• ۱۴۰۳ پنج شنبه ۱ آذر
روزنامه در یک نگاه
امکانات
روزنامه در یک نگاه دریافت همه صفحات
تبلیغات
بانک ملی صفحه ویژه

30 شماره آخر

  • شماره 5230 -
  • ۱۴۰۱ دوشنبه ۲۳ خرداد

رييس كل بانك مركزي در نشست با صرافان:

بيشترين ميزان اسكناس دلار را داريم

هيچ زماني در تاريخ بانك مركزي اين ميزان از اسكناس كه الان در بانك داريم را نداشتيم

گروه اقتصادي

همزمان با تشديد نوسانات ارزي در بازار، رييس كل بانك مركزي در ساختمان ميرداماد نشستي را با صرافان ارزي برگزار كرد تا هماهنگي‌هاي لازم براي اجراي سياست‌هاي جديد ارزي را با فعالان بازار ارز انجام دهد. فعالان بازار علت اصلي نوسانات اخير ارزي را جو رواني مي‌دانند و مي‌گويند عرضه ارز مناسب است، اما بانك مركزي نبايد اجازه دهد كه اختلاف دلار نيمايي و آزاد افزايش يابد. سران سه قوه چندي پيش به بانك مركزي اختيارات كامل در حوزه ارزي دادند و اين بانك مجاز به مديريت بازار ارز با استفاده از تمام اختياراتش شده است. همزمان با مصوبه سران قوا، بانك مركزي جلسه‌اي ارزي را با حضور صرافان ارزي در برج ميرداماد برگزار كرد و صرافان را در جريان جزييات اقدامات آتي اين بانك در حوزه ارزي قرار داد. ديروز نيز طبق اعلام مديركل روابط عمومي بانك مركزي، رييس كل اين بانك ميزبان صرافان شد تا اقدامات و برنامه‌هاي جديد ارزي را با آنها در ميان بگذارد.

پيش از اين هم رويكرد بانك مركزي به گونه‌اي بود كه از طريق مداخله در بازار ارز، قيمت دلار تا اندازه زيادي فروكش كرد. اما طولي نكشيد كه به واسطه فضاي انتظاري موجود، قيمت دلار بار ديگر اسير هيجانات رواني نيز شد. روز گذشته علي صالح‌آبادي رييس كل بانك مركزي پس از پايان نشست با صرافان بازار ارز براي چندمين‌بار تكرار كرد كه «ذخاير اسكناس بالاست و بانك مركزي آمادگي دارد تقاضاي واقعي را به هر نحوي كه شده پوشش دهد.»
اما در مقابل بسياري از كارشناسان اعتقاد دارند براي مديريت بازار ارز صرفا ساز و كار «ارزپاشي» كارگشا نيست و بايد مجموعه‌اي از سياست‌هاي اقتصادي نظير كاهش تورم، كنترل نقدينگي و كاهش ناترازي بانك‌ها، اتخاذ شود. ضمن اينكه هماهنگ‌سازي متغير‌هاي پولي با وضعيت كنوني نيز تا حد زيادي نياز است. براي مثال بانك مركزي مي‌تواند براي مقابله با تورم انتظاري درباره تعديل نرخ سود تصميم بگيرد. 
افزايش قيمت‌ها در صرافي ملي
روز گذشته صرافي ملي هم قيمت دلار را يك كانال بالا برد. نرخ دلار صرافي ملي در ابتداي معاملات نقدي ديروز 27 هزار و 7 تومان بود كه نسبت به ديروز تقريبا 217 تومان بالاتر رفته بود. نرخ دلار صرافي قبل از ظهر ديروز دوباره رشد كرد و با 27 هزار و 19 تومان مبادله شد. در بازار متشكل ارزي هم ديروز قيمت دلار در ابتداي معاملات با 26 هزار و 876 تومان به فروش رسيد. اين قيمت نسبت به روز شنبه 196 تومان افزايش را نشان مي‌دهد. قيمت دلار متشكل در نيمه ظهر ديروز 26 هزار و 898 تومان معامله شد. 

ورود قيمت سكه به كانال 16 ميليون 
به دليل كاهش عرضه دلار در بازار كه پس از برخوردها با شبكه دلالي ارز شكل گرفته، بخشي از تقاضاي انباشت دارايي به سمت بازار سكه و طلا سرازير شده است. اما به دنبال افزايش نرخ دلار؛ بازار سكه هم كانال عوض كرد. قيمت سكه كه روز شنبه در مرز مقاومتي 15 ميليون و 800 هزار تومان ايستاده بود، طبق اعلام سايت اتحاديه سكه، وارد كانال 16 ميليون تومان شده و در زمان نوشتن اين گزارش (ساعت 18) به قيمت 16 ميليون و 350 هزار تومان نيز رسيده است. قيمت طلاي 18 عيار ظهر امروز با يك ميليون و 491 هزار و 200 تومان معامله شد. اين قيمت نسبت به روز قبل 14 هزار و 400 تومان رشد را نشان مي‌دهد. 

بازداشت‌ها در بازار دلار و سكه 
افزايش قيمت‌ها در حالي است كه روز گذشته دو خبرگزاري نزديك به دولت، اخباري را درباره دستگيري‌هاي گسترده در بازار ارز منتشر كردند. خبرگزاري فارس و ايرنا به نقل از جانشين پليس امنيت اقتصادي گزارش داده‌اند كه: ۳۱ نفر از سرشاخه‌هاي معاملات فردايي دستگير و تعدادي از عناصر فعال در اين بازار شناسايي و دستگير شده‌اند. 
طبق گفته اين مقام مسوول معاملات فردايي طلا و ارز، غيرقانوني و قمارگونه است و طبق بررسي‌ها، اين افراد با ايجاد بازار معاملات فردايي اقدام به ايجاد تقاضاي كاذب در بازار طلا و ارز مي‌كردند تا قيمت‌ها را افزايش دهند.

ميزان عرضه ارز بالا مي‌رود 
علي صالح‌آبادي رييس كل بانك مركزي در پايان جلسه خود با صرافان در گفت‌وگو با صدا و سيما برخي از تصميمات بالاترين نهاد پولي ايران را براي كنترل بازار ارز تشريح كرد. او گفت: در جلسه با صرافان مقرر شد تا در زمينه اسكناس، ميزان عرضه ارز را بيشتر و مقررات مربوط به تقاضاي بازار در حوزه اسكناس را هم تسهيل كنيم.
 رييس كل بانك مركزي با اعلام جزييات برنامه‌هاي ارزي بانك مركزي گفت: در بازار اسكناس، علاوه بر اينكه تجار و صادركنندگان نيز ارز خود را عرضه خواهند كرد، بانك مركزي به عنوان بازارساز در بازار حضور خواهد داشت. 

بالاترين ميزان اسكناس را داريم 
صالح‌آبادي در بخش ديگري از صحبت‌هاي خود عنوان كرد كه «هيچ زماني در تاريخ بانك مركزي اين ميزان از اسكناس كه الان در بانك داريم را نداشتيم.» بنابراين «به هر نحوي كه بازار تقاضاي واقعي داشته باشد آمادگي پوشش آن را داريم.» رييس كل بانك مركزي افزود: در بازار اسكناس نيز صادركنندگان به عنوان عرضه‌كننده ارز و بانك مركزي نيز به عنوان بازارساز در بازار حضور دارد و همانطور كه به‌كرات اشاره كردم در حال حاضر ميزان اسكناسي كه در بانك مركزي داريم، هيچ زماني در تاريخ بانك مركزي اين ميزان از اسكناس نبوده است. بنابراين با توجه به اين ميزان از اسكناس به هر نحوي كه بازار تقاضاي واقعي داشته باشد، آمادگي پوشش آن را داريم.
رييس كل بانك مركزي با تاكيد بر اينكه از ابتداي سال تا 20 خرداد مجموعا 8 ميليارد و ۱۰۰ ميليون دلار در بازار حواله معامله شده است، گفت: در جلسه امروز با صرافان مقرر شد تا در زمينه اسكناس، ميزان عرضه ارز را بيشتر و مقررات مربوط به تقاضاي بازار در حوزه اسكناس را هم تسهيل كنيم.
صالح‌آبادي با بيان اينكه صادركنندگان نفتي، غيرنفتي، پتروشيمي و فرآورده‌ها، در بازار عرضه ارز داشتند و تمام تقاضاهايي كه در بازار بوده‌اند را پوشش دادند، تاكيد كرد: اين رقم در مدت مشابه سال گذشته، ۴.۶ ميليارد دلار بود و اين امر به معناي رشد قابل توجه در بازار ارز است.

نياز واقعي بازار را پوشش مي‌دهيم 
وي افزود: ما با صرافي‌ها توافقات خوبي داشتيم، در زمينه اسكناس نيز ميزان عرضه را بيشتر و مقررات مرتبط با تقاضاي بازار در حوزه اسكناس در بازار را نيز تسهيل خواهيم كرد، بنابراين اتفاق مثبتي رخ مي‌دهد و حجم معاملات بالا خواهد رفت و نياز واقعي بازار را به صورت كامل پوشش دهيم. 
صالح‌آبادي يادآور شد: علاوه بر اينها بانك مركزي در ساير حوزه‌هاي مرتبط و اثرگذار، حضور جدي و فعال دارد و اين موضوعات را دنبال مي‌كند و مطمئنا باتوجه به وضعيت خوبي كه در حوزه درآمدهاي ارزي كشور چه به لحاظ حواله و چه به لحاظ اسكناس وجود دارد، مي‌تواند تعادل خوبي در بازار برقرار كند و اميدوارم اين سياست در بازار دنبال شود.
 صالح‌آبادي يادآور شد: در جلسه مطرح شد يكي از مهم‌ترين بازارهاي ما بازار حواله ارزي است كه حجم قابل توجهي از معاملات را به خود اختصاص مي‌دهد. 
رييس شوراي پول و اعتبار با بيان اينكه روزانه بين ۲۰۰ تا ۳۰۰ ميليون دلار در بازار حواله معامله مي‌شود، يادآور شد: در اين بازار عرضه‌ها به مراتب بيش از تقاضاست. در واقع مشكل ما در گذشته اين بود كه بانك مركزي ارزهاي دولت را خريداري مي‌كرد و ريال را به دولت و بازار مي‌داد. 
وي افزود: ما اين موضوع را دنبال مي‌كنيم كه بانك مركزي تنها خريدار ارز دولتي نباشد و بانك‌هاي دولتي هم بتوانند ارز را در بازار بفروشند و ريال را از بازار جمع كنند. به بيان بهتر هرچه حجم معاملات بالاتر برود طبيعتا به دليل ورود منابع بيشتر، وضعيت بهتر مي‌شود. وي خاطرنشان كرد: هماهنگي بسيار خوبي بين وزارت صمت، سياست‌هاي تجاري و ارزي وجود دارد كه باعث شده بتوانيم تمام تقاضاهاي واقعي حواله را در بازار پوشش دهيم كه قرار است اين اطلاعات هر روز نيز اطلاع‌رساني شود. 
وي يادآور شد: خوشبختانه به دليل بالا رفتن قيمت نفت، فرآورده‌ها، پتروشيمي‌ها و فولادي‌ها در بازارهاي جهاني قيمت نيز بالا رفته و صادرات غيرنفتي ما بيشتر شده است، بنابراين حجم صادرات بيشتر شده و اين نكته حجم عرضه ارز را در بازار حواله نسبت به گذشته بيشتر و مطلوب‌تر كرده است.
صالح‌آبادي درخصوص پوشش تقاضاهاي واردات عنوان كرد: در پوشش تقاضاي واردات هيچ مشكلي وجود ندارد و هم صادركنندگان و هم بانك مركزي و بانك‌ها نيز عرضه ارز دارند و بنابراين ما مي‌توانيم تقاضاها را به صورت كامل پوشش دهيم. به اين معنا كه صادركنندگان نسبت به عرضه ارز خود اقدام مي‌كنند و بانك مركزي نيز به عنوان بازار ساز وجود دارد. 
وي درباره اوراق ارزي افزود: در اين باره پروژه‌هايي انتخاب مي‌شوند كه درآمد ارزي و بازده قابل قبولي داشته باشند و از توجيه‌پذيري خوبي برخوردار باشند و بتوانند از محل عايدي ارزي خودشان بازپرداخت ارزي اوراق و اصل و فرعش انجام شود.
 صالح‌آبادي در پايان يادآور شد: در اين باره پروژه‌ها در حال بررسي است و مقررات آن هم در حال نهايي شدن است و چند روز آينده ابلاغ مي‌شود و همزمان با پروژه جديد كه تعريف مي‌شود اين اوراق منتشر مي‌شود. اين اوراق را هم مردم با ارز و هم كساني كه حواله دارند مي‌توانند خريداري كنند و بازپرداخت آن نيز تضمين شده است كه اصل و فرعش به شكل ارز بازپرداخت شود.

ارسال دیدگاه شما

ورود به حساب کاربری
ایجاد حساب کاربری
عنوان صفحه‌ها
کارتون
کارتون