نايبرييس فدراسيون ورزش دانشآموزي بعد از موفقيت در بحرين:
پسران مدالآور از سربازي معاف ميشوند، همه مدالآوران بدون كنكور به دانشگاه ميروند
تعداد زيادي نخبه ورزشي به فدراسيونها معرفي كرديم
نايبرييس فدراسيون ورزش دانشآموزي بعد از موفقيت ورزشكاران كشورمان در المپيك دانشآموزي بحرين به «اعتماد» خبر داد؛ پسران و دختران مدالآور ميتوانند بدون كنكور وارد دانشگاه شوند و پسران هم از خدمت سربازي معاف ميشوند.
به گزارش روزنامه اعتماد، بازيهاي المپيك دانشآموزي ۲۰۲۴ در شهر منامه پايتخت بحرين با حضور نمايندگان ۷۱ كشور جهان در ۲۲ رشته ورزشي برگزار شد. اين رقابتها هر ۲ سال يكبار پيگيري ميشود و كاروان دانشآموزي 110 نفره در قالب ۱۲ تيم و ۸ رشته ورزشي به اين رقابتها اعزام شد.
المپيك دانشآموزي ۲۰۲۴ در حالي از اول آبانماه در بحرين آغاز شد كه كاروان ايران در ۸ رشته تكواندو پسران و دختران، جودو پسران، شمشيربازي دختران و پسران، تنيس دختران، پدل، شطرنج دختران و پسران و هندبال دختران به رقابت با ديگر كشورها پرداختند.
كاروان دانشآموزي كشورمان در اين رقابتها توانست در ميان ۷۲ كشور شركتكننده از سراسر جهان بالاتر از كشورهايي چون اوكراين، امريكا، فرانسه، تركيه، شيلي، آرژانتين، نيجريه، هلند، ايتاليا، بلژيك، انگليس و ساير كشورهاي مدعي با كسب ۲۶ مدال طلا، ۸ مدال نقره و ۱۳ مدال برنز و مجموع ۴۷ مدال جايگاه پنجم جهان را از آن خود كند. در اين رقابتها، كشورهاي برزيل، چين، چين تايپه و روماني به ترتيب توانستند جايگاه اول تا چهارم را به خود اختصاص دهند.
دكتر نرگس تقيزاده، نايبرييس فدراسيون دانشآموزي درباره برگزاري اين رقابتها به «اعتماد» گفت: المپيك دانشآموزي از سال 1974 آغاز شد و هر دو سال يكبار در سطح جهان برگزار ميشود. رده سني ورزشكاران 15 تا 18 سال كه دانشآموز باشند در اين مسابقات شركت ميكنند. ايران براي اولينبار بود كه كاروان به مسابقات اعزام كرد. ما در اين دوره يك كاروان 110 نفره به مسابقات اعزام كرديم. نخستينبار در سال 2018 با يك تيم كشتي آزاد و فرنگي در رقابتها حاضر شديم و مقام هشتم جهان با 13 طلا نصيب ايران شد. ولي امسال اولين حضور كاروان 110 نفره ايران بود كه دانشآموزان ايراني تقريبا به صورت برابر از نظر تعداد دختران و پسران به بحرين اعزام شدند. يعني ما سعي كرديم از لحاظ جنسيتي هم عدالت را رعايت كنيم و به تعداد برابري از دختران و پسران فرصت دهيم. در اين كشور 81 ورزشكار داشتيم و 17 نفر مربي و 5 نفر عوامل اجرايي.
معاون كاروان اعزامي ايران به بحرين ادامه داد: در مورد اهميت اين رقابتها بگويم كه تمام كشورهاي صاحبنام در ورزش برنامه مدوني براي حضور در اين مسابقات دارند. آنها از قبل برنامهريزي ميكنند. همينطور كواليفيكيشن حضور در مسابقات المپيك جوانان براي برخي رشتهها مثل تيراندازي با كمان يا شنا از همين مسابقات المپيك دانشآموزي بود. ديگر مسابقات كسب سهميه نداريم. سهميهها از اين رقابتها كسب ميشد.
خانم تقيزاده در پاسخ به اين سوال كه نحوه انتخاب دانشآموزان به چه صورت بوده، توضيح داد: دانشآموزان با توجه به علاقهشان در مدرسه با كمك راهنماي معلمان رشته ورزشي مورد علاقه خودشان را انتخاب ميكنند. مسابقات بين كلاسي و درون مدرسهاي داريم. دبير ورزش اين مسابقات را براي آنها برگزار ميكند و وارد مرحله منطقهاي ميشوند و سپس استاني و در نهايت به مسابقات كشوري ميرسند. ما هر سال دو بار، يكي در دهه فجر و يكي تابستان مسابقات كشوري داريم. تابستان سال گذشته و دهه فجر 15 هزار دانشآموز نخبه ورزشي آمدند در مسابقات ما شركت كردند و تيمهاي ملي از دل اين مسابقات انتخاب شدند. البته فدراسيونهاي ورزشي هم از نظر فني ما را حمايت ميكنند و تقريبا در انتخاب تيمها مشورت فني از آنها گرفته ميشود.
او تصريح كرد: ما نظارت داريم روي مسابقات. كلا برگزاركننده مسابقات، فدراسيون ورزشي دانشآموزي است كه ما ذيل معاونت تربيت بدني و سلامت وزارت آموزش و پرورش هستيم.
با توجه به علاقهمندي دانشآموزان مخصوصا پسر به فوتبال در مدارس نبود نام اين رشته بين رشتههاي اعزامي سوالبرانگيز بود. مقام فدراسيون دانشآموزي درباره چرايي اين اتفاق به «اعتماد» گفت: ما 35 رشته آموزشگاهي داريم و اگر بخواهيم هر 35 رشته را اعزام كنيم هم از نظر اعتباري و هم اينكه بعضي از رشتههاي آموزشگاهي به صورت مجزا و خارج از المپيك دانشآموزي برگزار ميشود دچار مساله ميشويم. فوتبال زير نظر فدراسيون فوتبال مدارس آسيا كه بنده هم نايبرييسش هستم، برگزار ميشود. فوتبال هر ساله مسابقات جهاني مدارسش جدا برگزار ميشود. برخي رشتههايي كه بچهها را به مسابقات جهانيشان اعزام كرديم، مثل واليبال كه در ارديبهشت امسال رفتند در مسابقات صربستان قهرمان جهان شدند، را از اين فهرست كنار گذاشتيم يعني تصميم گرفتيم رشتههايي كه به مسابقات جهاني نرفتند را اعزام كنيم كه همه بچهها در همه رشتهها بتوانند تجربه جهاني و حضور در عرصه بينالمللي داشته باشند.
از خانم دكتر پرسيديم براي درس بچهها مشكلي پيش نميآيد؟ ايشان پاسخ داد: اينها در ماموريت ورزشي هستند. هم مربيان و هم دانشآموزان. ولي خب با تمامي معلمان و مدارسان هماهنگ شده كه انشاءالله زماني كه در اردو هستند از نظر درسي عقب نيفتند.
بحث مهمي كه در مورد استعدادهاي ورزشي مطرح است، رسيدن آنها به سطح بزرگسالي و تيمهاي ملي است. نايبرييس فدراسيون ورزش دانشآموزي در مورد برنامهها براي هدر نرفتن اين استعدادها و رسيدنشان به مدارج بالاتر گفت: ما مخاطبمان 18 ميليون دانشآموز است كه در 120 هزار مدرسه كشور مشغول تحصيل هستند. ما هم براي فعاليتهاي ورزشيشان برنامهريزي ميكنيم. فدراسيون ورزشي دانشآموزي را ما يك فدراسيون ورزشي صرف نميدانيم. ما متولي اصلي ورزشي زير 18 سال در كشور هستيم. از تمام نهادهاي متولي اين امر خواهش و استقبال ميكنيم كه بيايند و فدراسيون دانشآموزي آموزش و پرورش را براي برگزاري مسابقات و توسعه ورزش بين دانشآموزان همراهي كنند. تنها نهاد متولي هم نيستيم. بنابراين بايد وزارت ورزش، صداوسيما، استانداريها، شهرداريها، وزارت كار براي اينكه در آينده براي كار بچهها كمك كنند تا وارد بازار كار شوند، نيروهاي مسلح براي اينكه از سربازي معاف شوند، وزارت علوم براي اينكه زمينه تحصيلشان فراهم شود و... يك پروسه استعداديابي فقط براي كشف يك استعداد نيست. براي پرورش و نگهداشت اينها هم بايد برنامه داشته باشيم. البته ما بچهها را شناسايي و نخبهها را به فدراسيونهاي ملي معرفي ميكنيم. سال گذشته 1800 نفر نخبه ورزشي به صورت رسمي به فدراسيونهاي ملي كشور براي غنيسازي تيمهاي ملي معرفي شدند كه اميدواريم آنجا هم مراحل مختلف پيشرفت از نظر تكنيك و تاكتيك و روانشناختي به صورت تخصصي براي هر رشته در فدراسيون انجام شود. از وزارت ورزش و وزير محترم جناب آقاي دنيامالي براي حمايتهاي ارزندهشان از المپيك دانشآموزي كه به صورت هوشمندانه در آخرين لحظات فدراسيون دانشآموزي را همراهي كردند و باعث شدند اين كاروان به رقابتهاي جهاني بحرين برود بسيار تشكر ميكنم.
اين مقام مسوول در ادامه به پاداش و جوايزي كه براي دانشآموزان مدالآور در نظر گرفته شده، اشاره كرد و گفت: پاداشهايي در نظر گرفته شده توسط وزير آموزش و پرورش. ايشان در بدرقه تيمهاي ملي قول دادند كه از تمام بچههايي كه مدال كسب كردند، تقدير و پاداش داده ميشود. علاوه بر پاداش نقدي كه براي دانشآموزان در نظر گرفته تمامي مدالآوران كاروان ايران در المپيك دانشآموزي بدون كنكور وارد دانشگاه فرهنگيان خواهند شد و پس از 4 سال كه فارغالتحصيل شدند يك معلم تربيت بدني با سابقه 4 ساله هستند. پسران دانشآموز هم از معافيت سربازي برخوردار خواهند شد.
به شوخي از دكتر تقيزاده پرسيديم دانشآموزان مدالآور نميتوانند رشته پزشكي بخوانند؟ ايشان جواب داد: نه (با خنده) . دانشگاه فرهنگيان تحصيل ميكنند و همكار ما ميشوند.
مقام فدراسيون ورزش دانشآموزي در پايان به ملاقات كاروان دانشآموزان با رهبري و پيامهاي تبريك مقامات كشور اشاره كرد و گفت: ما همين الان خدمت مقام معظم رهبري بوديم. فرداي روزي كه به كشور برگشتيم بچهها خدمت آقا رسيدند. بچهها از اين ديدار بسيار خوشحال هستند و بسيار انگيزه گرفتند. تبريك رييسجمهور عزيز و رييس محترم مجلس و وزير محترم ورزش و وزير محترم آموزش و پرورش و معاونان همه دانشآموزان و مربيان كه در كاروان حضور داشتند را خوشحال كرده است. اين باعث ايجاد انگيزه در جامعه 18 ميليوني دانشآموزي شده است. جامعهاي كه بيس اصلي كشور است. در المپيك و المپيك جوانان اين دانشآموزان هستند كه تيمهاي ملي ما را تشكيل خواهند داد و اين باعث توسعه ورزش كشور خواهد شد.