سيدجلال ساداتيان در گفتوگو با «اعتماد» مطرح كرد
ديپلماسي فعال ايران در داووس
44 سال از عمر اجلاس جهاني داووس يا مجمع جهاني اقتصاد ميگذرد و طي نزديك به نيم قرن، اهداف و ماهيت اين كنفرانس دستخوش تحول بوده و رويكرد اقتصادي آن به سمت سياسي و ديپلماتيك تغيير جهت داده است. به مناسبت برگزاري اين اجلاس با سيدجلال ساداتيان، استاد روابط بينالملل و ديپلمات اسبق كشورمان درباره اين كنفرانس و نقش آن در بهبود جايگاه جهاني ايران و تاثيرش در مذاكرات هستهاي گفتوگويي داشتيم كه در پي ميآيد.
سابقه برگزاري اجلاس داووس چيست؟
اجلاس داووس در حقيقت بزرگترين گردهمايي اقتصادي بينالمللي است، در اين اجلاس، سران كشورها، وزراي امور خارجه و اقتصاد بسياري از كشورها شركت ميكنند و در آنجا خط مشيهاي اقتصادي كلان را تعيين و كشورها مواضعشان را در خصوص مسائل مختلف از جمله در حوزه اقتصاد مطرح ميكنند. در حاشيه اين اجلاس، سران و مسوولان حاضر در اين گردهمايي با يكديگر ديدارهايي نيز خواهند داشت و ديدارهاي دوجانبه و چندجانبهاي برگزار ميشود، يعني آنها از فرصت برگزاري اين اجلاس استفاده ميكنند تا به كار ديپلماسي روي بياورند .به عبارتي محلي براي تبادل انديشههاست و از اين جهت ميتواند در روند تصميمگيري اثرگذار باشد
سال گذشته آقاي روحاني رييسجمهور كشورمان در اين اجلاس حضور پيدا كرده بودند. امسال نيز آقاي ظريف در اين همايش حضور داشتند. سفر به اين اجلاس چه دستاوردهايي ميتواند براي كشور ما داشته باشد؟
اگر ايران بخواهد يك ديپلماسي فراگير داشته باشد بايد بتواند با همه ارتباط داشته باشد و نظراتش را همسو با كشورهايي كه تقريبا يك نوع نگاه به مسائل دارند، پيش ببرد. ايران بايد بتواند در عرصه بينالمللي نقشآفريني كند چراكه ايران در عرصه بينالمللي و منطقهاي از جايگاه خوبي برخوردار است. حضور در همايشهاي بينالمللي و مهمي نظير داووس، نشان از دپپلماسي فعال ما است و ميتواند به كشور كمك كند. سال گذشته كه آقاي روحاني به عنوان رييسجمهور كشورمان در اين همايش حضور داشتند. پس از اين سفر، شاهد هجوم هياتهاي سياسي و تجاري كشورهاي مختلف به خصوص از سوي كشورهاي اروپايي بوديم. اين هياتها نيز دولتي نبودند. اكثريت اين هجومها، خصوصي بودند. دليل اين هجوم گروهها و هياتها، آن بود كه اين هياتها با رويكرد و سياست جديد كشورمان در عرصه داخلي و بينالمللي آشنا شده بودند. حتي امسال هم آقاي ظريف در اين همايش حضور دارند. شايد اگر وزير اقتصاد ايران در اين اجلاس حضور داشتند، زياد به چشم نميآمد اما حضور وزير امور خارجهمان احتمالا ميتواند فرصتهاي بيشتري را نصيب ايران كند و در كنار اين همايش، در جهت توسعه روابط همهجانبه كشورمان با ساير كشورها استفاده كند.
در مدت اجلاس داووس، شاهد برگزاري يك ديدار و مذاكره كوتاه هستهاي بوديم. آقاي ظريف نيز در روزهاي پيش اين مساله را خبر داده بودند. اكنون حضور در اين نشست چقدر ميتواند در روند مذاكرات هستهاي تاثيرگذار باشد؟
به نظر ميرسد مذاكرات هستهاي به نقاط حساس و نهايي خود رسيده است. طبيعتا اين مذاكرات دشمنان و مخالفاني نيز دارد كه سعي ميكنند با انجام لابيهاي مختلف مانع از رسيدن به توافق نهايي شوند و موانعي را در برابر اين مذاكرات ايجاد كنند. آنها از هر فرصتي براي انجام كارشان و نيل به اين مساله استفاده ميكنند تا به هدفشان برسند. معناي حرفم آن است كه ديگران بيكار نيستند و از هر فرصتي بيشترين استفاده را خواهند كرد و براي همين لازم است كه جمهوري اسلامي ايران نيز از فرصتهاي پيشروي فرد نهايت بهرهبرداري را بكند تا توطئههاي و شبههافكنيهاي آنها را خنثي سازد. همانطور كه گفتم اجلاسهاي مختلف همانند داووس يكي از همين فرصتهاست چراكه سران بسياري از كشورها و گروههاي قدرتمند در آنجا حضور دارند و شما ميتوانيد تا با استفاده و بهرهبرداري از آن به خواستههايتان نيز برسيد.