ادامه از صفحه اول
اطاعت؛ مشاركت كارشناسي
به نحوي امور در هم پيچيده ميشود كه هيچ صاحب قدرتي نبايد كوچكترين دستور اجرايي را درباره اقتصاد بدهد، مگر آنكه پيشتر به طور دقيق ارزيابي كارشناسي شده باشد. اينجا اطاعت مطلق از امر كارشناسي ضروري است و نه برعكس. بدترين اثر رويكرد تبعيت مطلق حذف مشاركت است. جوامع مدرن مبتني بر مشاركت هستند. در بهترين حالت مشاركت گسترده مردم و در بدترين حالت مشاركت مجموعهاي از نخبگان. اگر افراد در مديريت امور مشاركت نكنند، در شكستها مسووليتپذير نخواهند بود و مسووليت مشكلات را بر دوشِ رهبران خود آوار خواهند كرد. به طور كلي تقليل مديريت جامعه امروزي به فرد، نه تنها شدني نيست، بلكه موجب عقبگرد ميشود و نقش رهبري را بيش از پيش تضعيف ميكند و افراد فرصتطلب را به جايگاههايي ميرساند كه شايستگي ندارند. اتفاقا همين افراد منادي اين نوع گزارهها هستند. بايد تحليل بهروزتر و كارآمدتر از جايگاه رهبري ارايه نمود كه هم موثر باشد و هم با مقتضيات روز هماهنگ باشد و به زيان جايگاه رهبري نباشد.
چرا اسراييل آتشبس را پذيرفت؟ توفان الاقصي (۶)
دوم: حماس و كتائب قسام، با درايت بسيار از عهده جنگ تبليغاتي و رواني اسراييل و حاميانش بر آمدهاند. ميتوان شيوه آزاد كردن اسيران اسراييلي توسط حماس و از سوي ديگر اسيران فلسطيني توسط اسراييل را با هم مقايسه كرد. فضاي مجازي سرشار از تصاويري است كه دختران جوان اسير اسراييلي نسبت به بانوان مجاهد عضو كتائب قسام با روي خوش و شادمانه و رضايتمندانه نگاه ميكنند. هنگام خداحافظي دست تكان ميدهند، حتي دختر جواني سگ كوچكش را هم به همراه داشت. پيداست در دوران اسارتش امكان نگهداري سگش را داشته است. افزون بر آن، اين اسيران و خانوادههايشان، از خوش رفتاري كتائب قسام در دوران اسارت سخن گفتهاند. امري كه در فضاي تبليغاتي و اجتماعي اسراييل مكتوم نمانده است و افسانه همسانسازي حماس و داعش كه به تكرار توسط نتانياهو مطرح شده بود، اكنون همگان شاهدند كه دولت اسراييل شباهت بيشتري به داعش داشته و دارد.
سوم: افكار عمومي دنيا به شدت و با گستردگي و پايداري تمام نسبت به سرنوشت فلسطين و مظلوميت ملت فلسطين برانگيخته شده است. شهرهاي بزرگ دنيا مثل لندن و پاريس و نيويورك و… در برگزاري تظاهرات و راهپيمايي تبديل به تابلو و نماد دفاع از فلسطين شدهاند. اين حضور به قدري موثر بوده كه وزير جنگ اسراييل گالانت با كمال صراحت و البته بلاهت گفته است: «همه طرفداران فلسطين در جهان بايد بميرند و نابود شوند!» دولت و ارتش اسراييل با حمايت همهجانبه و بيسابقه امريكا و اروپا در يك منطقه بسيار محدود و بيدفاع ميخواست حماس را نابود كند و بر غزه مسلط شود كه نتوانست. حتي كتائب قسام يكبار برنامه آزادي اسيران اسراييلي را در منطقه شمال غزه كه ارتش اسراييل ادعاي تسلط بر آن را داشت، سازمان دادند. يعني عدم تسلط! حال چگونه ميخواهند امواج ميليوني مردمان جهان را نابود كنند؟ در تظاهرات لندن اين شعار بارها در ميان جمعيت طنين ميافكند :
In our thousands, in our Millions
We are all Palestinian
ما هزارانيم. ميليونها هستيم ما همه فلسطيني هستيم.
در واقع پذيرش آتشبس توسط اسراييل، به روايت بني گانتس، نشاني از شكست است. منتها نه فقط شكست در مواجهه در زمين، بلكه در لايههاي عميقتر.