احتمال تشديد اختلافات بيسابقه ميان رژيم صهيونيستي و دولت اوباما
شكاف عميق
مترجم: سهراب سعدالدين/ لوك بكر/ بنيامين نتانياهو، نخست وزير رژيم اسراييل تصميم به موافقت با دعوت كنگره امريكا براي سخنراني در آن گرفته است. درحالي كه چند روز تا برگزاري انتخابات پارلماني اسراييل نمانده، سخنراني در كنگره امريكا، فرصت ارزشمندي براي نتانياهو به شمار ميرود تا پيش از اينكه شركتكنندگان در اين انتخابات آراي خود را به صندوق بيندازند حضور تبليغاتي داشته باشد، اما در عين حال ممكن است وي با اين اقدام، تعادل روابط بين امريكا و اسراييل را متزلزل كند. جان بينر، رييسجمهوريخواه مجلس نمايندگان، بدون مشورت با كاخ سفيد، از نتانياهو براي سخنراني در كنگره دعوت كرده كه نقض پروتكل است زيرا بهطور معمول رييسجمهور از رهبران خارجي براي سفر به كشور خود دعوت ميكند. به نظر نميرسد نتانياهوي دست راستي، كه روابطش با اوباما متشنج بوده قبل از قبول اين دعوت اوباما، از وي اجازه گرفته باشد كه اين مساله افزايش تنش در روابط بين دو طرف را نشان ميدهد. نتانياهو در تاريخ سوم مارس براي سومين بار اين افتخار را به دست ميآورد كه در نشست مشترك مجلس كنگره حضور يابد، وي در سفر به امريكا با باراك اوباما، رييسجمهور امريكا ديدار نخواهد كرد. علاوه بر اين وي در نشست لابي قدرتمند يهودي طرفدار اسراييل در امريكا (آيپك) شركت ميكند كه اين مسالهاي ضروري براي هر رهبر اسراييلي است. از نقطه نظر نتانياهو وي با اين رويكرد چندين هدف را بر آورده ميكند كه از جمله آنها ارايه ديدگاه خود برابر كنگره است به رهبري جمهوريخواهان، و همچنين دو هفته پيش از برگزاري انتخابات اسراييل در 17 مارس، شركت در كنگره نوعي تبليغات انتخاباتي براي وي به شمار ميرود. البته از سويي شايد اين حضور، نظر رايدهندگان مردد اسراييلي را تغيير ندهد اما از سوي ديگر شايد، پايگاه انتخاباتي وي را تقويت كند و به نخستوزير اسراييل كه براساس نظرسنجيها بخت حزبش با حزب ائتلاف چپ گرا برابر است كمك كند. اين حضور همچنين به نخستوزير اسراييل كه مدافع سر سخت تشديد خط قرمزها عليه ايران است اين امكان را ميدهد كه مقابل طرفداران خود شايستگي خود را به عنوان يك نيروي موثر براي امنيت جهاني به نمايش بگذارد كه اين پيام به داخل اسراييل نيز مخابره ميشود. مضاف بر اين، نتانياهو در اين سفر فرصت تقويت روابط نزديك با رهبران حزب جمهوريخواه امريكا پيش از انتخابات رياستجمهوري سال آينده اين كشور، و همچنين شركت در نشست آيپك را خواهد داشت، بنابراين يك سفر ارزشمند خواهد بود. حتي اين واقعيت كه نتانياهو ديداري با اوباما نخواهد داشت، ميتواند به نفع نتانياهو باشد چرا كه به هر حال نشستهاي گذشته بين دو طرف نيز كم فروغ بوده و نتانياهو را در شرايط دشوار و در موضع دفاعي قرار داده بود. با وجود اين مطلب كه كمتر از دو سال به پايان دوره رياستجمهوري اوباما باقي مانده، تصور اينكه نتانياهو براي روابط نزديك با وي سرمايهگذاري كند اندكي سخت است.
وزير جنگ اسراييل موشه يعلون، به عنوان محرم اسرار نتانياهو، ماه گذشته گفته بود: اين دولت (امريكا) براي هميشه باقي نخواهد ماند. در واقع روي صحبت وي اينگونه بود كه سران رژيم اسراييل منتظر رييسجمهور آينده بوده كه شايد از جمهوريخواهان باشد و روابط گرمتري با آنان ايجاد كند. با اين وجود كه ممكن است نتانياهو براي رفتن به واشنگتن بدون خواست اوباما دلايل خوبي داشته باشد اما روزنامه ها آرتص اسراييل به نقل از يك مسوول ايالات متحده كه نخواست نامش فاش شود نوشت، نخست وزير اسراييل با اين اقدام «تف» به صورت رييسجمهور مياندازد. در نتيجه اين سفر، خطراتي نيز دارد.
شايد دولت اوباما به پايان خود نزديك شده باشد اما دو سال نيز زماني طولاني است و شايد اگر زمان آن برسد اوباما نسبت به گذشته، آمادگي بيشتري براي اتخاذ تصميمات جسورانه از خود نشان دهد مانند كاري كه در خصوص كوبا و مهاجرت انجام داد. به گفته تحليلگران اسراييلي روشي كه نتانياهو در پيش گرفته رابطه با يك حزب و نه دو دولت است و اين بهشدت نگرانكننده مينمايد. ديپلمات سابق اسراييلي آلون بنكس به روزنامه يديعوت آحارانوت گفت: روابط امريكا و اسراييل بزرگترين گنج استراتژيك اسراييل از زمان تاسيس خود بوده است. نتانياهو به آن آسيب رساند و آن را تضعيف كرد و در نهايت اين كانال شخصي (با رييسجمهور امريكا) را نابود ساخت و شكافي بيسابقه در روابط بين رييسجمهور (امريكا) و نخست وزير (اسراييل) به وجود آورد.