• ۱۴۰۳ چهارشنبه ۲۶ دي
روزنامه در یک نگاه
امکانات
روزنامه در یک نگاه دریافت همه صفحات
تبلیغات
بانک ملی بیمه ملت

30 شماره آخر

  • شماره 4905 -
  • ۱۴۰۰ يکشنبه ۲۹ فروردين

در گفت‌وگو با يك كارشناس بازار مسكن بررسي شد

دليل هجو م ايرانيان به بازار املاك تركيه

ندا جعفري

 با وجود مشكلات اقتصادي ناشي از تحريم‌ها در ايران و پاندمي كرونا در همه كشورها همچنان از ميزان خريد ملك از سوي ايراني‌ها در تركيه نه تنها كاسته نشده است، بلكه خريد ملك در اين كشور طي ماه‌هاي گذشته از سوي اتباع ايراني رونق بيشتري هم داشته و حتي اختلاف قيمت‌هاي ناشي از افت ارزش ريال ايران نيز تاثير چنداني در هجوم سرمايه‌هاي ايراني به بازار ملك تركيه نداشته است. 

بنا بر اعلام مركز آمار تركيه طي سه ماهه ابتدايي سال ۲۰۲۱ ميلادي، ايراني‌ها با خريد ۱۵۹۹ واحد مسكوني در بين اتباع ساير كشورها رتبه نخست را به خود اختصاص داده‌اند. بر اين اساس در ژانويه ۲۰۲۱ ميلادي ايراني‌ها ۴۷۷ واحد مسكوني، در ماه فوريه ۴۵۹ واحد و در ماه مارس ۶۶۳ خانه را در تركيه خريداري كرده‌اند. به اين ترتيب خريد ملك توسط اتباع ايراني در تركيه طي ماه مارس نسبت به فوريه حدود ۴۴.۵ درصد افزايش يافته است.
در هر سه ماه ابتدايي سال جاري ميلادي، ايراني‌ها بيشتر از اتباع ساير كشورها در شهرهاي تركيه ملك خريداري كرده‌اند. شهروندان ايران در سال ميلادي ۲۰۲۰ كه گذشت نيز در صدر خريداران خارجي مسكن در تركيه و به خصوص در كلانشهر اين كشور، استانبول، جاي گرفتند. خبرگزاري آناتولي به نقل از سازمان آمار تركيه «توئيك» در اين باره اعلام كرده بود؛ ايرانيان ۷ هزار و ۱۸۹ واحد مسكوني در اين سال خريداري كرده‌اند. عطا آيت‌اللهي كارشناس بازار مسكن در اين باره معتقد است؛ تبليغات جذاب براي سرمايه‌گذاري در تركيه از سوي دلالان طي چند سال گذشته و چشم‌انداز اقتصادي و سياسي كشور باعث ترغيب ايرانيان براي سرمايه‌گذاري در اين كشور شده است.

وعده سفر بدون ويزا به ۱۱۰ كشور دنيا 
براي خريد ملك در تركيه
اين كارشناس بازار مسكن با اشاره به بهبود شرايط زندگي در تركيه به «اعتماد» گفت: هميشه افرادي به عنوان دلال و واسطه با تبليغ شرايط بسيار مطلوب به خريداران كه گاهي هم از واقعيت دور است افراد را براي خريد ملك در تركيه ترغيب مي‌كنند به عنوان نمونه براي اينكه افراد را براي خريد ملك جذب كنند به آنها وعده پاسپورت تركيه و سفر به ۱۱۰ كشور دنيا بدون ويزا را مي‌دهند حال آنكه آيا اين پاسپورت اين ويژگي را دارد يا خير اصلا مشخص نيست.
اين كارشناس بازار مسكن با بيان اينكه اين‌گونه مشوق‌ها در جذب سرمايه ايراني‌ها به تركيه بسيار مهم است، افزود: با توجه به اينكه تركيه مسافت زيادي با ايران ندارد بسياري از افراد حتي براي اوقات فراغت و تعطيلات ممكن است خانه‌هايي در اين كشور خريداري كنند و از پاسپورت اين كشور و مزاياي آن بهره‌مند شوند. آيت‌اللهي ادامه داد: با توجه به اينكه اخذ ويزا در شرايط فعلي براي ايرانيان سخت‌تر شده اين اقدام تركيه مي‌تواند فرصتي براي آنها تلقي شود و تعداد افرادي هم كه بتوانند از اين طريق براي سرمايه‌گذاري در اين كشور اقدام كنند هم در ايران كم نيست.

شعار يا واقعيت؛ مساله اين است!
اين كارشناس بازار مسكن تصريح كرد: البته با افرادي كه در اين زمينه تجربه داشته‌اند برخورد داشته‌ام كه گفته‌اند اين موضوعاتي كه براي تبليغ در خريد املاك تركيه مطرح مي‌شود گاهي تنها در حد شعار بوده و تنها براي جذب مشتري‌ها مطرح مي‌شود. آيت‌اللهي با اشاره به قيمت ملك در تركيه ادامه داد: درحال حاضر متوسط خريد يك ملك در تركيه بين ۲۰۰ تا ۲۵۰ هزار دلار برآورد مي‌شود كه با دلار ۲۵ هزار تومان كنوني حدود ۶ ميليارد تومان خواهد شد و اين رقم چندان هم زياد نيست و بسياري از افرادي كه قصد مهاجرت يا سرمايه‌گذاري در كشورهاي اطراف را داشته باشند توانايي پرداخت آن را دارند. او خاطرنشان كرد: ضمن آنكه در كنار پاسپورت تركيه و كاهش ارزش لير تركيه در صورتي كه دلار مجددا خيز بردارد براي افرادي كه در تركيه سرمايه‌گذاري مي‌كنند اين اقدام به صرفه خواهد بود و مجموعه اين عوامل باعث مي‌شود تا تصميم به خريد ملك در اين كشور بگيرند. اين كارشناس بازار مسكن با مقايسه خريد ملك در امارات گفت: البته در گذشته رابطه ايران و امارات بسيار حسنه بود و بسياري از ايراني‌ها در اين كشور فعاليت داشتند و بخش قابل توجهي از اقتصاد اين كشور را ايراني‌ها مي‌چرخاندند. آيت‌اللهي افزود: اما دولت امارات با سياست‌هايي كه در پيش گرفت و افزايش سخت‌گيري‌ها در ارايه ويزا به ايراني‌ها پس از چند سال اعتماد ايراني‌ها را تضعيف كرد و همين عامل باعث شد تا ايراني‌ها به سمت سرمايه‌گذاري در تركيه ترغيب شوند ضمن آنكه براي رفتن ايراني‌ها به تركيه نيازي هم به ويزا نيست. او گفت: البته اين اقدام ايراني‌ها و خريد ملك در كشورهاي منطقه تنها به مردم كشورما محدود نمي‌شود و حتي امريكايي‌هايي نيز هستند كه در مكزيك سرمايه‌گذاري كرده و ملك خريده‌اند و براي تعطيلات به آنجا مي‌روند همين‌طور عرب‌ها و ... در اروپا در حوزه ملك سرمايه‌گذاري كرده‌اند و اين آزادي است كه هر شهروندي مي‌تواند داشته باشد.

 كيش پتانسيل سرمايه‌گذاري در ملك را دارد
او در پاسخ به اين پرسش كه چرا ايران چنين فرصتي را براي مردم كشورهاي منطقه فراهم نمي‌كند، گفت: اين موضوع نياز به بازنگري در قوانين دارد اما بايد گفت برخي افراد از كشورهاي عراق و افغانستان در حال حاضر نيز در ايران در بخش ملك سرمايه‌گذاري كرده‌اند و رفت و آمد هم دارند البته تعدادشان محدود است. آيت‌اللهي گفت: مسلما افزايش خريد ملك از سوي ايراني‌ها در كشورهاي منطقه باعث ارزبري مي‌شود اما به اعتقاد من در صورتي كه كيش پتانسيل اين را داشته باشد تا با ارايه امكانات بيشتر مردم را به اين سمت ترغيب مي‌كردند. اين كارشناس بازار مسكن گفت: در حال حاضر در كيش آپارتمان از متري ۴۰ تا ۱۰۰ ميليون تومان در كنار ساحل قيمت‌گذاري شده كه براي سرمايه‌گذاري هم مناسب است. اما اگر ما به دنبال سرمايه‌گذاري و كارآفريني در ايران هستيم بايد قوانيني وضع شود تا افراد بتوانند به راحتي سرمايه خود را در كشور تزريق كنند درغير اين صورت نمي‌توان اميدي به بازگشت سرمايه‌ها داشت و در نهايت محدوديت‌ها باعث فرارسرمايه مي‌شوند.

ارسال دیدگاه شما

ورود به حساب کاربری
ایجاد حساب کاربری
عنوان صفحه‌ها
کارتون
کارتون