افغانستان، ازبكستان براي استفاده مشترك از بندر چابهار استقبال كرده بود.
وزير خارجه هند گفته بود كه دهلينو مجموعا ۸۵ ميليون دلار كمك بلاعوض و تسهيلات اعتباري ۱۵۰ ميليون دلاري براي توسعه پايانه شهيد بهشتي در بندر چابهار متعهد شده است.
وزير خارجه هند در مورد تاثير تحريمهاي امريكا بر پروژه بندر چابهار نيز اظهار داشته بود كه تحريمهاي امريكا عليه ايران به هيچوجه به اين پروژه مربوط نيست.