هراس يونان از لرزههاي اقتصادي جنگ غزه
محمود فاضلي
يكي از گروههايي كه از آغاز بحران غزه در كنار مردم فلسطين قرار گرفته و به طرق مختلف حملات وحشيانه اسراييل به غزه را محكوم كرده، حزب كمونيست يونان (KKE) است. اين حزب با پيشينه سياسي قوي در اين كشور عضو اتحاديه اروپا برخلاف مواضع رسمي دولت محافظهكار اين كشور در مواضع ثابت خود و در سطوح مختلف حزبي پشتيبان مردم فلسطين بوده و از رژيم اسراييل به عنوان قاتل مردم فلسطين ياد كرده است.
آقاي كوتسوباس، دبيركل حزب كمونيست يونان اخيرا در پاسخ به اين سوال كه با توجه به ادامه نسلكشي اسراييل عليه فلسطينيان در غزه آيا نگران خطر آتشافروزي در خاورميانه نيست، پاسخ ميدهد: منافع در تضاد دولتهاي شهري منطقه و همچنين تقابل عموميتر براي برتري در نظام جهاني امپرياليستي بين قويترين قدرتهاي بينالمللي، امريكا و چين و اتحادهاي آنها در اين موضوع دخيل است. ما در مورد منطقهاي غني از مواد انرژي و يك «قطب» براي حمل و نقل كالا صحبت ميكنيم كه در آن مسيرهاي تجاري «تقاطع» منافع بزرگ و متضاد را دارند. به همين دليل ما علاوه بر حمايت قاطع و صميمانه از مردم فلسطين، با دخالت و مشاركت يونان در اين جنگ نيز مبارزه ميكنيم. وي از آغاز حملات وحشيانه اسراييل به غزه، بارها همبستگي حزب خود را با مردم فلسطيني ابراز كرده و تندترين حملات را به رژيم صهيونيستي داشته است. او ضمن حمايت از واكنشهاي مردمي در يونان در حمايت از مردم غزه، جنگ در منطقه را با مسووليت امريكا و رضايت ساير كشورهاي قدرتمند سرمايهداري اتحاديه اروپا دانسته است. به اعتقاد او «قتلعام در غزه و كرانه باختري بايد متوقف شود، جايي كه ما هر روز در سوگ كودكان بيگناه، زنان، افراد مسن، غيرنظاميان، قرباني بمبارانها و هولوكاست ايجاد شده توسط دولت اسراييل، به سر ميبريم.» آقاي كوتسوباس، دبيركل حزب كمونيست در مقاله خود در روزنامه ريزوسپاستيس، با عنوان «درباره جنگ اسراييل و فلسطين و تحولات منطقه» معتقد است: اين جنگي است كه قدرتهاي منطقهاي و بينالمللي و دولتهاي سرمايهداري درگير در منازعه خاورميانه راه انداختهاند. او حاميان آشكار اسراييل را عمدتا امريكا، انگليس و قدرتهاي اصلي اروپايي همچون فرانسه و آلمان و اعضاي ناتو جز تركيه ميداند. او مواضع اروپا را در رويدادهاي اخير درجهبندي ميكند و مثلا كشورهاي اسپانيا، دانمارك و... را در يك گروه قرار داده است. وي احتمال گسترش درگيريها و عمليات نظامي در خاورميانه را بسيار زياد ميداند. بهويژه وقوع هرگونه تنش در منطقه براي مردم يونان و تاثيرات آن را مهم ارزيابي ميكند. علاوه بر دخالت نظامي يونان كه مسووليتهاي آن برعهده حزب حاكم محافظهكار نئودموكراسي خواهد بود، او تلويحا حمايت بعضي از احزاب اپوزيسيون در اين زمينه را مهم ميداند. دخالت يونان همراه با حمايت سياسي و ديپلماتيك از نخست وزير قاتل اسراييل و اعزام ناوچه يونان به منطقه و همچنين بهرهگيري احتمالي از پايگاههاي امريكا در يونان را مورد انتقاد قرار داده است.
او معتقد است اين رويدادها ميتواند موجب ايجاد بحران مهاجران غيرقانوني در منطقه شود يا قيمت انرژي در منطقه افزايش يابد. او بر اين باور است كه اين جنگ ميتواند منجر به درگير شدن اين كشور در جنگ اقتصادي انرژي شود كه اثرات منفي آن در قيمت نفت و گاز طبيعي و گردشگري در ميان عموم مردم خواهد شد. به باور او، همكاري نظامي يونان با اسراييل و همكاري در ساخت سامانههاي نظامي ادامه دارد.
دبيركل بر اين باور است مداخله ايدئولوژيك و سياسي يونان به معناي پذيرش مستقيم به ايدئولوژيهاي مختلف و اقدامات خطرناكي است كه توسط تبليغات جنگ امپرياليست ابداع شده است. ما به نگرش يونان و آنچه مردم يونان بايد در مواجهه با اين درگيري جنگي انجام دهند، اهميت ميدهيم و ضرورت دارد خطرات اين موضوع در ميان تودههاي مردم، محيطهاي كارگري و دانشگاهها مطرح شود. او اعتقاد دارد دولت اسراييل دهههاست كه با نسلكشي واقعي، اشغال سرزمينهاي فلسطين، بهكارگيري آپارتايد و محاصره غزه عملا موجب نابودي مردم اين منطقه شده است. دبيركل همچنين همبستگي خود با مردم اسراييل كه از دولت مرتجع خود در رنج هستند و دايما آنها را به كشتار مردم همسايه ميكشاند و در نتيجه خود قرباني يك جنگ ميشوند، اعلام كرد. وي بر حق مردم فلسطين براي داشتن كشوري آزاد و مستقل طبق مرزهاي 1967 با پايتختي بيتالمقدس شرقي و بازگشت همه آوارگان فلسطيني به خانههايشان براساس قطعنامههاي سازمان ملل و همچنين آزادي تمامي زندانيان سياسي فلسطيني در اسراييل تاكيد كرد. دبيركل اين حزب خواستار توقف هرگونه همكاري اقتصادي، سياسي و نظامي با كشور جنايتكار اسراييل و شناسايي كشور مستقل فلسطيني در پارلمان يونان است. او نتيجهگيري ميكند شطرنج ژئوپليتيكي در حال بازي جديدي است كه ميتواند منجر به افزايش بحران شود، چراكه طبقات بورژوازي منطقه براي ارتقاي جايگاه خود در هرم امپرياليستي عملا به دنبال ايجاد چنين تنشهايي بودهاند. او درخواست سفارت فلسطين در آتن براي جمعآوري مواد غذايي، پوشاك، مايحتاج اوليه و دارو و همكاري عموم مردم يونان را تکرار کرد. كوتسوباس پس از آغاز بحران غزه مواضع بسيار مثبتي در حمايت از مردم فلسطين اتخاذ كرده است. حزب كمونيست يونان قطعنامه پارلمان اروپا در خصوص غزه را اسفبار و حمايت تحريكآميز از دولت اشغالگر اسراييل كه به سلاخي مردم فلسطين ميپردازد، دانست. اين حزب تاكيد كرد: «نمايندگان اين حزب به اين قطعنامه راي منفي دادهاند.» به گفته اين حزب قطعنامه پيشنهادي گروههاي سوسيال دموكرات، ليبرال و سبزها از هر گونه رياكاري پيشي گرفت و اين به اين دليل است كه ماموريت اصلي اين قطعنامه اين بود كه اتحاديه اروپا را به عنوان مدافع آتشبس و صلح معرفي كند.
كارشناس مسائل بينالملل