كمكهاي تسليحاتي فرانسه به اوكراين
محمود فاضلي
درحالي كه 9 ماه از آغاز عمليات نظامي روسيه در اوكراين ميگذرد، امريكا و كشورهاي غربي براي مقابله با پيشروي ارتش روسيه، ضمن ادامه ارسال انواع تسليحات پيشرفته به ارتش اوكراين، تحريمهاي گستردهاي عليه روسيه اعمال كردهاند. اين كشورها براي هماهنگيهاي بيشتر قرار است 13 دسامبر 2022 (22 آذر 1401) در پاريس اجلاس بينالمللي كمك به اوكراين برگزار كنند كه ميزان اين كمكها به صورت نهايي اعلام خواهد شد. از 24 ژانويه تا 3 اكتبر 2022 تاكنون امريكا 27 ميليارد و 600 ميليون يورو، انگليس 4 ميليارد يورو، لهستان يك ميليارد و 800 ميليون يورو، آلمان يك ميليارد و دويست ميليون يورو، فرانسه 233 ميليون يورو كمكهاي نظامي به اوكراين اختصاص دادهاند. اتحاديه اروپايي اعلام كرد كه 15 هزار نيروي نظامي اوكرايني از سوي اروپا آموزش نظامي دريافت ميكنند و اين كار در قالب «تسهيلات اروپايي براي صلح» انجام ميشود. سه روز بعد سباستين لوكورنو، وزير نيروهاي مسلح فرانسه از نقشآفريني اين كشور در اين زمينه خبر داد. به گفته او فرانسه به دو هزار نيروي نظامي اوكرايني در خاك خود آموزش ميدهد و اين كار در سه سطح انجام ميشود. نيروهاي اوكرايني براي چند هفته از سوي واحدهاي فرانسوي آموزش خواهند ديد. فرانسه قبلا در زمينه كاربرد و استفاده از توپهاي فرانسوي «سزار» هم به اوكراينيها آموزش داده بود. اين امر را ميتوان نوعي «تغيير معيار» ارزيابي كرد. به گفته وزير فرانسه اولين سطح از آموزشها، آموزشهاي كلي جنگ و سپس آموزشهاي خاص موردنياز اوكراين همچون لجستيك و مرحله سوم از آن شامل آموزشهاي مربوط به استفاده از تجهيزات داده شده به اوكراين است. درحالي كه فرانسه بعد از انگليس بزرگترين نظاميان شاغل در زمينه نظامي و همچنين بودجه نظامي را دارد ولي در زمينه كمك به اوكراين در رده سيزدهم قرار دارد. وزير فرانسوي، ادعاهاي مطرح شده در زمينه جايگاه سيزدهم فرانسه در كشورهاي كمككننده به اوكراين اعتراض كرد و يادآور شد كه فرانسه در رده پنجم كشورهاي كمككننده قرار دارد. او تحويل سامانههاي ضدهوايي (كروتال - Crotale) در آينده نزديك به اوكراين را تاييد كرد و مدعي شد اين سامانهها در زمينه مقابله با پهپادها و بمبارانهاي هوايي موثر عمل خواهند كرد. اين كمكها هيچ مشكلي براي ارتش فرانسه به وجود نخواهند آورد. اين كمكها به تدريج جايگزين خواهند شد. فرانسه همچنين درخواستهاي اوكراين براي تحويل موشكهاي زمين به زمين همچون «چند پرتابگرها» را در دست بررسي دارد. اظهارات اخير ماكرون كه اعلام كرده اين كشور به ارسال سلاح به اوكراين ادامه خواهد داد، اما خطوط قرمزي در اين زمينه وجود دارد (از جمله تضعيف نيروهاي نظامي خود و ورود مستقيم به جنگ و...) و پاريس هرگز از آنها عبور نخواهد كرد، نشان ميدهد كشورهاي اروپايي بهرغم كمكهاي تسليحاتي كه تاكنون داشتهاند، هر يك موانع و ملاحظات جداگانهاي براي ادامه اين كمكها پيشرو دارند. آلكسي رزنيكوف، وزير دفاع اوكراين رسما اعلام داشت كه چهارمين سامانه موشكانداز چندگانه دوربرد LRU از فرانسه وارد اوكراين شده و ارتش اوكراين هماكنون قدرت بيشتري براي بازدارندگي و نابودي دشمنان دارد. اين سامانه موشكانداز چندگانه نسخه فرانسوي سامانه امريكايي M270 است كه اوكراين از شركاي ديگر نيز دريافت ميكند. از اين نوع سامانه، نمونههاي مشابه ايتاليايي و آلماني نيز وجود دارند.
وزير اقتصاد فرانسه اخيرا از اعطاي يك كمك دوجانبه 100 ميليون يورويي به اوكراين خبر ميدهد كه به كمك قبلي فرانسه در مارس 2022 به اوكراين افزوده ميشود. اين كمك به اوكراين كمك ميكند ثبات خود در زمينه اقتصادي و ادامه خدمات عمومي حفظ كرده و در شرايط زمستان و كمبود انرژي به وجود آمده بر اثر ويرانيهاي جنگ و پيامدهاي وخيم آن براي مردم بهتر مقاومت كند.
در هفتههاي اخير ماكرون تندترين حملات را به پوتين داشته است. او اعتقاد دارد كه پوتين رهبر روسيه بايد به دليل ارتكاب جنايات جنگي در اوكراين محاكمه شود. حملات موشكي روسيه به زيرساختهاي غيرنظامي جنايت جنگي است. هنگامي كه يك خبرنگار از ماكرون پرسيد آيا پوتين بايد براي اين جنايات تحت پيگرد قرار گيرد، ماكرون در پاسخ اظهار داشت: «ما بايد تماميشواهد جنايات جنگي را جمعآوري كنيم، اين اقدامي است كه ما با اعزام افسران پليس و كارشناسان به اوكراين انجام ميدهيم... ما بايد تمامي طرحهاي حقوقي را اجرا كنيم، پس پاسخ من مثبت است.» ماكرون در همين حال بر باز بودن باب گفتوگوها با پوتين تاكيد دارد.
با نزديك شدن فصل زمستان و افزايش حملات روسيه به منابع انرژي، ماكرون بر اين باور است غرب بايد از نظر «انساندوستانه، اقتصادي و دفاعي» به اوكراين كمك كند. او به كنفرانسي بينالمللي اشاره كرد كه با همراهي رييسجمهوري اوكراين در 13 دسامبر در پاريس برگزار ميشود.
پيش از جنگ، ماكرون به مسكو رفت تا با رييسجمهوري روسيه در تلاش براي جلوگيري از جنگ ملاقات كند و از آن زمان، او بر حفظ گفتوگوي باز با رهبر روسيه اصرار دارد. ماكرون در طول اين گفتوگوها، ديدگاه پوتين را نسبت به سرنوشت خودش احساس كرد. اين آگاهي روشن وجود داشت كه چقدر مردم روسيه مردمي بزرگ و با تاريخ بزرگ بودند و چشمانداز و احتمالا سرنوشت او احياي يك امپراتوري بود. روسها مرتكب اشتباه بزرگي شدند. اولين مورد، احترام نگذاشتن به قوانين بينالمللي و زير پا گذاشتن همه اصولي بود كه آنها امضا كردند و اين قاتل اعتبار آنهاست. دوم اينكه، احتمالا آنها در ارزيابي ظرفيتهاي خود و ظرفيتهاي اوكراين اشتباهات زيادي مرتكب شدند. در سپتامبر آنها تصميم گرفتند بسياري از زيرساختهاي غيرنظامي را بمباران كنند. فكر ميكنم بسيار مهم است كه همه اروپاييها، امريكاييها از اوكراين حمايت كنند. روسيه و به ويژه پوتين تصميم گرفتهاند كه دستكم انرژي و مواد غذايي را به سلاح تبديل كرده و كمبود و تورم زيادي ايجاد كنند.