نامه كمپين پيگيري حقوق افراد داراي معلوليت به رياست صداوسيما
دست از مسخره كردن معلولان برداريد
درصدد ترويج رويكردهاي نوين به معلوليت مدل حقوق بشري توأم با پاسداشت كرامت انساني است، برآيید
گروه اجتماعي|كمپين پيگيري حقوق افراد داراي معلوليت در نامهاي به رياست سازمان صداوسيما با انتقاد شديد از برنامههايي كه حقوق افراد داراي معلوليت را رعايت نميكند، خواستار برخورد شديد با اين برنامه و افراد مختلف شد.
در بخشي از اين نامه با استناد به ماده ۲۱ قانون حمايت از حقوق معلولان كه براساس آن صدا و سيما بايد پنج ساعت از برنامههاي خود در هفته را به صورت رايگان به برنامههاي سازمان بهزيستي و تشكلهاي مردمنهاد حامي افراد داراي معلوليت به منظور آشنايي مردم با حقوق، توانمنديها و مشكلات اين افراد اختصاص دهد، آمده است كه رسانه ملي نه تنها يار شاطر نشد، بلكه بار خاطر شد. متن كامل اين نامه را كه مدير اين كمپين در اختيار «اعتماد» قرار داده است، در ادامه ميخوانيم:
«رياست محترم سازمان صدا و سيماي جمهوري اسلامي ايران
با سلام و تقديم احترام
«يا أيُّها الّذِين آمنُوا لا يسْخرْ قوْمٌ مِنْ قوْمٍ عسى أنْ يكُونُوا خيْرًا مِنْهُمْ ولا نِساءٌ مِنْ نِساءٍ عسى أنْ يكُنّ خيْرًا مِنْهُنّ ولا تلْمِزُوا أنْفُسكُمْ ولا تنابزُوا بِالْألْقابِ بِئْس الِاسْمُ الْفُسُوقُ بعْد الْإِيمانِ ومنْ لمْ يتُبْ فأُولئِك هُمُ الظّالِمُون » (الحجرات، 11)
اي كساني كه ايمان آوردهايد! نبايد قومي از شما قوم ديگر را مسخره كنند، شايد آنها از اينها بهتر باشند و نه زناني زنان ديگر را، شايد آنان بهتر از اينان باشند و يكديگر را مورد طعن و عيبجويي قرار ندهيد و با القاب زشت و ناپسند يكديگر را ياد نكنيد، بسيار بد است كه بر كسي پس از ايمان نام كفرآميز بگذاريد و آنها كه توبه نكنند، ظالم و ستمگرند!
آري! اين تنها يك آيه از دهها آيه قرآن كريم است كه ايمانداران را از مسخره كردن و تحقير ديگران نهي ميكند. بنا به آيه كريمه ياد شده، منع از تمسخر ديگران نه تنها تكتك افراد را شامل ميشود؛ بلكه شامل نهي از تمسخر گروهها يا اقليتهاي مختلف نيز ميشود.
اين در حالي است كه بهرغم تاكيد آيات و احاديث متعدد در ارتباط با نكوهش تمسخر و تحقير ديگري، (خواه به صورت فردي و خواه گروهي) رسانه ملي از هيچ تلاشي براي انجام اين امر زشت و نكوهيده، نسبت به بزرگترين اقليت اجتماعي كه همانا شهروندان داراي معلوليت هستند، خودداري نميورزد.
آري! به ويژه اين روزها كه دست صدا و سيما از مجريان و برنامهسازان توانمند خالي مانده و اين سازمان عريض و طويل ساعات خود را با مسابقه و مصاحبه پر ميكند.
آن هم با استفاده از مجرياني ناتوان و با برنامههايي بيارزش. يك نگاه به شبكههاي متعدد صدا و سيما نشان ميدهد كه عموم برنامهها، مصاحبهمحور و مسابقهاي شدهاند. تكرار سريالهاي تكراري گذشته هم كه نيازي به ذكر ندارد.
در حالي كه قرار بود به استناد ماده ۲۱ قانون حمايت از حقوق معلولان از سوي صدا و سيما پنج ساعت از برنامهها در هفته به صورت رايگان در زمانهاي مناسب به برنامههاي سازمان بهزيستي و تشكلهاي مردمنهاد حامي افراد داراي معلوليت به منظور آشنايي مردم با حقوق، توانمنديها و مشكلات اين افراد اختصاص يابد؛ آن رسانه ملي نه تنها يار شاطر نشد، بلكه بار خاطر شد.
پخش يك به ظاهر تئاتر در برنامه بگو و بخند و به سخره گرفتن افراد داراي معلوليت و حتي متكدي نشان دادن آنها نشان ميدهد رسانهاي كه قرار است فرهنگسازي كند در چه ورطهاي از بيفرهنگي فرو رفته است.
عكسالعمل مجري تحصيلكرده سهميهاي برنامه كه در برنامه ويديوچك هم جز مسخرگي و مسخره كردن افراد، هنر ديگري ندارد نيز جزيي از اين تئاتر مضحك است.اين برنامه نشان داد كه داوران برنامه نيز كه هر يك سالهاست ادعاي طنازي دارند هنوز مرز بين طنز و هزل را نميشناسند و آنچه برايشان مهم است عايدي مالي برنامه است نه محتواي آن.
كمپين پيگيري حقوق افراد داراي معلوليت ضمن محكوم ساختن اقدامات صدا و سيماي ملي، تحقير، توهين، استهزاء، ترويج ادبيات تحقيرآميز و نيز القاي معلوليت به عنوان عقوبت گناهان، مصرانه از مسوولان و ناظران امر ميخواهد تا با عمل به آيات و احاديث، قانون اساسي و مقررات حقوق بشري در ارتباط با نهي از تمسخر، تحقير و توهين به انسانها و گروههاي گوناگون، از تخريب گروههاي داراي معلوليت دست برداشته و درصدد ترويج رويكردهاي نوين به معلوليت كه همانا مدل حقوق بشري توام با حفظ و پاسداشت كرامت انساني است، برآيند.»