• ۱۴۰۳ جمعه ۲ آذر
روزنامه در یک نگاه
امکانات
روزنامه در یک نگاه دریافت همه صفحات
تبلیغات
بانک ملی صفحه ویژه

30 شماره آخر

  • شماره 5565 -
  • ۱۴۰۲ شنبه ۴ شهريور

فرشاد مومنی عنوان کرد:

توهم درآمدزایی با شوک درمانی

استاد اقتصاد دانشگاه علامه طباطبايي كه در تشريح مهم‌ترين فلسفه‌هاي حاكم بر نظام سلامت؛ در فرهنگستان علوم سخن مي‌گفت، تصريح كرد: در يك ساخت توسعه نيافته، همه‌چيز در پرتو توسعه مورد توجه قرار مي‌گيرد. در ادبيات توسعه، بر اين نكته توافق فراگير وجود دارد كه انسان‌ها هدف برنامه‌هاي توسعه و مهم‌ترين ابزار تحقق آن هستند. از اين دريچه، حساسيت و اهميت نظام‌هاي سلامت از چند زاويه مورد توجه اكيد قرار مي‌گيرد.

چه مي‌شود كه برخي حكومت‌ها گور خود را مي‌كنند؟

وي با بيان اينكه متاسفانه درك نظام تصميم‌گيري‌هاي اساسي در ايران از فاجعه در حال بروز به خاطر نابرابري‌هاي ناموجه؛ به هيچ‌وجه در حد كفايت نيست، تاكيد كرد: وقتي نابرابري‌هاي ناموجه از حدودي فراتر مي‌رود، اساس نظم اجتماعي مبتني بر رفتارهاي حذفي و ستيزه‌جويانه قرار مي‌گيرد. معمولا وقتي نابرابري‌ها به ناپايداري و واكنش‌هاي شديد اجتماعي منجر مي‌شود، حكومت‌ها كه مثلا در زمينه خدمات سلامت و آموزش با تلخي و تنگ‌نظري برخورد مي‌كنند و در زمينه هزينه سركوب بسيار گشاده دست مي‌شوند. همين مساله باعث مي‌شود، به اصطلاح حكومت‌ها گور خود را بكنند و جامعه با ناپايداري‌هاي جدي سياسي نيز روبرو شود.

توهم درآمدزايي با شوك درماني، هميشه حكومت‌ها را دچار افلاس مالي كرده

بر اساس گزارش جماران اين استاد اقتصاد، با تاكيد بر اينكه هيچ عنصري به اندازه توهم پول درآوردن از طريق شوك درماني در قيمت‌هاي كليدي، حكومت و مردم را دچار افلاس مالي نكرده است، گفت: اعداد و ارقام رسمي كه در اين زمينه وجود دارد واقعا تكان‌دهنده است، اما از آنجا كه اين پديده به منافع گروهي اندك سالار، پر نفوذ و پرقدرت گره خورده است، گويا حكومت از طريق شوك درماني، هم خود و هم مردم را دچار آنومي كرده و هم نظم اجتماعي و اقتصادي را دچار اختلال‌هاي بسيار بزرگ كرده است.

شوك درماني چقدر هزينه‌هاي مصرفي دولت را بالا مي‌برد؟

مومني گفت: براي اولين‌بار در گزارش اقتصادي سال 1373 سازمان برنامه، پس از 5 سال شوك درماني؛ در يك گزارش رسمي تصريح شده كه به ازاي هر يك واحد افزايش درآمد دولت از محل شوك درماني، هزينه‌هاي مصرفي دولت، سه و نيم برابر افزايش مي‌يابد كه بخش بزرگي از اين هزينه‌ها ريشه در گسترش و تعميق فقر و نابرابري دارد!

افزايش چشمگير مراجعه مردم به داروخانه‌ها

اين استاد دانشگاه علامه طباطبايي توجه به سلامت افراد به عنوان مهم‌ترين ابزار مهار فقر را سومين فلسفه بنيادي حاكم بر نظام سلامت، دانست و اظهار كرد: در اين زمينه داده‌هاي دردناكي براي متقاعدسازي ضرورت تغيير مسيري كه در ايران طي مي‌شود، وجود دارد. همانطور كه در گزارش‌هاي رسمي وزارت بهداشت از حيطه‌هايي مانند كاهش چشمگير مراجعه شهروندان به مراكز درماني علي‌رغم افزايش جمعيت در سه‌دهه گذشته و همچنين افزايش چشمگير مراجعه مردم به داروخانه‌ها بدون داشتن نسخه و مراجعه به پزشك، آمارهاي هشداردهنده‌اي وجود دارد. مومني با بيان اينكه در اين گم‌گشتگي از نظر سياست راهبردي، نظم اجتماعي در حال حركت به سمت الگوي ستيز و حذف است و خشونت‌هايي كه در اين زمينه وجود دارد بسيار جدي است، هشدار داد: اين آنومي، بحران‌هاي حاد اعتماد اجتماعي در ايران را پديدار كرده و كل نظام حيات جمعي را با نااطميناني‌هاي فزاينده روبه‌رو كرده است.

ارسال دیدگاه شما

ورود به حساب کاربری
ایجاد حساب کاربری
عنوان صفحه‌ها
کارتون
کارتون