• ۱۴۰۳ يکشنبه ۴ آذر
روزنامه در یک نگاه
امکانات
روزنامه در یک نگاه دریافت همه صفحات
تبلیغات
بانک ملی صفحه ویژه

30 شماره آخر

  • شماره 5330 -
  • ۱۴۰۱ شنبه ۳۰ مهر

خبر

واكنش محيط زيست به حذف تصوير يوزپلنگ از پيراهن تيم ملي

ايسنا| در آستانه رونمايي از پيراهن تيم ملي فوتبال ايران در جام جهاني قطر كه به گفته توليدكننده آن، نقش يوزپلنگ آسيايي از اين پيراهن حذف شده و تنها نمادي از پوست يوز روي آن طراحي شده است، معاون محيط زيست طبيعي و تنوع زيستي سازمان حفاظت محيط زيست گفت: بخشي از توجه كنوني مردم، دوستداران محيط زيست و رسانه‌ها به يوزپلنگ آسيايي حاصل انجام فعاليت‌هايي مانند نقش بستن يوز روي پيراهن تيم ملي فوتبال بوده است.
 در جهان دو گونه يوزپلنگ وجود دارد؛ يك گونه آسيايي و ديگري گونه آفريقايي. گونه آفريقايي يوزپلنگ در شمال اين قاره پهناور منقرض شده و حضور آن در حال حاضر فقط محدود به جنوب اين قاره شده است. نسل يوز آسيايي كه زماني در گستره وسيعي از غرب اين قاره از سوريه و عربستان تا هندوستان و تركمنستان پراكنده بود، از ۲۰ سال پيش جز در ايران منقرض شده است. در حال حاضر زيستگاه يوزپلنگ آسيايي فقط به ايران كه از ۴۸ سال پيش برنامه حفاظتي خود را براي نگهداري نسل اين حيوان آغاز كرده، محدود مي‌شود. به همين دليل است كه امروزه به يوز آسيايي، يوز ايراني نيز گفته مي‌شود. در ايران با توجه به يوزهاي گزارش نشده، سخت است كه عدد دقيقي براي جمعيت يوزها اعلام كنيم اما مي‌توان گفت كه براساس سرشماري سال ۱۴۰۰، جمعيت فعلي يوزها كمتر از ۳۰ فرد است .
در شرايطي كه يوزپلنگ آسيايي در لبه پرتگاه انقراض قرار داشته است، معصومه ابتكار  رييس اسبق سازمان حفاظت محيط زيست  در سال ۱۳۹۲ با  سپ بلاتر رييس سابق فدراسيون جهاني فوتبال (فيفا) ديدار و با او درباره تلاش‌هاي ايران براي جلوگيري از انقراض يوزپلنگ آسيايي صحبت كرد. در اين دوران رايزني‌هايي با فدراسيون فوتبال صورت گرفت و در تبليغات تيم ملي براي حضور در جام جهاني از نام و لوگوي يوزپلنگ آسيايي استفاده شد. به اين ‌ترتيب براي نخستين ‌بار تصوير يوزپلنگ آسيايي روي پيراهن تيم ملي در جام جهاني ۲۰۱۴ برزيل (۱۳۹۳) نقش بست؛ اتفاقي كه در جام ۲۰۱۸ روسيه نيز تكرار شد اين در حالي است كه اكنون در شرايطي تصوير يوزپلنگ آسيايي از پيراهن تيم ملي حذف شده كه از سويي وضعيت يوزپلنگ آسيايي وخيم‌تر شده و از سوي ديگر برنامه پايداري فيفا در جام جهاني قطر محيط زيست (ارايه راه‌حل‌هاي محيط زيستي نوآورانه) را به عنوان يكي از پنج ارزش خود معرفي كرده است. 
در اين شرايط حسن اكبري، معاون محيط زيست طبيعي و تنوع زيستي سازمان حفاظت محيط زيست  درباره وجود تصوير يوز روي پيراهن تيم ملي فوتبال در ادوار اخير جام جهاني اظهار كرد: وجود تصوير يوز روي پيراهن تيم ملي طبيعتا همه را حساس و به مشاركت در حفاظت از اين گونه ارزشمند ترغيب كرده است؛ به عبارتي اين موضوع تاثيرگذار بوده است و در صورت تداوم مي‌تواند همچنان موثر باشد.
وي با بيان اينكه ما بايد با روش‌هاي متنوع نسبت به فرهنگسازي و ايجاد حساسيت در حوزه محيط زيست عمل كنيم، گفت: وجود تصوير يوزپلنگ آسيايي روي پيراهن تيم ملي فوتبال مي‌تواند ورزش‌دوستان را به موضوع ضرورت حفظ يوز ترغيب و حساس كند. اگرچه اين افراد جامعه بزرگي را شامل مي‌شوند ولي بايد روش‌هاي متنوع ديگري را نيز به كار بگيريم تا ساير رشته‌هاي ورزشي، اصناف و... نسبت به لزوم حفظ محيط زيست حساس  شوند. به گفته معاون محيط زيست طبيعي و تنوع زيستي سازمان حفاظت محيط زيست بخشي از آنچه امروز در بين مردم، دوستداران محيط زيست و رسانه‌ها در جهت توجه به يوز شاهد هستيم، حاصل همين فعاليت‌ها است و اثرگذاري مورد نظر در خصوص حساس كردن جامعه به اين مساله را تامين كرده است. اكبري در پاسخ به سوال ايسنا كه آيا وجود نقشي از پوست يوزپلنگ روي پيراهن‌ باعث معرفي اين گونه يا ترويج تاكسيدرمي مي‌شود، گفت: تاكسيدرمي ارتباطي با اين موضوع ندارد چرا كه مساله تاكسيدرمي كاركرد ديگري دارد. در حال حاضر هيچ حيواني را براي اين موضوع شكار نمي‌كنند و تنها لاشه حيوانات است.


درخواست كمك ۲۰ كشور خسارت‌ديده از بحران اقليمي

۲۰ كشور جهان موسوم به V20 اعلام كردند كه كشورهاي ثروتمند بايد به طور فوري به كشورهاي فقير خسارت ديده از بحران آب و هوايي كمك كنند.
به گزارش ايسنا، كشورهاي در حال توسعه اعلام كردند: كشورهاي ثروتمند بايد فورا برنامه‌اي تهيه كنند تا به كشورهايي كه دچار وضعيت شديد آب و هوايي هستند، كمك شود زيرا ناكامي در انجام اقدامات اوليه در بخش بحران آب و هوايي باعث آسيب‌پذيري فزاينده آنها شده است. V20 متشكل از ۲۰ كشور آسيب‌پذير است كه با بدترين تاثيرات بحران آب و هوايي روبه‌رو هستند و كمترين توان مقابله با اين بحران را دارند. كشورهاي عضو پيشنهاد‌هايي را ارايه كرده‌اند كه چگونه كشورهاي ثروتمند بايد براي جبران خسارت و آسيب ناشي از بحران آب‌و‌هوايي كمك كنند. احتمال مي‌رود خواسته‌هاي آنها موضوع كليدي در نشست آب و هوايي سازمان ملل متحد Cop27 است كه شش نوامبر در مصر آغاز مي‌شود. ضرر و زيان به فاجعه‌‌بارترين تاثيرات ناشي از بحران اقليمي مانند توفان يا سيل شديد مانند آنچه به تازگي در پاكستان رخ داده، اشاره دارد. وزير محيط زيست مالديو به روزنامه گاردين گفت: اين شكست ثروتمندترين كشورهاي جهان در كمك به كشورهاي فقير براي ايجاد انعطاف‌پذيري در برابر شرايط شديد آب و هوايي است. به عنوان مثال مي‌توان به ساخت ديوارهاي دريايي يا حفظ موانع طبيعي سيل اشاره كرد.

ارسال دیدگاه شما

ورود به حساب کاربری
ایجاد حساب کاربری
عنوان صفحه‌ها
کارتون
کارتون