شاخص كل بورس اوراق بهادار تهران در پايان معاملات ديروز نيز با رشد بيش از 35 هزار واحدي همراه شد تا در مجموع دو روز كاري اخير (شنبه و يكشنبه هفته جاري) بيش از 71 هزار واحد رشد را به خود ديده باشد تا رقم شاخص كل با اين همه تلاش مثبت خود در يك قدمي محدوده 2.1 ميليون واحدي بايستد.
روز سبز بازار سهام با استقبال بينظير سرمايهگذاران همراه بود؛ بهطوري كه 730 نماد در محدوده سبز تابلو به كار خود پايان دادند و 473 نماد در صف خريد قفل شدند. هزار و 257 ميليارد تومان نقدينگي حقيقي وارد معاملات خرد شد.
ارزش معاملات در روز گذشته بيش از 4100 ميليارد تومان ثبت شد و سهم معاملات گروه شيميايي بازار 264 ميليارد تومان بود كه در صدر برترينهاي بازار قرار داشت. گروه كانههاي فلزي نيز 136 ميليارد تومان ارزش معاملاتي به دست آورد و فلزات اساسي با 130 ميليارد تومان ارزش معاملاتي در جايگاه سوم ايستاد.
ركوردشكني در روز شنبه
بورس تهران روز شنبه نيز روز سبزي را پشت سر گذاشت. روزي كه در نهايت با ركوردشكني رشد روزانه همراه بود و شاخص كل بورس تهران ۱.۸ درصد بالاتر از آخر هفته گذشته ايستاد. رشدي كه از ۵ فروردين امسال بيسابقه بود.
معاملات روز شنبه بورس تهران در حالي به پايان رسيد كه شاخص كل بورس تهران با رشد ۱.۸ درصدي به سطح ۲ ميليون و ۵۴ هزار واحدي صعود كرده بود. رشد ۱.۸ درصدي شاخص كل دومين رشد روزانه امسال بعد از افزايش ۱.۸۸ درصدي ۵ فروردين بود. البته با اين تفاوت كه در آن روز محدوديت دامنه نوسان سه درصد بود.
گفته ميشود كه اظهارات رييس كل بانك مركزي درباره نرخ ارز و نرخ بهره با استقبال فعالان بازار سرمايه مواجه شده است. فرزين در مصاحبه خود عنوان كرده است كه به دنبال كاهش نرخ بهره هستيم نرخي كه در سال گذشته رقم 30 درصدي را به آن دادند و با نام گواهي سپرده خاص روانه بازار شد كه پس از گذشت يكسال به اهداف مورد نظر نرسيد. اما رييس بانك مركزي عنوان كرده است كه سپردههاي گواهي خاص را با نرخ 25 درصد به بازار عرضه خواهد كرد. اما برخي كارشناسان معتقدند كه اين كاهش نرخ، منوط به پايداري درآمدهاي نفتي و كنترل تورم در محدوده 30 درصد است. همچنين در صحبتهاي آقاي فرزين راهاندازي مجدد بازارهاي ثانويه در بورس كالا شنيده ميشد. بازاري همچون قراردادهاي آتي سكه كه در دهه 90 تعطيل شده بود، چراكه به عنوان متهم اصلي افزايش قيمت سكه معرفي شده بود. البته بماند كه پس از آن سكه از 4 ميليون تومان به اعداد بالاتر از 50 ميليون تومان صعود كرد.
طبيعي است زماني كه نرخ بهره بدون ريسك در اقتصاد يك كشور كاهش پيدا ميكند، در مدلهاي ارزشگذاري، ارزش سهام، ارزش اوراق و ارزش اوراق بهادار افزايش پيدا ميكند. بنابراين يكي از مهمترين متغيرهايي كه در چند سال گذشته باعث ريزش شاخصهاي بورس شده بود، نرخ سودي بوده كه به سپرده بانكي تعلق ميگيرد.
طي اين مدت، بازار سرمايه دچار نوسانات مثبت و منفي بسياري بود و ترس و سردرگمي سهامداران در اين بازار موج ميزد. آيا بازار سرمايه به تعادل ميرسد و اهداف حمايتي و مقاومتي شاخص كل بورس كدام سطح خواهد بود؟
اگر درآمدهاي نفتي كاهش يابد يا انتظارات تورمي افزايش پيدا كند، دولت ناچار به حفظ نرخ سود سپرده در سطوح بالا خواهد بود. با وجود رشد نقدينگي، در شرايط تورمي و نياز به تامين مالي دولت، احتمال كاهش نرخ سود در كوتاهمدت كمتر به نظر ميرسد و بانك مركزي احتمالا سياستهاي انقباضي خود را حفظ خواهد كرد.
آيا ميتوان گفت كه رشد دو روز گذشته بورس، حاصل اعتماد مجدد سرمايهگذاران به شرايط فعلي اقتصاد و ثبات نرخ ارز و تورم است؟ اگر اينطور باشد، آينده نرخ بهره و سياستهاي مالي دولت در ماههاي آتي، نقشي كليدي در تعيين روند بازار ايفا خواهند كرد.
واكنش مثبت بازار سرمايه به كاهش تنشهاي سياسي
همايون دارابي، كارشناس بازار سرمايه در خصوص افزايش شاخص بورس طي دو روز گذشته به «اعتماد» گفت: پس از يك دوره نگراني سياسي و افت بازار شاهد بازگشتي دوباره در بازار سرمايه هستيم و بهطور طبيعي پس از يك دوره افت در بورس با رفع نگرانيها يك مقدار شرايط بازار سرمايه بهتر شده است. دارابي با اشاره به سخنان رييس كل بانك مركزي در خصوص محدود كردن گواهيهاي نرخ سپرده به 25 درصد به جاي 30 درصد و احتمال راهاندازي بازار ارز توافقي ادامه داد: اين موارد به اضافه جهش قيمتها در مركز مبادله ارزي كه تا حدودي فشارها را از دوش شركتها برداشت خبر خوبي براي بازار بود. اين كارشناس بازار سرمايه در ادامه تصريح كرد: به نظر ميرسد با آرام شدن مسائل سياسي و فروكش كردن تنشهاي دو هفته پيش شاخص بورس به سمت رشد در حركت است.
تا اصلاح كامل نرخ ارز هنوز فاصله داريم
دارابي خاطرنشان كرد: البته همچنان تا اصلاح كامل نرخ ارز و كاهش بيشتر نرخ سود بانكي و نرخگذاري دستوري كمك قابل ملاحظهاي براي بازار سرمايه است.
اين كارشناس بازار سرمايه در پاسخ به اين پرسش كه دليل اصلي كاهش هيجانات در بازار سرمايه چيست، افزود: دليل عمده آن، اين است كه ديگر كشور با فضاي درگيريهاي دو هفته قبل روبهرو نيست و از سوي ديگر سود بانكي هم افت كرده است و حدود 300 تومان هم نرخ ارز در مركز مبادلات ارزي افزايش پيدا كرد كه همه اينها به بازار كمك خواهد كرد.
دارابي در مورد سياستهاي اخير بانك مركزي در مورد ارز توافقي خاطرنشان كرد: ايران يكي از معدود كشورهايي است كه صادركنندگان خود را تنبيه ميكند و عملا ميزان صادرات كشور هم در حال افت كردن است و ارز توافقي فرصتي است براي اينكه اشتباهات گذشته تا حدودي جبران شود.
نرخ تورم در حال اوجگيري است
اين كارشناس بازار سرمايه در ادامه گفت: نحوه نرخگذاري ارز، نرخ بهره بانكي و قيمتگذاري دستوري از جمله مشكلات اين بازار است و بسيار بعيد است تا نرخ ارز هم تك نرخي شود و به دليل مسائلي كه پيش روي اقتصاد كشور است و نااطمينانيهايي كه به وجود آمده و مجددا ميزان تورم در حال اوجگيري است و بر اساس آمارها نشان ميدهد كه ميزان تورم به مرز 36 درصد نزديك شده و موضوعي نگرانكننده است و اگر تورم مجددا اوجگيري كند، بازار باز هم تحت تاثير قرار خواهد گرفت.
ريسك سياسي پايين آمد
مصطفي صفاري، كارشناس بازار سرمايه نيز در خصوص افزايش شاخصهاي بورس به «اعتماد» گفت: با توجه به كاهش سايه جنگ از كشور ريسكهاي سياسي هم افت كرده است و اعلام كاهش نرخ بهره بانكي از سوي رييس بانك مركزي باعث شد تا بازار سرمايه صعودي شود و به نظر ميرسد رشد شاخصهاي بورس فعلا ادامهدار باشد.
اين كارشناس بازار سرمايه در ادامه با اشاره به سياستگذاري بانك مركزي و تاثير آن بر بازار سرمايه افزود: تاكنون كه اين مدل از سياستگذاريها براي بازار سرمايه چندان مثبت هم نبوده است و براي همين مدل از سياستگذاريها كه با افزايش نرخ بهره بانكي در سالهاي گذشته همراه بود؛ اوضاع بورس هم به هم ريخت.
صفاري تصريح كرد: كاهش نرخ بهره بانكي در كنار كاهش تنشهاي سياسي ممكن است شاخصهاي بورس به محدوده 3 ميليون واحد هم برسد.