روسيه، تركيه و سوريه تشكيل گروه شبهنظامي جديد از سوي واشنگتن را محكوم كردند
عروسك تازه امريكايي در خاك سوريه
شهاب شهسواري
دولت امريكا تاييد كرد نه تنها قصد دارد نيروهاي خود را در خاك سوريه نگه دارد، بلكه در حال ايجاد يك نيروي شبهنظامي جديد در مناطق تحت كنترل كردها است. روز يكشنبه پايگاه خبري ديفنس پست براي اولينبار گزارش كرد كه امريكا در حال ايجاد يك نيروي 30 هزار نفره شبهنظامي با عنوان نيروهاي دفاع مرزي در مناطق تحت كنترل كردهاي سوريه است. بر اساس اين گزارش به نقل از روابط عمومي ائتلاف تحت رهبري امريكا در سوريه، نيروهاي امريكايي تاكنون نزديك به 230 نفر از شبهنظاميان را براي تشكيل نيروي جديد آموزش دادهاند و قرار است به تدريج اين گروه شبهنظامي جديد را تا سقف 30 هزار نيرو تشكيل دهد. گمانهزنيها در مورد تلاش امريكا براي تشكيل يك گروه جديد شبهنظامي در خاك سوريه از مدتها پيش به گوش ميرسيد. فرمانده ستاد مشترك ارتش روسيه، امريكا را متهم ميكرد كه با انتقال تروريستهاي داعش از مناطق آزاد شده به سمت شمال غربي سوريه، آنها را در پايگاههاي تحت اختيار خود براي تشكيل «ارتش جديد سوريه» آموزش ميدهد. تركيه نيز هفته گذشته در واكنش به شايعاتي كه در مورد تشكيل «ارتش شمال» از سوي امريكا با تربيت نيروهاي كرد مطرح شدهبود، كاردار سفارت امريكا در آنكارا را براي اداي توضيحات به وزارت خارجه فراخوانده بود.
توطئه تجزيه سوريه
به گزارش شينهوا، وزارت خارجه سوريه بهشدت تصميم اخير دولت امريكا را محكوم كرد و آن را اقدامي عليه استقلال و تماميت ارضي سوريه عنوان كرد. وزارت خارجه سوريه روز دوشنبه با انتشار بيانيهاي تاكيد كرد: «اقدام امريكا در چارچوب سياستهاي مخرب اين كشور در منطقه براي تجزيه كشورها و تنشآفريني براي جلوگيري از حل بحرانها است.» بيانيه وزارت خارجه سوريه اين اقدام امريكا را تجاوز آشكار به حاكميت ملي سوريه دانسته است و تاكيد كرده است كه «احياي توطئه» از سوي امريكا با واكنش ارتش سوريه مواجه خواهد شد. اين بيانيه تهديد كرده است ارتش سوريه حضور نيروهاي امريكا و هر يك از ابزارهاي امريكا را در سوريه پايان خواهد داد. به گزارش رويترز سرگئي لاوروف، وزير خارجه روسيه، روز دوشنبه هشدار داد كه تشكيل يك نيروي جديد از سوي امريكا با مشاركت نيروهاي شورشي ميتواند سوريه را به سمت تجزيه سوق دهد.
بر اساس گزارشهاي تازه ائتلاف تحت رهبري امريكا قصد دارد نزديك به نيمي از اعضاي اين گروه شبهنظامي جديد را از ميان شبهنظاميان كرد «نيروهاي دموكراتيك سوريه (YPG) » انتخاب كند و قرار است كليه مناطق تحت نفوذ ائتلاف يعني منطقه شرق رودخانه فرات و دره فرات را در اختيار نيروي جديدي با عنوان «نيروهاي دفاع مرزي» قرار دهد. اين نيروي جديد قرار است تمامي مرزهاي نقاط تحت كنترل ائتلاف تحت رهبري امريكا از جمله مرزهاي شرقي سوريه با عراق و مرزهاي شمالي با تركيه را كنترل كند و در عين حال از نفوذ نيروهاي ارتش سوريه به اين منطقه نيز جلوگيري كند. تركيه معتقد است كه نيروهاي دموكراتيك سوريه، بخشي از حزب كارگران كردستان «PKK» هستند. پكك از سوي دولتهاي تركيه، امريكا و اتحاديه اروپا به عنوان يك گروه تروريستي شناختهميشود، اما بر خلاف تركيه، امريكا و اتحاديه اروپا، از نيروهاي دموكراتيك سوريه (YPG) حمايت ميكنند.
تركيه اقدام امريكا را محكوم كرد
رييسجمهور تركيه روز دوشنبه تاكيد كرد كه هر اقدامي در جهت تقويت نيروهاي دموكراتيك سوريه را «در نطقه خفه خواهد كرد. » مقامهاي تركيه بهشدت اقدام اخير امريكا براي آموزش و تشكيل نيروي شبهنظامي تازه را بر اساس نيروهاي دموكراتيك سوريه، محكوم كردهاند. به گزارش رويترز ابراهيم كالين، سخنگوي رياستجمهوري تركيه، روز يكشنبه در واكنش به اين اقدام امريكا گفتهبود: «واشنگتن گامهاي نگرانكنندهاي براي مشروعيت بخشيدن به اين نيروها برداشته است و حضور آنها را در منطقه پايدار كرده است. قطعا چنين چيزي از سوي تركيه پذيرفتني نيست. آنكارا به نبرد خود با اين سازمان تروريستي بدون توجه به نام آن، شكل آن و چه در درون مرزهاي تركيه چه خارج از آن ادامه خواهد داد. » روز دوشنبه نيز رجب طيب اردوغان بهشدت از امريكا انتقاد كرد و گفت تا شكست كامل تروريستها در مرز سوريه با آنها خواهد جنگيد. رييسجمهور تركيه كه در گردهمايي اعضاي حزب حاكم عدالت و توسعه در شهر الازيغ تركيه سخن ميگفت، تاكيد كرد: «ما ميدانيم امريكا 4900 كاميون اسلحه به درون سوريه برده است. اين اقدامي نيست كه يك متحد انجام بدهد. ميدانيم كه 2000 هواپيماي پر از اسلحه به اينجا آورده.» اردوغان تاكيد كرد: «عمليات سپر فرات ادامه پيدا ميكند و عفرين را از تروريستها پاك ميكنيم، در منبج نيز اگر نيروهاي كرد به وعدههايشان پايبند نمانند، در عرض يك هفته آينده جواب محكمي به آنها خواهيم داد.» اردوغان گفت: «اجازه نخواهيم داد حتي يك تروريست در مرزهاي تركيه باقي بماند.» نيروهاي تركيه بر اساس توافق سه ماه پيش در نشست آستانه ميان ايران، روسيه و تركيه، براي تبديل ادلب به يكي از نقاط كاهش تنش وارد خاك سوريه شدهاند و در همين راستا قرار است عملياتي را عليه نيروهاي تروريستي در اين منطقه انجام دهند. طي هفتههاي گذشته ارتش سوريه نيز در استان ادلب پيشرفتهاي زيادي داشته كه اين موضوع با انتقاد تركيه مواجه شده است. بكير بوزداغ، معاون نخستوزير تركيه هم هشدار داده است اين اقدام امريكا «بازي با آتش» و يك برنامه «تحريكآميز» محسوب ميشود.
ادعاي رويارويي با نفوذ ايران
المانيتور در گزارشي مينويسد كه هدف امريكا بعد از نابودي تسلط داعش در سوريه، نگه داشتن نيروهاي نظامي اين كشور براي مقابله با نفوذ ايران است. دولت ترامپ هنوز هيچ توجيه حقوقي در مورد استمرار حضور نيروهاي امريكايي در سوريه ارايه نداده است اما ديويد سترفيلد، دستيار وزير خارجه در امور شرق نزديك، پنجشنبه هفته گذشته در جلسه استماع كنگره گفته است كه هدف امريكا، پايان دادن به نفوذ ايران در خاك سوريه است. به گفته اين مقام وزارت خارجه ايالات متحده امريكا، 2000 نيروي ارتش امريكا كه اكنون در خاك سوريه هستند در صورتي از اين كشور خارج ميشوند كه «راهكار انتقال قدرت سياسي، دورنماي نفوذ ايران در سوريه را مشخص كند. » اين مقام امريكايي در عين حال تاكيد كرده است كه هيچ معياري براي محاسبه عددي زمان خروج ارتش ايالات متحده امريكا از سوريه وجود ندارد. در اين جلسه استماع، نمايندگان بلندپايه سنا، بهشدت اين سياست دولت را به چالش كشيدند. بن كاردين، سناتور دموكرات تاكيد كرد: «حتي با موسعترين نگاه هم نميتوان توجيه حقوقي براي چيزي كه دولت ميگويد پيدا كرد.» كريس مورفي، سناتور دموكرات ديگر نيز در اين جلسه تاكيد كرد كه مقابله با نفوذ ايران يك بهانه بچگانه است تا نيروهاي امريكا براي هميشه در خاك سوريه باقي بمانند.