تحليلي فلسفي از عقلانيت و دين
كتاب «فلسفه تحليلي» گزيدهاي از مقالات دكتر حميد وحيد، فيلسوف ايراني است كه در حوزه منطق فلسفي و معرفتشناسي شهرت جهاني دارد.
بيشتر مقالههاي كتاب، حول محور معرفتشناسي و بحثهاي گوناگون مربوط به آن ميگردد، نظير «وظيفهگرايي معرفتي»، «محافظهكاري معرفتي»، «هنجارمندي معرفتي» و نقش و جايگاه صدق، توجيه، بخت، شكاكيت در معرفت و مباحثي كه همواره موضوع تفكر و تأمل معرفتشناسان بوده است.
شمار ديگري از مقالههاي كتاب درباره عقلانيت است كه به خاطر توسعه و تكامل بحث دليل و هنجارمندي در سالهاي اخير ذيل حوزه فرااخلاق قرار ميگيرد.
بخش پاياني كتاب شامل دو مقاله در زمينه فلسفه دين است. نويسنده در اين قسمت، دو بحث «نفوذپذيري شناختي ادراك ديني» و «آثار شناختي گناه» را ناظر به ديدگاههاي ويليام آلستون و الوين پلنتينگا مطرح كرده است.
حميد وحيد دستجردي معروف به حميد وحيد رييس پژوهشكده فلسفه تحليلي در پژوهشگاه دانشهاي بنيادي از سال ۱۹۸۸ تاكنون است. او يكي از برگزيدگان دومين دوره جايزه علمي علامه طباطبايي بنياد ملي نخبگان در سال 1391 است.
«فلسفه تحليلي» آخرين كتابي است كه از اين استاد فلسفه به زبان فارسي نوشته شده است.
برخي از مهمترين سرفصلهاي اين كتاب عبارتند از؛
معرفت و انواع بخت معرفتي، انواع محافظهكاري معرفتي، تكلم دلايل، تنوع ديني، آثار شناختي گناه، شكاكيت و انواع بخت معرفتي، توضيح تز ناسازگاري، مولفههاي مفهومي پيامدگرايي معرفتي، به چالش كشيدن جزمگرايي، پاسخ آلستون به مساله تنوع ديني، معرفتشناسي ديني پلنتينگا و ...
«فلسفه تحليلي» با عنوان فرعي «مقالاتي در معرفتشناسي، عقلانيت، فلسفه دين» نوشته حميد وحيد[دستجردي] است كه توسط انتشارات هرمس در 502 صفحه منتشر شده است و اكنون در دسترس دانشجويان، پژوهشگران و علاقهمندان به فلسفه به ويژه فلسفه دين قرار دارد.