• ۱۴۰۳ يکشنبه ۲۷ آبان
روزنامه در یک نگاه
امکانات
روزنامه در یک نگاه دریافت همه صفحات
تبلیغات
بانک ملی صفحه ویژه

30 شماره آخر

  • شماره 5903 -
  • ۱۴۰۳ يکشنبه ۲۰ آبان

وال استريت ژورنال مدعي شد

آيا سياست فشار حداكثري عليه ايران كارساز است؟

چينش تيم ترامپ نشان مي‌دهد كه توافق با تهران در اولويت نيست

وال استريت ژورنال با انتشار يادداشتي به نقل از برخي ناظران مدعي شد دونالد ترامپ رييس‌جمهور منتخب ايالات متحده قصد دارد به عنوان بخشي از استراتژي فشار حداكثري خود كه در سال‌هاي 2017 تا 2021 آن را پيگيري كرده بود همچنان تحريم‌هاي جديدي را عليه ايران اعمال كند. اين ادعا در شرايطي مطرح شده كه برخي افراد نزديك به دونالد ترامپ در دولت اول او مدعي‌اند كه رييس‌جمهور امريكا در دوره اول رياست‌جمهوري‌‌اش نگاهي منفي نسبت به ايران داشته و در ادامه اين نگاه منفي بود كه او توافق هسته‌اي تهران با پنج به علاوه يك را تمام شده اعلام كرد.وال استريت ژورنال طي اين گزارش ادعايي با تكرار اعاي چندباره مقامات امريكايي مدعي است، ايران همچنان ترور سردار شهيد قاسم سليماني در 2020 را از خاطر نبرده است. همزمان ميك مولروي، يكي از مقامات ارشد پنتاگون در دوره اول رياست‌جمهوري ترامپ در امور خاورميانه در گفت‌وگو با وال استريت ژورنال مدعي شد: مردم معمولا در باب مسايلي چون ترور شخصيت‌هاي برجسته شان حساس هستند. با اين همه اما اگر ترامپ قرار باشد در مورد كشوري رويكرد سخت‌گيرانه‌اي را در پيش بگيرد، آن كشور ايران است.  اين درحالي است كه وال‌استريت ژورنال در ادامه گزارش خود به نقل از نزديكان ترامپ مدعي شده است: تيم جديد او احتمالا سياست‌هاي خود در قبال ايران از جمله تحريم‌هاي نفتي را اعمال خواهند كرد. اما اين اقدام به معناي بازآفريني استراتژي پيشين ترامپ خواهد بود كه احتمالا نتايج متفاوتي نيز به دنبال خواهد داشت.در ادامه گزارش وال‌استريت ژورنال به نقل از يكي از مقامات سابق كاخ سفيد اين گزاره ادعايي آمده: «فكر مي‌كنم تحريم‌ها عليه ايران مجدد بازگردند، چرا كه ميزبانان جديد كاخ سفيد تلاش مي‌كنند تهران را تحت فشار اين تحريم‌ها قرار دهند.» اين افراد اما جزييات دقيق‌تري درباره چگونگي اعمال اين استراتژي توسط دولت جديد ترامپ ارايه نداده‌اند. اين ادعاها در شرايطي مطرح شده كه رژيم اسراييل طي ماه‌هاي اخير تهاجمات خود به غزه و بخش‌هايي از جنوب لبنان را تشديد كرده است. همچنين اين رژيم در اقدامي تجاوزكارانه برخي مراكز نظامي ايران را نيز مورد تعدي قرار داده است. ايران نيز بر اساس حق مشروع خود كه در ماده 51 منشور قيد شده است پاسخ به تجاوز ۲۶ اكتبر اسراييل را حق خود مي‌داند، اما آنچه همچنان مشخص نيست اين است كه پيروزي ترامپ در انتخابات زمانبندي پاسخ تهران را تحت تاثير قرار خواهد داد يا خير.
همزمان برايان هوك كه در دوره اول رياست ترامپ سياست‌هاي مربوط به ايران در وزارت امور خارجه را هدايت مي‌كرد و اكنون نيز مسوول انتقال قدرت در اين وزارتخانه است، در مصاحبه با سي‌ان‌ان به نقل از ترامپ مدعي شده كه «او (ترامپ) قصد دارد ايران را كنترل كند با اين هدف كه بتواند محور مقاومت را نيز تحت كنترل خود داشته باشد». انتظار مي‌‌رود برايان هوك در دوره دوم رياست‌جمهوري ترامپ يك سمت عالي در حوزه امنيت ملي دريافت كند. او در دولت اول ترامپ نيز از كمپين فشار حداكثري عليه ايران حمايت كرده بود. به ادعاي وال استريت ژورنال و به نقل از طرفداران رويكرد فشار حداكثري، اين استراتژي مي‌تواند اقدامات ايران در منطقه را تحت تاثير (ادعايي) قرار دهد. با اين همه شواهد نشان مي‌دهد كمپين فشار حداكثري همچنان نتوانسته نقش‌آفريني و نفوذ ايران در منطقه را تحت تاثير قرار دهد؛ اين رويكرد همچنين در برنامه هسته‌اي ايران نيز فاقد اثرگذاري بوده است.
اين در حالي است كه همزمان مسعود پزشكيان، رييس‌جمهوري ايران بعد از اعلام نتايج انتخابات امريكا گفته است كه نتيجه انتخابات ايالات متحده براي ما اهميتي ندارد. او همچنين در ادامه خاطرنشان كرد: «اصلا مهم نيست چه كسي برنده انتخابات امريكا شده است، زيرا كشور و نظام ما به قدرت دروني خود متكي است.» وال استريت ژورنال در واكنش به سخنان پزشكيان مدعي شد: با اين حال، مقامات ايراني در مورد اينكه آيا جمهوري اسلامي مي‌تواند در برابر فشارهاي ادعايي اقتصادي بيشتر مقاومت كند يا نه همچنان اختلاف نظر دارند. اين نشريه همچنين به نقل از يك مقام نفتي ايران ادعا كرده است كه «وضعيت پيش رو ممكن است براي صنعت نفت ايران خطرناك باشد، چرا كه چين هم‌اكنون نفت خام ايران را با تخفيف مي‌خرد، در حالي كه ايران همچنان با ناترازي انرژي و كمبود گاز طبيعي دست و پنجه نرم مي‌كند.» اين نشريه در ادامه گزارش ادعايي خود به نقل از جمهوري‌خواهان آورده است كه صادرات نفت ايران طي سال گذشته با انجام مذاكرات مخفيانه تهران براي آزادسازي امريكايي‌‌هاي بازداشت شده در ايران افزايش يافته است؛ اين درحالي است كه كاخ سفيد اين ادعاي جمهوري‌خواهان را رد كرده است. در ادامه گزارش وال استريت ژورنال همچنين اين ادعا مطرح شده كه به واسطه تحريم‌هاي نفتي ترامپ در سال ۲۰۱۹ صادرات نفت ايران تا اوايل سال ۲۰۲۰ به ۲۵۰ هزار بشكه در روز كاهش يافته بود. اما پس از روي كار آمدن بايدن بود كه صادرات نفت ايران در ماه سپتامبر امسال به بالاترين حد خود در شش سال گذشته رسيد. حال با بازگشت ترامپ به كاخ سفيد، ممكن است او نيز با همان معضلي روبه‌رو شود كه بايدن در تلاش‌هاي خود براي كاهش فروش نفت ايران و ديگر كشورها مانند ونزوئلا با آن مواجه شده بود؛ آن خطر نيز افزايش قيمت نفت و شعله‌ور شدن تورم در بازار انرژي است. رابرت مك ‌نالي، مقام سابق انرژي ايالات متحده در گفت‌وگوي خود با وال استريت ژورنال مدعي شده كه دولت ترامپ مي‌تواند ممنوعيت‌‌هايي را براي بنادر چيني كه نفت ايران را دريافت مي‌كنند، اعمال كند و همچنين تحريم‌هايي عليه مقامات عراقي كه از رهبران مقاومت حمايت مالي مي‌كنند، اعمال كند. او همچنين در ادامه مدعي شد: حتي كاهش حداقل ۵۰۰ هزار بشكه در روز از خريدهاي نفتي چين مي‌تواند براي اجراي اين سياست كافي باشد. هليما كرافت، استراتژيست ارشد فعال در يك شركت كارگزاري كانادايي مدعي شد كه مشاوران ارشد ترامپ حاميان جدي اقدامات تجاوزكارانه اسراييل در منطقه هستند. همزمان فرد ديگري كه به تيم ترامپ نزديك است، مدعي است كه رييس‌جمهور جديد ممكن است تمايل كمتري جهت مخالفت با اقدامات اخير رژيم اسراييل در منطقه داشته باشد. اين در حالي است  كه به گزارش وال استريت ژورنال، بايدن پيش از تجاوز رژيم اسراييل به ايران در 26 اكتبر، ضمانت‌هايي را از اين رژيم دريافت كرد با اين هدف كه تاسيسات هسته‌اي يا زيرساخت‌هاي انرژي را هدف قرار ندهد، چرا كه ايالات متحده نگران بود كه اين امر منجر به افزايش قيمت نفت و تشديد تنش‌هاي منطقه‌‌اي شود.

ارسال دیدگاه شما

ورود به حساب کاربری
ایجاد حساب کاربری
عنوان صفحه‌ها
کارتون
کارتون