جان باختن بيش از 20 نفر در استان فارس
شهر انجيرها را آب برد
اعتماد
روز جمعه 31 تير ماه سال جاري بارشهاي تابستاني در شهرستان استهبان استان فارس باعث وقوع سيل شد. اين سيل در دو منطقه استهبان و نيريز رخ داد كه بر اثر جاري شدن سيلاب در رودخانه رودبال استهبان بوده است. براساس اعلام سازمان هلال احمر تاكنون بيش از 20 نفر در اين حادثه جان خود را از دست دادند. مديركل مديريت بحران استانداري فارس اعلام كرد: «پنج گردشگر در اين سيل جان خود را از دست دادند و تعدادي نيز مصدوم شدند.»
مهدي وليپور، رييس سازمان امداد و نجات جمعيت هلالاحمر درباره آخرين وضعيت امدادرساني به سيلزدگان ناشي از بارشهاي تابستاني در استان فارس عنوان كرد: «در پي جاري شدن سيل در شهرستانهاي استهبان و نيريز، سيلابي از پهنابه نيريز تا سد استهبان در طول حدود ٤٠ كيلومتر جاري شد كه در پي آن، ۸۹ نفر دچار حادثه شدند.»
روستاهاي امامزاده سلطان شهباز، باغ شاد، دهويه، بخنو، درب قعله، انجيرك عليا و سفلا، آب بند، بردنو و مهديآباد متاثر از سيل و آبگرفتگي در استان فارس بودند.
«مهدي زارع»، زمينشناس درخصوص وقوع سيلاب در فصل تابستان و علل و عوامل آن به «اعتماد» ميگويد: «در تابستان آن هم در مرداد ماه با شروع زماني كه بارندگيهاي شديد و ناگهاني اتفاق ميافتد و خشكساليهايي كه در سالهاي اخير آسيب زيادي به ايران زده، ما شاهد وقوع سيلاب هستيم. وقوع سيلاب در ايران به ويژه در قسمتهايي كه در مناطق كوهستاني براي مردمي كه به حاشيه رودخانهها مراجعه ميكنند و در اين فصل از سال تعداد زيادي از افراد براي تفريح و سرگرمي به كنار رودخانهها ميروند، آسيبزاست. در اينجا سوالي مطرح ميشود كه چرا در بستر رودخانهها سيل جاري ميشود؟ به دليل اينكه سالهاي متوالي است كه پوششهاي سبز ازجمله جنگلها و حالت طبيعي رودخانهها با مداخله انساني بههم ميريزد و از بين ميرود. نكته دوم اين است كه وضعيت خشكسالي بسيار شديد است. خشكسالي شديد موجب بدتر شدن اوضاع ميشود كه نفوذ ناپذيري سطح زمين را بيشتر ميكند. مداخلات انساني در مسير رودخانهها را شهرداري يا خود مردم انجام ميدهند. به عنوان مثال دست به ساخت و ساز ميزنند يا آنها را تبديل به فضاي سبز يا پارك ميكنند. با بتنريزي و نوع ساماندهي كه اتفاق ميافتد اين محلها را به لحاظ رخ دادن سيلاب خطرناك ميكنند و شرايط اينگونه ميشود كه وقتي با بارندگيهاي ناگهاني روبهرو ميشويم، ميبينيم كه آسيب هم زياد است. نبايد يادمان برود كه با تغييرات اقليمي و اتفاقات شديد اقليمي مانند بارندگيها، سيلاب، اوج گرما و آتشسوزيهايي كه در جنگلها اتفاق ميافتد مكررتر و شديدتر هم ميشوند و در حال حاضر هم اين وضعيت را مشاهده ميكنيم. اين وضعيت در كشور ما و در بسياري ديگر از كشورهايي كه شرايط مشابه به ما را دارند قابل رويت است. اين همان مجموعه عواملي است كه موجب سيلاب ميشود و همانطور كه در ابتداي صحبتهايم اشاره كردم به دليل اينكه مردم به ويژه در فصل تابستان و در ماه مرداد نزديك به مسير رودخانهها به جهت تفريح و سرگرمي ميشوند، بيشتر در معرض خطر قرار ميگيرند و اين ميشود كه ما شرايطي را مانند سيل استهبان تجربه ميكنيم. با پيشبينيهايي كه صورت گرفته است ما تا دهه اول مرداد ماه انتظار يا احتمال تكرار چنين وقايعي را بايد در مناطق مختلف كشور خصوصا در رشته كوههاي البرز و در بخشهاي جنوبي و جنوب شرقي ايران را داشته باشيم. همينطور كه اين اتفاق در استهبان افتاد در قسمتهاي ديگر كشور نيز ميتواند در اين هفته يا روزهاي آينده قابل تكرار باشد.»