سهم اجاره مسكن در تورم ماهانه دو برابر شد
رشد نجومي تورم اجارهبها
در يك ماه
گروه اقتصادي
بانك مركزي در تازهترين آمار و اطلاعات ارايه شده از بازار مسكن، از ركوردزني تورم ماهانه اجاره در نقاط شهري خبر داده است. آمار تازه بانك مركزي در ميان دادههاي آماري تورم قرار دارد كه در سالهاي اخير به صورت «مسكوت» مانده بود و به گفته اين بانك، در اختيار برخي مراجع ذيصلاح قرار ميگرفت، اما حالا و همزمان با انتشار گزارش تحولات بازار معاملات مسكن شهر تهران در مرداد ماه سال جاري، ميتوان نگاهي دقيق به شرايط دشواري انداخت كه مستاجران طي 6 ماه گذشته با آن مواجه شدند.
تورم ماهانه 2.5 درصدي مسكن
بانك مركزي اعلام كرده كه متوسط قيمت هر متر مربع آپارتمان مسكوني در تهران برابر با 42 ميليون و 730 هزار تومان ثبت شده كه اين رقم در مقايسه با ماه قبل خود در حدود 2.5درصد افزايش پيدا كرده است. تورم اجاره نيز در شهر تهران برابر با 4.6درصد بوده است. اين بالاترين سطح در بازه 6 ماهه گذشته است. هرچند تورم محاسبه شده در نقاط شهري حتي بالاتر از اين رقم نيز هست و به 4.7درصد رسيده است. روند اين شاخص نشان ميدهد ضمن ركوردزني تورم اجاره در اين مقطع، سهم اجاره از تورم نيز بالاترين در 4 ماه گذشته بوده است.
خوراكيها جاي مسكن را گرفت
سهم اجاره از تورم در خرداد برابر با 9.4درصد بوده كه يك مقايسه نشان ميدهد كه كمترين سهم تورم در خرداد ماه به اجاره مسكن تعلق داشته است. خرداد سال جاري دولت طرح موسوم به «جراحي اقتصادي» را كليد زد كه در عمل به «حذف ارز با نرخ ترجيحي» انجاميد و تورم كالاهاي خوراكي را بالاتر برد، به نحوي كه در يك ماه، ميزان تورم بيش از 12درصد رشد كرد. در اين ميان به نظر ميرسد كه پايين آمدن سهم اجاره از تورم مرتبط با تورم خوراكيها باشد كه در خرداد ماه جهش بيسابقهاي يافته بود.
در تير ماه امسال، سهم اجاره از تورم ماهانه نزديك به 35درصد بوده. اكنون با وجود تورم پايين 2.3درصدي در مرداد ماه، سهم تورم اجاره نزديك به 70درصد از كل رشد قيمتها بوده است. يعني در يك ماه، سهم اجاره مسكن در تورم، دو برابر شده است. اين بيشترين سهم در اين مقطع است.
افزايش 38درصدي تورم نقطه به نقطه مسكن
همانگونه كه گفته شد گزارش تحولات بازار مسكن در شهر تهران كه از سوي بانك مركزي منتشر شده، بيانگر اين است كه در مرداد ماه متوسط قيمت خريد و فروش يك مترمربع زيربناي واحد مسكوني معامله شده از طريق بنگاههاي معاملات ملكي تهران ۴۲ ميليون و ۷۳۰ هزار تومان بوده است. اين عدد نسبت به ماه مشابه سال قبل (تورم نقطه به نقطه) ۳۸درصد افزايش دارد.
آمار بانك مركزي اين موضوع را تاييد ميكند كه تورم مسكن در مرداد ماه نه تنها آنگونه كه «وعده» داده شده، «متوقف» نشده، بلكه هم به صورت ماهانه و هم در يك بازه يك ساله، رشد هم داشته است.
ركود در بازار مسكن
علاوه بر اين، تعداد معاملات انجام شده در اين ماه حدود ۷.۸ هزار فقره بود كه نسبت به ماه قبل و ماه مشابه در سال ۱۴۰۰ به ترتيب ۲۴درصد كاهش و ۴۲.۳درصد افزايش را نشان ميدهد و بررسي توزيع تعداد واحدهاي مسكوني معامله شده در شهر تهران به تفكيك عمر بنا حاكي از آن است كه واحدهاي تا پنج سال ساخت با سهم ۲۸.۹درصد بيشترين سهم را به خود اختصاص دادهاند. پيام كاهش معاملات مسكن در بازه يك ماهه، نااطميناني از آينده بازار به دليل تعليق تصميمگيريهاست كه در نهايت به ركود معاملات ختم شده است.
افزايش قيمت در دوره ركود
با اين حال، ركود معاملات موجب عقبنشيني فروشندگان از قيمتهاي پيشنهادي نشده است. در ميان مناطق ۲۲گانه شهر تهران، بيشترين قيمت هر متر خانه ۸۰ ميليون و ۵۴۰ هزار تومان در منطقه يك و كمترين آن با ۲۰ ميليون و ۸۰ هزار تومان در منطقه ۱۸ بوده است كه هر يك از آنها با افزايش ۲۴.۸درصدي در منطقه يك و ۳۹.۴درصدي در منطقه ۱۸ مواجه شدهاند.
توزيع فراواني تعداد واحدهاي مسكوني معامله شده برحسب قيمت يك مترمربع بنا در مرداد ماه امسال نيز حاكي از آن است كه واحدهاي مسكوني در دامنه قيمتي ۳۰ تا ۳۵ ميليون تومان به ازاي هر مترمربع بنا با سهم ۱۱.۶درصد بيشترين سهم از تعداد معاملات شهر تهران را به خود اختصاص دادند و دامنه قيمتي ۲۵ تا ۳۰ و ۳۵ تا ۴۰ ميليون تومان با ۱۱.۵ و ۱۰.۳درصد سهم در رتبه بعدي قرار دارد.
در مرداد ماه امسال توزيع فراواني تعداد واحدهاي مسكوني معامله شده براساس ارزش هر واحد نشاندهنده آن است كه واحدهاي مسكوني با ارزش يك ميليارد تا يك ميليارد و ۵۰۰ ميليون تومان با اختصاص سهم ۱۳،۸درصد بيشترين سهم از معاملات انجام شده را داشتهاند. همچنين، توزيع معاملات انجام شده مسكن براساس مناطق شهري در تهران حاكي از آن است كه منطقه ۵ با ۱۵درصد از كل معاملات، بيشترين سهم معاملات شهر تهران را به خود اختصاص داده است.