قصههاي عطّار
عطار بيترديد بزرگترين سازنده قصههاي منظوم عرفاني در ادب فارسي است كه توانسته بيش و پيش از همه، «روايتگري و روايت نگاري» را از حيث كمي و بسامدي گسترش بدهد و قصههاي منظوم عرفاني را به ميان مردم بكشاند. او همچنين از منظر كيفيت معنايي معنوي و نيز ساخت و بافت هنري قصههاي عرفاني، سرآمد شاعران زبان فارسي است. در حقيقت هيچ شاعر عارفي به اندازه عطار، مفاهيم عميق عرفاني را، با تكيه بر روايت، عمق و اعتلا نبخشيده است. عطار در قصههاي خود به طيف وسيعي از مسائل فكري، فرهنگي، اجتماعي، سياسي، روحي و رواني ميپردازد كه در كمتر جايي از پهنه بزرگ ادب فارسي ميتوان آنها را ديد يا نشاني از آنها جست؛ آن هم به شكل و شمايلي دلنشين و هنرمندانه كه هم لذت برد، هم دگرگون شد و هم در خاطر نگه داشت.
«غصه نان، اكسير جان» عنوان كتابي دو جلدي است كه در آن برگزيده بهترين قصههاي عطار نيشابوري گردآوري و تدوين شده است. مهدي محبتي با گزينش قصههايي از عطار يك جلد را به آثار منظوم و جلد ديگر را به آثار منثور وي اختصاص داده است. مهدي محبتي نويسنده و پژوهشگر ادبيات فارسي و استادتمام دانشگاه زنجان است. كتاب از معنا تا صورت از آثار محبتي، به عنوان كتابِ شايسته تقدير در مراسم جايزه جلال آلاحمد و كتاب سال ايران معرفي شد. محبتي در «غصه نان و اكسير جان» دست به انتخاب و بهترين داستانهاي عطار نيشابوري از مجموعه آثار وي از قبيل تذكرهالاوليا، الهينامه، مصيبتنامه، اسرارنامه و منطقالطير زده و همچنين واژههاي دشوار آن را معنا كرده است.
عناوين برخي از قصههاي آثار منثور عطار عبارتند از؛
وضو با اشك، سند ورود به بهشت، مردان بهترند يا زنان؟، اگر توانمي خود را طلاق دهمي، حقيقت احوال مردمان، عشق و شكست قناديل و ... .
همچنين برخي عناوين آثار منظوم وي عبارتند از؛
خدايا از من بياموز، حكايت سگان مردارخوار، ديوانه و سرما و خشت، علي (ع) و پاسخ سه سئوال شگفت، عشق صوفي به شاهزاده و خواهرش، ماجراي عشق خاتون به اياز، در ميمنت جمجمه الاغ و ...
«غصه نان و اكسير جان» كتابي دو جلدي است از مهدي محبتي كه قصههاي برگزيده عطار نيشابوري را از آثار مختلفش در خود جاي داده است و نشر كتاب پارسه به انتشار آن همت گمارده است و اكنون در دسترس علاقهمندان قرار دارد.