حجتالاسلام مهدي خاموشي كه روزي جوانترين روحاني در مسند حكومتي بود، بعد از 17 سال جايش را به روحاني جواني سپرد تا سنت جوانگرايي در مسندهاي مهم و حساس ادامه يابد. ظاهرا فعاليت 17ساله خاموشي ثابت كرده، افراد جوان جسارت و خلاقيت بيشتري براي فعاليت دارند و با مديريت آنها ميشود شاهد تحولات مثبت و موثري بود.
حركت و جهتگيريهاي سازمان تبليغات اسلامي در برهههاي زماني مختلف و راهاندازي شبكهها و موسساتي درون اين سازمان كه هر يك مقتضي زمان خودش نيازي را برطرف ميكرد، بسيار هوشمندانه و دقيق صورت گرفت تا اينكه اين سازمان نقش كليدي و مهمي در ساماندهي فعاليتهاي مذهبي و فعالان در اين حوزه از يكسو و فعاليتهاي رسانهاي و فرهنگي از سوي ديگر داشته باشد.
مهمترين نكتهاي كه در خصوص عملكرد حجتالاسلام خاموشي بايد گفت، دوري از تندروي و جريانهاي راديكالي است.
او به عنوان يك چهره اصولگرا همواره سعي در مصالحه ميان جريانهاي سياسي را داشت؛ مهمترين نمونهاي كه ميتوان در اين زمينه اشاره كرد، اتفاقات سال 88 بود؛ بسياري از فعالان و چهرههاي سياسي وساطتها و تلاش براي نزديك كردن جناحهاي سياسي را در دوران پس از اتفاقات سال 88 به ياد دارند.
شايد مبالغه نباشد، اگر بگوييم تمامي موفقيتها و تحولاتي كه در حوزهاي مذهبي، فرهنگي و رسانهاي در زيرمجموعه سازمان تحت مديريت او رخ داد، نتيجه حركت صحيح سياسي بود؛ اين مساله زماني اهميت خود را نشان ميهد كه در نظر بگيريم اگر به جاي دوري از تنش و در پيش گرفتن سياست ميانهرو، حركتهاي تند و راديكالي صورت ميگرفت آيا مجالي براي جذب اكثريت فعلان مذهبي، كاركردي مهم در حوزه مذهب و فرهنگ، فعاليتهاي رسانهاي و... حاصل ميشد؟
اما هرچند كه به خاطر دوري از مواضع تند راديكالي از سوي اصولگرايان تندرو بسيار مورد انتقاد و غضب بود اما هيچگاه از مواضع خود كنار نرفت تا هميشه روحاني ميانهرو باقي بماند.
تاسيس خبرگزاري مهر، با اهتمام بر اخبار فرهنگي و هنري، يكي از مهمترين اقدامات خاموشي بود؛ اين خبرگزاري كه يكي از مهمترين خبرگزاريهاي ايران است، بسيار هوشمندانه و دقيق راهاندازي شد تا بتواند جريانسازي مناسبي در حوزههاي مختلف و به خصوص در حوزه فرهنگ و هنر داشته باشد. همچنين در دورهاي كه سايتها و پايگاههاي خبري نقش شبكههاي اجتماعي را براي جامعه داشتند، موسسه فرهنگي و اطلاعرساني تبيان، توانست به خوبي نياز اقشار مختلف جامعه را براي جستوجوي اطلاعاتي كه ميخواهند، برآورد كند و تحول مهمي در فناوري اطلاعات بود.
در واقع اين پايگاه خبري در زمان خود يكي از منابع اطلاعرساني مهمي محسوب ميشد و از جمله نخستين سايتهاي اطلاعرساني با مطالب متنوع بود كه مخاطبان بسياري داشت.
اين موسسه كه يكي از حاميان همايش چهرههاي ماندگار نيز است، حمايت از توليدكنندگان محصولات فرهنگي در حوزه فناوري اطلاعات، توليد و عرضه نرمافزار و بازيهاي رايانهاي و... را به عهده دارد كه در نوع خود يكي از موفقترين موسسات فرهنگي در حوزه فناوري اطلاعات محسوب ميشود.
بايد گفت، موسسات فرهنگي و رسانهاي زيرمجموعه سازمان تبليغات اسلامي در اين دوره رشد و پيشرفت بسياري داشتند كه نتيجه هوشمندي در درك صحيح نيازهاي جامعه و جسارت راهاندازي موسسات و تشكلهاي موثر در اين زمينه است.
از سوي ديگر نوع نگاه خاموشي به فعاليتهاي مذهبي هم سبب تحول در عملكرد طلاب و روحانيان جوان شد و در حالي كه جامعه تنها تصوري كه از روحانيان داشت، روي منبر نشستن و موعظه بود، گروهي از طلاب جوان در قالب گروههاي جهادگر به شهرها و روستاها فرستاده شدند تا علاوه بر فعاليت مذهبي در مسائل و حل معضلات اجتماعي نيز موثر باشند.
اين تغيير ديدگاه فقط مخصوص روحانيان نبود و حوزه ديگري كه نياز به ساماندهي داشت، فعاليت مداحان بود. زماني بود كه احساس شد مداحان در اغلب تصنيفهايي كه ميخوانند، گرايشهاي سياسي خود را مطرح ميكنند و اين مساله سبب نفاق و اختلاف شده است، دفتر ادبيات هلال زيرمجموعه سازمان تبليغات اسلامي راهاندازي شد تا فعاليت مداحان را ساماندهي كند.
خاموشي در سكوت خبري و بدون جنجالهاي رسانهاي از سازمان تبليغات اسلامي رفت؛ مانند تمامي دوران مسووليتش و مانند اقداماتش اما اين توقع را براي جامعه هنري و رسانهاي به وجود آورد كه مسوولان بيشتر از تبليغ و جنجال كارهايشان به فكر پيشرفت در اين عرصه باشند.