عليآبادي ميتواند صنعت، معدن و تجارت را جراحي كند؟
كارنامه مستاجر جديد ساختمان سميه اين بارقه اميد را به وجود ميآورد كه او بتواند دست به يك جراحي بزرگ در حوزه صنعت، معدن و تجارت بزند آنهم به دور از هرگونه تبعيت از اقتصاد دستوري و پرهيز از هرگونه نسخههاي كوتاهمدت و مقطعي. پس از استيضاح سيدرضا فاطمي امين، در خرداد ماه 1401، سرانجام برنامهها و صلاحيت عباس عليآبادي به عنوان وزير پيشنهادي صمت از سوي بهارستاننشينان تصويب شد و او با راي اعتماد خانه ملت توانست سكان وزارت صمت را در دست گيرد. عباس عليآبادي، زاده 1340، اراك استاد دانشگاه است. او پيشينه رياست دانشگاه صنعتي مالكاشتر را دارد و مديرعامل گروه مپنا است. ازجمله فعاليتها و پيشينه كاري وي، فعاليت در جهاد سازندگي، مشاركت در اجرا و مديريت پروژههاي نيروگاهي كرخه و كارون 3، مديريت عاملي شركت توسعه منابع آب و نيروي ايران و معاونت وزير نيرو در امور برق و انرژي است. حالا سكان وزارت صمت در دستان عليآبادي قرار دارد و قرار است طرح جامعي براي حوزههاي مختلف صنعت و معدن ارايه دهد كه موضوع خودرو نيز يكي از آنها است.
هشت طرح مهم
عليآبادي، در صفحه توييتر خود از در نظر داشتن برنامه جامع براي اين صنعت مهم خبر داده و نوشت: «خودروسازي نيازمند يك طرح جامع است و بنده يك طرح جامع در اين زمينه دارم كه به زودي به مجلس ارايه ميدهم.» وي همچنين از 8 استراتژي خاص در برنامه خود سخن گفته و در اين باره تاكيد نموده است به عنوان كسي كه كف صنعت را ميشناسم و در دولت حضور داشتهام، به نظرم اين راهبردها استثنايي و باارزش است. حمايت توليد مشترك با برندهاي معتبر دنيا، توسعه زيرساختهاي كشور از طريق ديپلماسي تجاري اقتصادي، برقراري ارتباط ارگانيك و اقتصاد صنعتي در بازار منطقه و روسيه، تركيه، عراق، كشورهاي حاشيه خليجفارس، پاكستان، افغانستان، كشورهاي CIS، بازآفريني و اصلاح حكمراني بخش صنعت و معدن با تاكيد بر تنظيمگري، تسهيلگري و نظارت و كاهش تصديگري و عدم قطعيت محيطهاي كلان ديگر، ايجاد زنجيره ارزش، حمايت از نوآوري و قابليت ارتقاي فناورانه با تمركز بر تحول ديجيتال، استفاده از ابزارهاي تامين مالي بنگاههاي توليدي و توسعه سرمايهگذاري داخلي و خارجي، تجميع مجموعه شركتهاي كوچك در شهركهاي صنعتي ازجمله راهبردهايي است كه در سخنان عليآبادي مطرح شد.
مهمترين اقدامات وزير
ميتوان گفت وزارت صمت چه به لحاظ كمي و چه به لحاظ كيفي، يكي از مهمترين اركان حكمراني اقتصادي در كشورهاي نفتي است. نظر به قوانين و اختياراتي كه قانون براي وزارت صمت تشريح نموده و با توجه به منطق اقتصادي و شرايط اقتصادي كشور لازم است وزارت صمت اقدام در برخي موضوعات را در اولويت قرار دهد.
برنامه ويژه براي خودرو
عليآبادي با اشاره به موضوع خودرو از طرح جامعي خبر داده و درباره آن گفته است كه ما ميتوانيم به زودي اين مشكل را با توجه به راهكارهاي عالمانه و هوشمندانه در تعامل با دنيا برطرف كنيم.
از سوي ديگر همكاريهاي تخصصي با بنگاههاي بزرگ دنيا به صورتي كه توليد مشترك داشته باشيم و درنهايت به سمت صادرات برويم نيز از ديگر برنامههايي است كه در اين خصوص وجود دارد. او همچنين در همايش ملي روز صنعت تاكيد كرد: من معتقدم كه بازار كشور بايد بازار رقابتي كامل باشد، اگرچه تحقق آن در همه عرصهها سخت است، معتقدم دولت نبايد مستقيما در بازار رقابتي دخالت داشته باشد اما بايد اول رفع انحصار كرد. بايد در نظر داشت كه وزير صمت به خوبي ميداند خودرو به يك گره كور تبديل شده است كه براي باز شدن آن يك عزم راسخ نياز است؛ كارشناسان حوزه صنعت بر اين باورند موضوعهاي مختلف در عرصه صنعت از جمله خودرو، فولاد، معدن و... به يك مطالبه جدي براي افكار عمومي تبديل شده است.
در عرصه خودرو آقاي عليآبادي نبايد تعلل كند. موضوعي كه ناظران اقتصادي برآن تاكيد دارند اينكه آقاي وزير صمت بتواند حذف قيمتگذاري دستوري را از بخشهاي مختلف از جمله خودرو در دستور كار قرار دهد و نيز بتواند در 2 سال باقيمانده دولت سيزدهم واگذاري سهام خودروسازي را به بخش خصوصي واقعي و البته كارآمد را در كارنامهاش به نام خود ثبت كند.
همراهي خانه ملت
بر كسي پوشيده نيست كه در يكسال اخير، وزارت صمت با چالشهاي مختلف روبهرو بود و اين بخش در حوزههاي اقتصادي و معيشتي با مشكلات بسياري دست و پنجه نرم كرده است. با اين وجود شرايط اين وزارتخانه نشان ميدهد كه يكي از مهمترين اقدامات آن بهرهمندي از نيروهاي متخصص در بخشهاي مختلف در اين وزارتخانه مهم اقتصادي است. با توجه به اينكه وزير جديد صمت به توسعه صنعتي، آنهم با نگاه صنايع فناورانه علاقهمند است، ميتواند مشق جديد را با رويكرد متحولانه در عرصه صنعت رقم زند. عليآبادي به پشتوانه اين اعتماد و همراهي مجلس شوراي اسلامي خواهد توانست گامهاي مهم و بلندي در راستاي اصلاح نظام مديريتي در وزارتخانهاي كه سكانداري آن را عهدهدار شده است، بردارد. كارنامه موفق عليآبادي اين اميد را به وجود ميآورد كه او بتواند در ميدان عمل دست به يك جراحي بزرگ در حوزه صنعت، معدن و تجارت بزند آنهم به دور از هرگونه تبعيت از اقتصاد دستوري و پرهيز از هرگونه نسخههاي كوتاهمدت و مقطعي كه مديران گذشته را با چالشهاي متعدد مواجه كرد و در آخر يا آنها را وادار به استعفا كرد يا با استيضاح كنار گذاشته شدند.