• ۱۴۰۳ دوشنبه ۲۸ آبان
روزنامه در یک نگاه
امکانات
روزنامه در یک نگاه دریافت همه صفحات
تبلیغات
بانک ملی صفحه ویژه

30 شماره آخر

  • شماره 5620 -
  • ۱۴۰۲ يکشنبه ۱۴ آبان

پاسخ منابع آب و نيروي ايران به يادداشتي درباره سد گتوند

جناب آقاي الياس حضرتي
مدير مسوول محترم روزنامه وزين اعتماد
با سلام و احترام، 
 پيرو درج يادداشتي از آقاي مهدي زارع تحت عنوان «سفر احمدي‌نژاد و سد گتوند» در آن روزنامه به تاريخ 19 مهرماه 1402 كه حاوي برخي مطالب ناصحيح و خلاف واقع است، توضيحات ذيل جهت مزيد اطلاع مخاطبان آن رسانه ايفاد مي‌گردد.
 خواهشمند است دستور فرماييد، نسبت به انتشار آن اقدام معمول صورت پذيرد.
علي‌اكبر صابري
 مدير روابط عمومي
سد و نيروگاه گتوند از كارآمدترين سدهاي كشور است
 پيرو درج يادداشتي از آقاي مهدي زارع استاد تمام پژوهشگاه زلزله تحت عنوان «سفر احمدي‌نژاد و سد گتوند» در روزنامه اعتماد، شركت توسعه منابع آب و نيروي ايران به عنوان مجري و بهره‌بردار اين طرح بر خود لازم مي‌داند كه جهت تنوير افكار عمومي و شفاف‌سازي موضوع، توضيحات ذيل را ارايه نمايد: 
با توجه به وسعت حوضه آبريز بالادست سد گتوند كه بالغ بر 32000 كيلومتر مربع مي‌باشد، وجود آبراهه‌ها و چشمه‌هاي آب شور و اختلاط آب آنها با آب مخزن در طول مخزن 90 كيلومتري گتوند امري عادي و اجتناب‌ناپذير است. ليكن خوشبختانه به دليل ارتفاع مناسب سد گتوند و حجم زياد آب، لايه‌بندي كيفي آب در مخزن سد اتفاق افتاده به نحوي كه امكان مديريت كيفيت آب خروجي را فراهم ساخته است. 
آنچه كه مسلم است اكنون سد گتوند آبگيري شده است و به جاي هرگونه گمانه‌زني، جهت ارزيابي بايد به نتايج مستند و ثبت شده در خصوص اين سد مراجعه نمود و از گمانه‌زني‌هاي غيرمستند و برداشت‌هاي شخصي اجتناب ورزيد. طبق مستندات موجود وضعيت زمين‌هاي زير كشت سد گتوند از زمان بهره‌برداري تاكنون كه بالغ بر ۱۲ سال مي‌گذرد به علت مناسب بودن كيفيت آب ورودي نه تنها دچار مشكل نشده بلكه محصولاتشان پربارتر شده و توليداتشان افزايش يافته است. برگزاري جشن دسترسي به ركورد افزايش توليد محصولات كشاورزي نمونه‌هايي از اين موارد است. همچنين لازم به ذكر است كيفيت آب خروجي از سد و نيروگاه گتوند پس از آبگيري مخزن سد سال‌هاست كه به صورت مستمر توسط سازمان‌هاي مرتبط از جمله سازمان حفاظت محيط زيست، سازمان بازرسي كل كشور و سازمان آب و برق خوزستان، پايش و اندازه‌گيري مي‌شود و كيفيت آب خروجي در محدوده قابل قبول قرار دارد. لازم به ذكر است طبق اندازه‌گيري‌هاي ثبت شده، كيفيت آب خروجي از سد بعد از آبگيري از سد گتوند در مقايسه با قبل از ساخت سد بهبود يافته است. 
در حال حاضر سد و نيروگاه گتوند يكي از كارآمدترين سدهاي كشور مي‌باشد. سد و نيروگاه گتوند با حجم ذخيره امسال بيش از 9/4 ميليارد مترمكعب (بيش از 20 برابر حجم مخزن سد كرج) علاوه بر تامين آب دشت خوزستان، سيلابهاي مخرب سال‌هاي اخير را نيز مهار كرده است. مهار 6 سيلاب با دبي بيش از 2000 مترمكعب بر ثانيه كمك شاياني در جلوگيري از وارد شدن خسارات سنگين به استان خوزستان نموده است. در حال حاضر با توجه به خالي بودن نسبي سدهاي حوضه آبريز رودخانه كارون، اگر اين سد وجود نداشت تامين آب دشت خوزستان با بحران مواجه مي‌شد. همچنين با توجه به اهميت توليد انرژي و نياز شبكه برق كشور در بخش خانگي و صنعتي، نيروگاه هزار مگاواتي سد گتوند با توليد بيش از 29 ميليون مگاوات ساعت انرژي برق بيشترين توليد را در بين نيروگاه‌هاي آبي كشور داشته و در طول مدت بهره‌برداري كمك زيادي به پايداري اين شبكه، افزايش رفاه اجتماعي و نهايتا اهداف توسعه پايدار نموده است. لازم به ذكر است علي‌رغم كيفيت مناسب آب در خروجي سد گتوند وضعيت آن در مناطق پايين‌دست رودخانه نظير محدوده شهرهاي اهواز و آبادان به دليل ورود آلاينده‌هاي مختلف بسيار نامناسب مي‌باشد. از اين منابع آلاينده مي‌توان به زه آب برگشتي از زمين‌هاي كشاورزي (خصوصا اراضي توسعه نيشكر)، مزارع پرورش ماهي، فاضلابهاي روستايي، شهري و صنعتي و مكانهاي دفن پسماندها كه سبب افزايش پارامترهاي كيفي آب رودخانه كارون از جمله نيترات و فسفات مي‌باشد، اشاره كرد.
متاسفانه تكرار موضوعات نادرست در خصوص سد گتوند به حدي فراگير شده كه در اذهان عمومي تصوير نادرستي از سد گتوند ايجاد نموده است. اميد است اصحاب رسانه همانطور كه قبل از آبگيري سد در جهت اطلاع‌رساني عواقب محتمل آبگيري سد به مردم كوشيدند، اكنون و پس از بازديدهاي متعدد انجام شده و راست‌آزمايي عملكرد سد نيز، با توجه به اسناد و قرائن موجود و بر اساس رسالت ذاتي خود، مردم را از منافع ساخت اين سد مهم آگاه سازند.

 

ارسال دیدگاه شما

ورود به حساب کاربری
ایجاد حساب کاربری
عنوان صفحه‌ها
کارتون
کارتون