سه روز پس از تحولات جديد در خاورميانه رخ داد
تداوم به هم ريختگي بازارها؛ قيمت نفت هم بالا رفت
افزايش نگرانيها درباره وضعيت توليد نفت در خاورميانه، قيمت اين كالا را بالا برد. روز گذشته و همزمان با بازگشايي بازارها، هر بشكه نفت برنت تا نزديكي ۸۹ دلار هم پيش رفت. روز جمعه اين رقم بيش از ۸۴ دلار بود. تا لحظه نوشتن اين گزارش قيمت هر بشكه نفت برنت به 87 دلار رسيده و هر بشكه نفت وستتگزاس هم 85 دلار فروخته ميشود.
تحليلگران گروه بانكي ANZ در يادداشتي نوشتند: ريسك ژئوپليتيكي فزاينده در خاورميانه، از قيمتها حمايت خواهد كرد و نوسان بالاتر، پيشبيني ميشود. افزايش قيمت نفت، روند نزولي هفته گذشته كه بزرگترين كاهش هفتگي از مارس بود را معكوس كرد. نفت برنت هفته گذشته تحت تاثير نگرانيها نسبت به تاثير نرخهاي بهره بالاتر روي رشد اقتصادي و تقاضا براي سوخت، حدود ۱۱ درصد و وست تگزاس اينترمديت، بيش از هشت درصد كاهش پيدا كرده بود. بر اساس گزارش رويترز، سائول كاونيچ، تحليلگر انرژي گفت: ريسك ژئوپليتيكي قيمت نفت به دليل چشمانداز درگيري وسيعتر و گسترش آن به كشورهاي توليدكننده نفت منطقه، افزايش پيدا كرده است. اتفاقات اخير در حالي است كه روند افزايش قيمت نفت هفته پيش معكوس شده بود و بالاترين كاهش هفتگي از ماه مارس رقم خورد. هفته پيش با افزايش نگرانيها درباره بالارفتن نرخ سود و تاثير آن بر تقاضاي جهاني، نفت برنت افت ۱۱ درصدي را تجربه كرد. بازار نفت طي سالهاي اخير روزهاي پرتلاطمي را سپري كرده است؛ با همهگيري كوويد و كاهش تقاضاي جهاني و افول يا توقف فعاليتهاي صنعتي قيمت آن به شدت كاهش يافت و حتي به بشكهاي ۱۶ دلار هم رسيد كه پايينترين نرخ ۲۱ سال را ثبت كرد و به تدريج با از سرگيري فعاليتها قيمت آن به تدريج شروع به افزايش كرد.
وضعيت بازارهاي داخلي
نگاهي به بازارهاي مختلف طي بيست و چهار ساعت گذشته به خوبي نشان ميدهد كه اتفاقات خاورميانه تا چه حد بر شرايط سياسي و اقتصادي ايران هم اثرگذار است. دلار در بازار آزاد در حالي كه اواخر هفته گذشته به واسطه بيانيه اتحاديه اروپا در رابطه با عدم لغو تحريمهاي ايران در تاريخ ۱۸ اكتبر پايينتر از كانال۵۰ هزار توماني بود، روز شنبه با انتشار اولين خبرها از شروع درگيري بين فلسطين و اسراييل، روند صعودي قدرتمندي را آغاز كرد و تا بالاي ميانه اين كانال صعود كرد و ديروز هم اين مسير را ادامه داد و در زمان نگارش اين گزارش، به بالاي ۵۳ هزار تومان رسيده و هر لحظه تغييرات بزرگي را به ثبت ميرساند. در واقع در سه روز گذشته، دلار در بازار آزاد سه هزار تومان بالاتر رفته و به بياني ديگر ارزش ريال اين ميزان كاسته شده است.
از سمت ديگر اما روند بازار سهام كاملا متفاوت از دلار دنبال شده و روز يكشنبه از همان ابتداي شروع معاملات شاهد فشار فروش سنگيني در تمامي صنايع و نمادها بوديم بهطوري كه بخش عمدهاي از سهام با صف فروشهاي سنگين به كار خود پايان دادند و ۹۵ درصد بازار سرخرنگ بود. نگراني از تشديد شرايط كنوني و درگير شدن سياسي ايران در اين ماجرا، نااطميناني را نسبت به آينده بسيار افزايش داده و همين موضوع باعث شده تا سرمايهگذاري در بازار سهام با عدم اطمينان بالايي همراه شود.
با اين حال تمامي اين موارد به اين بستگي دارد كه شرايط جنگ اخير تا چه زماني ادامه يابد و شدت آن با چه ابعادي گسترش پيدا كند، اما در صورت فروكش كردن هيجانات ابتدايي و برگشت آرامش نسبي ميتوان انتظار داشت كه روند بازارها معكوس شود به طوري كه بازار سهام به مدار صعودي بازگردد و بازارهاي موازي هم با كاهش قيمت مواجه شوند.
از سمتي روز گذشته خبر رسيد كه گويا قبل از شروع به كار بورس، جلسهاي با حقوقيها و فعالان بازار سرمايه در جهت حمايت از بورس برگزار شده تا از شوك ايجاد شده جلوگيري شود. از همين رو در دقايق ابتدايي هم شاهد خريدهايي در نمادهاي بزرگ بازار بوديم كه توانست برخي سهام را به محدوده مثبت برساند. از طرفي نيز سازمان بورس به بازارگردانها اجازه داد كه تعهدات خود در سمت فروش را اجرايي نكنند. با اين حال اما قدرت تقاضا در حدي نبود كه بتواند مسير صعودي را تا انتهاي بازار ادامه دهد.