موضع وزير نفت درباره تحركات جديد كويت در ميدان گازي «آرش»
وزير نفت در واكنش به تحركات جديد كويت در ميدان مشترك گازي آرش ميگويد: ايران درباره ميدان گازي آرش تامين حقوق و منافع خود را پيگيري ميكند. او افزوده است: چنانچه تمايلي به تفاهم و همكاري وجود نداشته باشد، ايران حقوق و منافع و بهرهبرداري و اكتشاف از منابع ياد شده را در برنامه خود قرار ميدهد و هرگونه تضييع حقوق خود را برنميتابد.
پنجم مرداد ماه، سعد البراك، وزير نفت كويت اعلام كرده بود كه كشورش بدون انتظار كشيدن براي تعيين مرز دريايي با ايران بر سر ميدان گازي الدُرّه (آرش)، حفاري و توليد در اين ميدان را آغاز ميكند. پيش از اين، سالم عبدالله الجابر الصباح، وزير خارجه كويت مدعي مالكيت انحصاري كويت و عربستان بر ميدان گازي «آرش» شده بود كه كويت و عربستان به آن «الدُرّه» ميگويند. در بيانيه وزارت خارجه كويت در اوايل ماه جولاي سال جاري آمده بود: «كشور كويت و پادشاهي عربستان سعودي... به تنهايي داراي حقوق انحصاري بر ثروت طبيعي در ميدان الدُره هستند و دولت كويت دعوت خود از طرف ايراني را براي آغاز مذاكرات در مورد تعيين مرزهاي دريايي تجديد ميكند.»
جواد اوجي، وزير نفت در واكنش به اين اظهارات عنوان كرده كه درباره بهرهبرداري از ميدانهاي مشترك نفت و گاز هميشه راه مذاكره و تفاهم با همسايگان را در پيش گرفتهايم؛ درباره ميدان آرش نيز ايران خواهان بهرهبرداري يكپارچه و مشترك است. با اين حال چنانچه تمايلي به تفاهم و همكاري وجود نداشته باشد، ايران تامين حقوق و منافع و بهرهبرداري و اكتشاف از منابع ياد شده را در برنامه قرار ميدهد و هرگونه تضييع حقوق خود را برنميتابد.
اختلاف بر سر ميدان آرش يا الدُرّه به دهه ۱۹۶۰ باز ميگردد، زماني كه ايران و كويت هر كدام امتياز حفاري دريايي را، يكي به شركت نفت انگليس و ايران با مقاطعهكاري بريتيش پتروليوم و ديگري به رويال داچ شل اعطا كرد. ايران و كويت سالهاست درباره منطقه مرزي مورد مناقشه خود كه سرشار از گاز طبيعي است، مذاكرات ناموفقي داشتهاند و البته عربستان سعودي نيز بخشي از مناقشه است.