ادامه از صفحه اول
ديپلماسي فعال به جاي اقدامهاي واكنشي
سياست خارجي جمهوري اسلامي ايران در شرايط خطيري قرار دارد. وضعيت اقتصادي كشور چندان شرايط خوبي ندارد، در داخل ناآراميها و نارضايتيهايي وجود دارد و وعدهها در مورد احياي برجام هم به سرانجام نرسيده است. در چنين شرايطي بهتر است كه روند ديپلماسي فعالتر شود و به مرحلهاي برسيم كه اين تحريمهاي متقابل متوقف شود، در مورد مسائل تنشزا ميان ايران و اتحاديه اروپا روشنگري شود و مشكلات جاري در روابط جمع و جور شود.
زلزله آبان 96 ازگله سرپل ذهاب و مديريت بحران
ولي چنين مركزي براي كنترل كل عمليات مديريت بحران در صحنه حادثه وجود فني و عيني نداشت، گرچه به لحاظ اداري و استاني چنين تيمي در استانداري تشكيل شد. هماهنگي بين تيمهاي اضطراري هوايي و زميني در منطقه زلزلهزده وجود نداشت. بخشي از اين هماهنگي مثلا از پرواز بالگردهاي سازمانهاي پزشكي، نظامي و هلال احمر گزارش شد، به نحوي كه هركدام از سازمانهاي خود فرمان ميگرفتند. فقدان يك برنامه نظاممند براي دسترسي به نيروي متخصص از مشكلات همچنان مهم است. پرسنل آموزشديده اغلب جابهجا ميشوند و امكان انباشت تخصص و تجربه در يك پست را كمتر مييابند. در چند سال قبل از سال ۱۳۹۶ چنين بحراني در اين منطقه رخ نداده بود، تمرين مهمي نيز قبل از زمينلرزه ۱۳۹۶ به صورت منظم برگزار نشده بود.
به همين سبب بعضي از پرسنل نميدانستند كه چگونه و با چه شرايطي ايفاي نقش كنند. ترياژهاي پيشبيمارستاني و بحراني بهخوبي انجام نگرفت و اولويتبندي مجروحان براي انتقال با اختلال مواجه شد. در موارد اضطراري، اولويت حملونقل براي بيماران بحراني است كه بايد در اسرع وقت براي مراقبتهاي پيشرفته به مراكز درماني منتقل شوند. تخليه مجروحان با مشاركت سازمانهاي مختلف انجام ميشود. اما اين سازمانها قوانين و دستورالعملهاي خاص خود را دارند. بنابراين اجراي رويههاي خاص اين سازمانها در پاسخ به سوانح (بعد از رخداد) منجر به عدم هماهنگيهايي شد. در شرايط اضطراري، با استفاده از سيستم آنلاين و ماهوارهها، منطقه حادثهديده توسط مديران سازمانهاي مختلف كنترل ميشود.
اين روند هماهنگي باعث افزايش دانش و آگاهي مديران در مورد وضعيت منطقه ميشود. اجراي يك سيستم فرماندهي واحد و يكپارچه در محل حادثه ميتواند هماهنگي سازماني را افزايش دهد. سامانه فرماندهي حادثه (ICS) يك ابزار مديريتي يكسان براي هماهنگي و كنترل تيمهاي پاسخدهنده و دخيل در عمليات در حوادث بزرگ است. گزارش بررسيهاي انجامشده بعد از زلزله آبان ۱۳۹۶ نشان ميدهد كه بخشي از اختلال در عمليات مديريت بحران به اختلال در عملكرد «سامانه فرماندهي حادثه» يا كمكيفيت بودن آن براي هدايت كل عمليات (در مورد مركز عمليات اضطراري) وابسته بوده است.