فايننشالتايمز: سرمايهگذاري چين در روسيه پس
از تحريمها صفر شد
بيشترين سرمايهگذاري پكن در عربستان سعودي
پكن در نيمه اول سال، ۵.۵ ميليارد دلار قراردادهاي جديد با عربستان سعودي امضا كرد كه بيش از سرمايهگذاري چين در هر كشور ديگري بود. اين در حالي است كه سرمايهگذاريهاي خارجي چين افزايشي پيدا نكرده است. در سال ۲۰۲۱، عراق با ۱۰.۵ ميليارد دلار قراردادهاي ساخت و ساز جديد، بزرگترين ذينفع BRI (ابتكار كمربند و جاده) بود. بر اساس ترجمه انتخاب، فايننشالتايمز نوشت: سرمايهگذاريهاي جديد ابتكار «كمربند و جاده» چين (BRI) در روسيه براي اولينبار به صفر رسيده كه نشاندهنده بيميلي پكن براي مواجهه با تحريمها در پي جنگ اوكراين است.
در ادامه اين مطلب آمده است: براساس گزارش «مركز مالي و توسعه سبز» در دانشگاه فودان در شانگهاي، پكن در نيمه اول سال ۲۰۲۲ هيچ معامله جديدي با نهادهاي روسي تحت برنامه «كمربند و جاده» (جاده ابريشم) منعقد نكرده است. كريستوف ندوپيل وانگ، مدير اين مركز گفت كه تهديد تحريمهاي غرب ميتواند چين را از سرمايهگذاري در روسيه منصرف كند. چين در حالي كه سرمايهگذاري خود در روسيه را كاهش ميدهد، حضور خود را در خاورميانه عميقتر كرد. ندوپيل وانگ گفت كه سقوط ميزان سرمايهگذاري ممكن است «فقط موقتي» باشد و «قطعا تعامل قوي بين روسيه و چين وجود دارد». وي افزود، البته خريد چين از صادرات انرژي روسيه با وجود جنگ افزايش يافته است. روسيه يكي از ذينفعان كليدي هزينههاي توسعهاي چين در بحث ابتكار «كمربند و جاده» بوده است. بر اساس اين گزارش، از زمان شروع به كار طرح «كمربند و جاده» در سال ۲۰۱۳، مجموع مشاركت BRI چين بالغ بر ۹۳۲ ميليارد دلار است كه شامل ۵۶۱ ميليارد دلار در قراردادهاي ساختوساز و ۳۷۱ ميليارد دلار سرمايهگذاري است. پروژههاي BRI در سراسر بخشها - از بنادر گرفته تا راهآهن، تا مراكز داده و معادن را شامل ميشود. به گفته پژوهشگران، درحالي كه در شش ماه نخست ۲۰۲۰ قراردادي از سوي چين با روسيه منعقد نشده، مسكو و پكن قراردادهايي به ارزش حدود ۲ ميليارد دلار در مدت مشابه سال قبل امضا كرده بودند.
به نوشته AidData، يك آزمايشگاه تحقيقاتي بينالمللي در كالج ويليام و مري در ويرجينيا، تعهدات رسمي وامدهي چين به روسيه از سال ۲۰۰۰ تا ۲۰۱۷ - كه شامل هزينههاي BRI ميشود - بالغ بر ۱۲۵.۴ ميليارد دلار بوده است. اين شامل ۵۸ ميليارد دلار از بانك توسعه چين و ۱۵ ميليارد دلار از اگزيم بانك چين، دو بانك بزرگ اين كشور است. چين البته هنوز براي حدود ۱۵ درصد از نفت و ۸ درصد از گاز خود به عرضه روسيه وابسته است. قراردادهاي انرژي جديد براي گسترش اين توافقات در اوايل فوريه منعقد شد، چند روز قبل از اينكه به سربازان روسيه دستور حمله به اوكراين داده شود. از زمان حمله به ماه فوريه، پكن از تحريمهاي بينالمللي عليه روسيه انتقاد كرده است، اگرچه بسياري از شركتهاي آن مراقب هستند كه آنها را نقض نكنند. دادههاي دانشگاه فودان نشان داد كه عربستان سعودي اكنون به يكي از بزرگترين ذينفعان BRI تبديل شده است، زيرا چين روابط خود را با كشورهاي خاورميانه از طريق معاملات بزرگ انرژي و ساخت و ساز تقويت ميكند .