انتخابات امريكا و يك پنسيلوانيا
اما «جف بيزوس» مالك شركت آمازون كه در سال ۲۰۱۳ اين روزنامه را به قيمت ۲۵۰ ميليون دلار خريداري كرد، اين تصميم را تصميمي درست دانست.
حمايت ابرسرمايهداران و تغيير ماهيت حكومت
بررسي نقش ابرسرمايه داران از جمله «جف بيزوس» يا «ايلان ماسك» با هدايت امواج جهتدار در شبكه ايكس در انتخابات اخير امريكا نيازمند يادداشت جداگانهاي است. اما نظر به پيوند آنان با ترامپ و همچنين نگاه تجاري دونالد ترامپ به سياست و نوع قراردادهايي كه او يا خانوادهاش علنا با كشورهايي چون عربستان، امارات، عمان، صربستان، ويتنام و... بسته و ادامه داده است (در حالي كه در گذشته سياستمداران درجه اول امريكايي ولو در ظاهر از آن در قالب تضاد منافع اجتناب ميكردند) و با توجه به تجاريسازي سياست در عرصه داخلي توسط ترامپ، نظير فروش سهام رسانه اجتماعي متعلق به خودش كه حتي به سرمايهداران كشورهاي ديگر ممكن است صورت پذيرد يا سرمايهگذاري بر رمزارزها و كسب سرمايه از اين شيوهها، به نظر ميرسد در صورت برنده شدن ترامپ در انتخابات امريكا بايد جهان و «جهاني شدن» شاهد تغيير علني ماهيت سياست در امريكا به يك «ابربنگاه اقتصادي» باشد كه همه چيز حول محور «ابرسرمايهداران جهان» با رهبري سياسي - نظامي دونالد ترامپ و سلطه اقتصاد ديجيتالي ايلان ماسكها و جف بيزوسها و بازيگري كارتلها و تراستهاي بنسلمانها و شيخ زائدها و امثال آن خواهد بود و به نوعي با فراملي شدن پيوند سرمايهداران و نقشآفريني آنها در آينده اقتصاد و سياست بينالملل در ذيل قدرت سياسي، نظامي و اقتصادي امريكا بهويژه در رقابت با چين مواجه خواهيم شد.
برني سندرز، اوباما و بيل گيتس و آخرين تلاشهاي هريس
نامها و برندها در كمپينهاي انتخاباتي نقشآفريني ويژه خود را دارند. هريس ميتوانست با داشتن پشتوانه معترضان جنگ غزه، امروز شرايط ديگري داشته باشد. اما عملا بايدن و او راهي را رفتند كه منجر به نااميدي جنبشهاي پيشرو شد. اين روزها برني سندرز چهره شاخص منتقد اسراييل براي قانع كردن طرفداران فلسطين و باراك اوباما براي قانع كردن رنگينپوستان و بيل گيتس براي حمايت مالي از دموكراتها به صحنه آمدهاند. باراك اوباما، صريحترين و شديدترين انتقادات را متوجه ترامپ كرده است و برني سندرز ميكوشد كه بيتصميمها را قانع سازد كه اگر چه بايدن و هريس در مديريت جنگ غزه، راه نادرستي را رفتهاند، اما ترامپ از آنها بسيار بدتر و فاجعهبارتر است. سندرز خطاب به رايدهندگان امريكايي تاكيد دارد كه ترامپ و نتانياهو در پيوند با يكديگر و حامي شديدترين اقدامات عليه مردم غزه از كشتار و قحطي و گرسنگي و اشغال هستند و تنها راه كنترل اسراييل، رياستجمهوري هريس است. سندرز عملكرد داخلي ترامپ را نيز به شدت نكوهيده ميداند. در چند روز اخير هريس كوشيده است قدري مواضع صريحتر در نفي كشتار غيرنظاميان و ضرورت كمكهاي انساني به غزه بگيرد و با انتقادات پي در پي از ترامپ، خود را دولتي ملي در برابر خطر «فاشيسم ترامپي» بنامد. در اين حال، اينكه در چند روز آينده آيا معترضان سياستهاي نابودگرانه اسراييل، هريس را باور خواهند كرد و حاضر خواهند شد به كمپين او بپيوندند، بايد شكيبا بود. تاثير باراك اوباما بر مردان رنگينپوست نيز تا اين لحظه تغييرات عمدهاي كه موجب جابهجايي نظرسنجيها به شكل معنيدار شود، ايجاد نكرده است و درصد غيرمنتظرهاي از مردان رنگينپوست به ترامپ گرايش نشان دادهاند.
رخدادي كه ميتواند سرنوشت انتخابات را عوض كند
روز يكشنبه در گردهمايي «مديسون اسكوئر گاردن» نيويورك كه با شعارهاي نژادپرستانه و ضد مهاجران همراه بود، «توني هينچكليف» كمدين حامي ترامپ، «پورتوريكو» را « جزيرهاي شناور از زباله» ناميد. اين سخنان بازتاب وسيعي در امريكا به ويژه در ميان لاتينتبارها پيدا كرد. جزيره پورتوريكو، تحت حاكميت سياسي امريكا است، اما ساكنان پورتوريكو كه از سال ۱۹۱۷ شهروند امريكا شدهاند، حق راي در انتخابات رياستجمهوري را ندارند. با اين همه آن دسته از مردم پورتوريكو كه در امريكا زندگي ميكنند (حدود 8 و نيم میليون نفر) ميتوانند در انتخابات راي بدهند. كمپين ترامپ سعي كرده است خود را از اظهارات نژادپرستانه و توهينآميز «هينچكليف» دور نگه دارد؛ اما در رقابتي كه بسيار نزديك است، چنين اظهارات جنجالي ميتواند بسيار گران تمام شود. چرا كه هم ممكن است آن دسته از مردم پورتوريكو كه در ايالتهاي ديگر زندگي ميكنند و احيانا قصد داشتهاند به ترامپ راي بدهند در واكنش به اين توهين از دادن راي خودداري كنند و هم آنكه لاتينتبارهاي ديگر را نيز تشويق به انصراف از ترامپ يا راي به هريس کنند. قابل ذكر آنكه طبق آخرين آمار منتشره در گاردين، حدود 472 هزار نفر از ساكنان پنسيلوانيا، پورتوريكويي هستند. درباره اهميت استثنايي پنسيلوانيا در انتخابات ۲۰۲۴، در ابتداي اين يادداشت توضيح داده شد. اگر در روزهاي آينده چرخش آرای پنسيلوانيا به اندازه كافي به نفع ترامپ نباشد، آنگاه چه بسا همين سه كلمه توهينآميز كمدين طرفدار ترامپ كه پورتوريكو را «جزيرهاي شناور از زباله» ناميد، به قيمت باخت رياستجمهوري او تمام شود.
جمعبندي:
فعلا در انتخاباتي كه به بختآزمايي شبيه شده، نظرسنجيها و شرطبنديها و اغلب پيشبينيها ميگويند كه بادها به سمت ترامپ ميوزند و هريس نيازمند اقبال روزهاي آتي است. اما در انتخاباتي كه از يك سو دستهاي پنهان و آشكار مافيايي دست اندركارند و از سوي ديگر شدت رقابتها به مو بند است و يك ايالت ميتواند سرنوشت كل انتخابات را تغيير بدهد، هر روز گردش و داستان خود را دارد و عقل و منطق ميگويد تا روز انتخابات و حتي تا اعلام نتيجه نهايي كه با اما و اگرهاي فراواني مواجه خواهد شد، نميتوان به عددهاي روي كاغذ و نظرسنجيها اكتفا كرد.
ادامه دارد...