به بهانه شبيخون اوكراين به روسيه مطرح شد
راند آخر زورآزمايي؟
روز يكشنبه اوكراين مواضعي در منطقه مرزي جنوبي روسيه را در كرسك هدف قرار داد و همچنين طي اين حملات هشدار داد كه روسيه آنچه شايستهاش است، دريافت ميكند. همزمان آندري كوالنكو، رييس مركز اوكرايني مقابله با اطلاعات نادرست كه يك نهاد رسمي است، اعلام كرد كه نيروهاي اوكرايني حملات غافلگيركنندهاي را عليه نيروهاي روسي در چندين نقطه در كرسك انجام دادهاند. اين در حالي است كه نيروهاي نظامي اوكراين براي اولينبار در ماه آگوست به كرسك نفوذ و بخش زيادي از سرزميني كه تصرف كرده بودند را بهرغم تلاشهاي نيروهاي روسي و اخيرا نيروهاي سربازان كره شمالي، همچنان حفظ كردهاند. وزارت دفاع روسيه همچنين روز يكشنبه اعلام كرد كه اوكراينيها براي متوقف كردن حمله روسي ضدحملاتي را آغاز كردهاند. اين وزارتخانه اين را هم گفت كه هر دو حمله دفع شده و يك حمله اوكرايني شامل دو تانك و ۱۲ وسيله نقليه زرهي در نزديكي روستاي بردين، حدود ۱۵ كيلومتر (۹ مايل) از مرز، شكست خورده است.
سيانان با انتشار گزارشي مدعي شد كه عمليات كورسك، اولين حمله زميني اوكراين به روسيه از زمان جنگ جهاني دوم بود. با آغاز اين عمليات نه تنها روسيه، بلكه جهان غافلگير شد.روز شنبه، ولاديمير زلنسكي، رييسجمهور اوكراين گفت كه در نبردهاي نزديك روستاي ماخنوكا، ارتش روسيه تا يك گردان از سربازان كره شمالي و نيروهاي هوابرد روسي را از دست داده است. يك گردان معمولا شامل چند صد نيرو است. به ادعاي سيانان، اوكراينيها و غربيها نيز برآورد كردهاند كه حدود ۱۱ هزار سرباز كره شمالي در منطقه كورسك مستقر هستند. اين در حالي است كه ولاديمير پوتين، رييسجمهور روسيه گفت: «در حال حاضر نبردهاي جدي در جريان است، اما مشخص نيست چرا نيروهاي مسلح اوكراين همچنان در منطقه كورسك حضور دارند و چرا كييف بهترين واحدهاي خود را به آنجا ميفرستد تا قرباني شوند.» به ادعاي سيانان احتمالا يكي از انگيزههاي كييف جهت ورود به روسيه ميتواند بهبود موقعيت خود پيش از هرگونه مذاكرات احتمالي آتشبس در آينده باشد، چراكه دونالد ترامپ، رييسجمهور منتخب امريكا گفته كه او جنگ را در ۲۴ ساعت به پايان خواهد رساند، اما جزيياتي درباره چگونگي آن ارايه نكرده و در مورد كمكهاي نظامي آينده امريكا به اوكراين ترديد دارد. گفتني است اما تهديدهاي پوتين در ماه اخير پس از اينكه دولت بايدن سرانجام به كييف اجازه داد تا از سلاحهاي امريكايي با برد بلند عليه اهدافي در عمق روسيه استفاده كند، شدت بيشتري پيدا كرد. اين در حالي است كه هر بار كه اوكراين درخواستهايي داشت به عنوان مثال درخواست تانك، جنگندهها، سپس مهمات خوشهاي و در نهايت سلاحهاي با برد بلند، متحدانش نيز در مورد اينكه آيا بايد به اين درخواستها پاسخ دهند، به شدت دچار ترديد ميشدند، چراكه هراس داشتند اين اقدام منجر به تشديد درگيري و واكنش روسيه شود. گروهي از تحليلگران در گفتوگو با سيانان مدعي شدند كه واكنش نگرانكننده به تسليحات تازه ارايه شده به اوكراين، نمونهاي ديگر از استراتژي موفق كرملين در وادار كردن غرب به ديدن درگيري از منظر روسيه است. به گزارش اين وبسايت و به نقل از موسسه مطالعات جنگ ISW كه در ماه مارس منتشر شد، در كنار ميدانهاي نبرد با اوكراين، احتمالا كرملين سعي دارد تصميمات را بر اساس واقعيتي كه خود به وجود آورده، اتخاذ كند تا به روسيه اين امكان را بدهد كه در دنياي واقعي به پيروزي دست يابد. همزمان كاترينا استپاننكو، يكي از نويسندگان اين گزارش مدعي است كه بحثها و تاخيرهاي مداوم غرب در ارايه كمكهاي نظامي به اوكراين نمونهاي واضح از استراتژي موفق كنترل محوري كرملين است كه غرب را به خودبازدارندگي متعهد كرده است. كاترينا استپاننكو در ادامه گفتوگوي خود به سيانان گفت: «روسيه يك حمله تمام عيار به اوكراين آغاز و بهطور مكرر جنگ را تشديد كرده تا ابتكار عمل را در ميدان نبرد حفظ كند. اما تصويب استفاده اوكراين از سيستمهاي ضربهزن با برد بلند عليه روسيه در نهايت به اوكراين اجازه ميدهد تا تواناييهاي خود را متعادل كند.»
سياست يك بام و دو هواي واشنگتن
دولت بايدن در اوايل سال جاري سيستمهاي موشكي تاكتيكي ارتش ايالات متحده را به اوكراين ارسال كرد، اين در حالي است كه شرايط سختي براي نحوه استفاده از آنها تعريف كرده است، به گونهاي كه اين موشكها صرفا بايد به سمت اهداف روسي در مناطق تصرف شده شليك شوند، نه به سمت خاك خود روسيه. اين در حالي است كه ويليام آلبروك، مدير سابق مركز كنترل تسليحات ناتو، خلع سلاح و عدم گسترش تسليحات كشتار جمعي گفت كه اين سياست چندان منطقي به نظر نميرسد و به شدت به نفع روسيه است. ويليام آلبروك اين را هم گفت كه با ارايه موشكهاي امريكايي ما به روسيه پيام داديم كه «اگر فقط چند متر آن طرفتر از مرز عبور كني، در امان هستي.» اين در حالي است كه اوكراين مدتهاست پهپادهاي بومي خود را به سمت اهدافي در عمق روسيه پرتاب كرده و پيش از اين نيز سلاحهاي غربي را به سمت مناطقي كه كرملين آنها را متعلق به خود ميداند، شليك كرده است. براي بيش از يكسال، كييف از موشكهاي بريتانيايي استورم شادو براي هدف قرار دادن كريمه استفاده كه روسيه از سال ۲۰۱۴ آن را اشغال كرده است. اما از ماه مه بود كه واشنگتن به كييف اجازه داد كه از موشكهاي امريكايي با برد كوتاهتر براي هدف قرار دادن اهدافي در روسيه استفاده كند. اين در حالي است كه پيش از اينكه جو بايدن اين تصميم را تاييد كند، پوتين تهديدات هستهاي مشابهي را مطرح كرد و هشدار داد كه اين اقدام ميتواند «عواقب جدي» براي «كشورهاي كوچك و پرجمعيت» داشته باشد. هر چند كه اين تهديدات به وقوع نپيوست. آلبروك در ادامه مصاحبه خود اين را هم گفت كه بارها و بارها ثابت كردهايم كه وقتي يك خط قرمز ساختگي را رد ميكنيد، واقعا هيچ اتفاقي رخ نميدهد. اما به باور گروهي از ناظران به نظر ميرسد كه اينبار شرايط متفاوت است. پيروزي دونالد ترامپ كه احتمالا به عنوان نتيجه مطلوب پوتين تصور ميشود به اين معناست كه روسيه بعيد است تهديداتش را اجرايي كند.