امروز نتایج صلاحیتهای کاندیداهای خبرگان رهبری اعلام میشود
در صف انتظار خبرگان
توپخانه رسانهاي جناح راست با قدرت هرچه تمامتر به تخريب شيخالرييس اعتدالگرايان دست زدهاند
بر اساس اعلام مسوولان و متوليان قرار است نتايج صلاحيتها امروز (چهارشنبه) اعلام شود. برخي زمزمهها درخصوص تداوم خالصسازيها در بررسي صلاحيت كانديداهاي انتخابات مجلس خبرگان باعث شده تا فعالان سياسي با دقت روند بررسي صلاحيتهاي خبرگان را زير نظر بگيرند. اما در روزهايي كه بيشتر اخبار حول و حوش روند تاييد و رد صلاحيتها در انتخابات مجلس دوازدهم است، زمزمههايي در خصوص احتمال ردصلاحيت برخي چهرههاي معتدل در مجلس خبرگان رهبري ششم به گوش ميرسد.
اين در حالي است كه انتخابات پنجم خبرگان رهبري 8 سال قبل با حضور آيتالله هاشمي رفسنجاني و بسياري از چهرههاي معتدل، مجلسي متفاوت را شكل داده بود. سال 94 بود كه جامعه ايراني تحت تاثير «انعطاف» آيتالله هاشمي رفسنجاني، «تكرار ميكنم» سيدمحمد خاتمي و همراهي ساير چهرههاي معتدل مانند سيدحسن خميني، حسن روحاني، عارف و البته مشاركت بالاي مردم از فضاي غبارآلود دوران احمدينژاد عبور كرده بود و حسن روحاني را در راس هرم اجرايي كشور نشانده بود، شكلگيري ليست «اميد» در انتخابات مجلس دهم و ليست «تغيير» در انتخابات پنجم خبرگان، دوران تازهاي را نويد ميداد.
در اين دوران، آيتالله هاشمي رفسنجاني برنامهريزيهاي متفاوتي را براي شكلدهي به جريان تازهاي در مجلس خبرگان آغاز كرده بود. نهايتا 4 ليست در انتخابات خبرگان پنجم شكل گرفت؛ 1) ليست تغيير به ليدري اكبر هاشمي رفسنجاني و با حضور اصلاحطلبان.2) فهرست ياران اعتدال، به سرليستي حسن روحاني و با حضور اصلاحطلبان.3) فهرست جامعه روحانيت مبارز به سرليستي محمدعلي موحدي كرماني و با حضور اصولگرايان.4) فهرست جامعه مدرسين حوزه علميه قم به سرليستي محمد يزدي و با حضور اصولگرايان.
ليست تغيير و اعتدال محصول اين دوران تازه بود. در نقطه مقابل طيفهاي راديكال اصولگرا تلاش ميكردند با تبليغ آيتالله مصباحيزدي، دوگانه هاشمي - مصباح را در انتخابات پنجم خبرگان شكل بدهند. نتيجه انتخابات اما بسياري از اصولگرايان (و البته تحليلگران سياسي) را در بهت و حيرت فرو برد. نشستن هاشمي رفسنجاني در راس جدول منتخبان تهران و پس آن قرار گرفتن حسن روحاني و محسن قمي به عنوان دو چهره اعتدالگرا در رنكينگ نهايي انتخابات خبرگان پايتخت و عدم انتخاب آيتالله مصباحيزدي نشان ميداد كه مردم نسبت به ديدگاههاي تند و سلبي در انتخابات رويكرد روشني ندارند و ترجيح ميدهند سكان هدايت بخشهاي مختلف را به افرادي با رويكردهاي اصلاحطلبانه يا معتدل بسپارند. با عبور از اين دوران و در شرايطي كه اخبار ضد و نقيضي درباره روند احراز صلاحيت حسن روحاني، رييسجمهور كشور طي سالهاي 92 تا 1400 شنيده ميشود، توپخانههاي رسانهاي جناح راست با قدرت هرچه تمامتر، روند تخريب شيخالرييس اعتدالگرايان را آغاز كردهاند. روزي نيست كه رسانههاي حاكميتي محتوايي را در صدا و سيما و روزنامهها و... توليد نکنند و در آن طعنه و تخريب و دشنامي نثار حسن روحاني نكنند. در آخرين دست از اين تخريبها روزنامه كيهان ديروز با ادبياتي نامناسب به نقد و تخريب حسن روحاني پرداخت. كيهان نوشت: «اگر محاكمه ميشد امروز زبانش دراز نشده بود! حسن روحاني اگر به سبب بيلياقتي، اجحاف در حقوق اساسي ملت استيضاح و محاكمه ميشد حالا بعد از دو سال و در سايه فراموشي ما ملت فراموشكار، زبانش اينطور دراز نشده بود.» يك چنين روندي بيش از اين در صدا و سيما هم بهكرات تكرار شده بود. روندي كه نشاندهنده تداوم روند خالصسازی در نهادهاي مختلف است. بايد ديد با پايان يافتن روز چهارشنبه آيا نشانهاي از حضور چهرههاي معتدل در انتخابات مجلس خبرگان باقي ميماند يا اينكه تيغ تيز رد صلاحيتها چهرههايي چون روحاني و ساير چهرههاي معتدل را نيز در بر خواهد گرفت.