• 1404 سه‌شنبه 26 فروردين
روزنامه در یک نگاه
امکانات
روزنامه در یک نگاه دریافت همه صفحات
تبلیغات
fhk; whnvhj بانک ملی بیمه ملت

30 شماره آخر

  • شماره 6018 -
  • 1404 دوشنبه 25 فروردين

«اعتماد» در گفت‌وگو با نمايندگان از حمايت مجلس از دور جديد مذاكرات گزارش مي‌دهد

هم‌صدايي بي‌سابقه از مسقط تا بهارستان

معصومه معظمي| در حالي كه گفت‌وگوهاي غيرمستقيم ايران و امريكا با ميانجيگري عمان در مسقط در حال پيگيري است، نوعي همگرايي كم‌سابقه در درون ساختار سياسي جمهوري اسلامي ايران پيرامون مذاكرات هسته‌اي شكل گرفته كه برخلاف دوره‌هاي گذشته، حمايت مجلس دوازدهم را از تيم مذاكره‌كننده نشان مي‌دهد. امري كه در صحن علني مجلس تا سخنان نمايندگان منتقد دولت مشهود است. مذاكرات تازه پس از تهديدهاي مكرر امريكا براي كشاندن ايران پاي ميز مذاكره و واكنش صريح رهبر انقلاب، كه هرگونه اقدام تهديدآميز را با «پاسخي قاطع» مواجه دانستند، در مسقط آغاز شد. مذاكرات نه در امارات كه پيش از اين حامل نامه واشنگتن به تهران بود، كه در عمان كه مورد وثوق و اعتماد نسبي ايران است، آن‌هم نه به صورت مستقيم كه مدنظر ترامپ بود، بلكه به صورت غيرمستقيم؛ طبق خواست و نظر جمهوري اسلامي ايران! در جلسه علني ديروز اكثريت نمايندگان، ضمن تاكيد بر رعايت خطوط قرمز نظام، از تيم مذاكره‌كننده حمايت كردند. البته فضاي مجلس از حاشيه‌سازي خالي نبود. نكته جالب‌توجه در اين دور از مذاكرات، همراهي مجلسي‌ها بود و خصوصا كميته هسته‌اي كميسيون امنيت ملي كه متشكل از سه عضو مخالف دولت است. پس از ادعاي مهدي كوچك‌زاده نماينده نزديك به جبهه پايداري كه در تذكري مدعي شد مجلس و كميته هسته‌اي كميسيون امنيت ملي از جزييات مذاكره بي‌اطلاع است، هم قاليباف به عنوان رييس مجلس اين اظهارات را نادرست دانست و هم قشقايي عضو كميته هسته‌اي مجلس اين ادعا را رد كرد.

حاشيه‌سازي كوچك‌زاده و پاسخ‌هاي قاطع

مهدي كوچك‌زاده، نماينده تندرو و از مخالفان سرسخت برجام و همچنين دولت پزشكيان، با تذكري جنجالي مدعي شد كه مجلس از مذاكرات در عمان بي‌اطلاع است. او گفت: «اي ملت ايران! بدانيد در لحظات حساس تاريخي هستيم. مراقب باشيد كساني كه با شعار دفع شر، به شما خيانت مي‌كنند را بشناسيد. مجلس از مذاكرات بي‌اطلاع است.» اين ادعا با واكنش تند رييس مجلس روبه‌رو شد. محمدباقر قاليباف تاكيد كرد: «هيچ اقدامي خارج از مسير قانوني انجام نمي‌شود و مجلس در جريان مذاكرات هست. آقاي كوچك‌زاده نمي‌تواند از طرف مجلس سخن بگويد.» پس از او حسن قشقاوي، عضو كميسيون امنيت ملي و نماينده رباط‌‌كريم كه عضو كميته‌ هسته‌اي كميسيون امنيت ملي است در تذكري پاسخ كوچك‌زاده را داد. او اعلام كرد كه كميته هسته‌اي مجلس -متشكل از او، نبويان و خضريان- روند مذاكرات را تاييد و از تيم مذاكره‌كننده حمايت مي‌كند. قشقاوي تاكيد كرد: «آنچه آقاي كوچك‌زاده گفت مربوط به زماني است كه مذاكرات هنوز آغاز نشده بود. اكنون تيم مذاكره‌كننده در چارچوب مشخص نظام عمل مي‌كند و نبايد فريب جنگ رواني و رسانه‌اي صهيونيست‌ها را بخوريم.»

مذاكرات آغاز خوبي داشته و اجماع كلي در كشور شكل گرفته است

عباس گلرو، عضو كميسيون امنيت ملي و سياست خارجي مجلس در گفت‌وگو با «اعتماد» با اشاره به آغاز دور جديد مذاكرات غيرمستقيم ايران و امريكا، اين روند را «شروعي خوب» توصيف كرد و گفت: «اين مذاكرات بايد انجام مي‌شد و تصميم درستي بود. مجلس نيز در جلسات پيشين كميسيون امنيت ملي با حضور آقاي عراقچي، حمايت خود را از مذاكرات اعلام كرده بود.» گلرو ادامه داد: «روز يكشنبه نيز فضاي مجلس شاهد هم‌صدايي و حمايت كلي نمايندگان از تيم مذاكره‌كننده بود. تاكيد بر حفظ منافع ملي، هوشمندي و درايت در مذاكره و پرهيز از حاشيه‌سازي براي تيم مذاكره‌كننده از جمله محورهاي مورد توجه نمايندگان در صحن بود.» او از برگزاري جلساتي با حضور اعضاي تيم مذاكره‌كننده خبر داد و گفت: «روزهاي يكشنبه و دوشنبه هفته جاري جلساتي با حضور آقاي عراقچي و آقاي تخت‌روانچي در كميسيون امنيت خواهيم داشت تا از محتواي مذاكرات مطلع شويم.» عضو كميسيون امنيت ملي و سياست خارجي با تاكيد بر ضرورت بهبود وضعيت اقتصادي كشور، گفت: «شرايط كنوني ايجاب مي‌كند كه نتيجه مثبتي از مذاكرات حاصل شود تا اقتصاد كشور نيز تحت‌تاثير قرار گيرد. با اين حال، نبايد همه مسائل كشور را به مذاكرات گره زد؛ نهادها و قوا بايد وظايف خود را مستقل از نتيجه مذاكرات انجام دهند.» او با اشاره به تفاوت فضاي فعلي با دور پيشين مذاكرات افزود: «در اين دور، برخلاف گذشته كه برخي مخالفان مانع‌تراشي مي‌كردند، توافق نسبي در حمايت از روند مذاكرات وجود دارد. كميته هسته‌اي مجلس نيز اعلام كرده كه از اين مسير حمايت مي‌كند، هرچند هنوز برخي مخالفان به دنبال سنگ‌اندازي هستند.»

مذاكره با امريكا تصميم حاكميت است

فتح‌الله توسلي، نماينده همدان در مجلس نيز در گفت‌وگو با «اعتماد» تصريح كرد كه مذاكرات با امريكا بدون هماهنگي با حاكميت امكان‌پذير نيست. او گفت: «رهبري پاسخ ترامپ را شخصا دادند و وزارت خارجه آن پيام را به عمان و سپس به امريكا منتقل كرد.» او تاكيد كرد كه مذاكرات صرفا در حوزه هسته‌اي است و هدف، اثبات عدم تمايل جمهوري اسلامي ايران به توليد سلاح هسته‌اي است. توسلي افزود: «اگر امريكا به‌دنبال گرفتن انرژي هسته‌اي ماست، چنين اجازه‌اي نخواهيم داد.» توسلي در ادامه چهار خط قرمز قطعي مذاكرات را برشمرد و گفت: «توان موشكي، قدرت پهپادي، نقش منطقه‌اي و مقاومت و موضوع حقوق بشر چهار خط قرمز ما است كه تيم مذاكره‌كننده اجازه ورود و مذاكره درباره آنها را ندارد. بنابراين دستور كار مذاكرات، صرفا بايد حول موضوع هسته‌اي باشد.»

مذاكره هسته‌اي بازي برد-برد است؛ نبايد انتظار داشت طرف مقابل امتيازي نگيرد

مهرداد لاهوتي، سخنگوي فراكسيون مستقلين مجلس دوازدهم نيز در گفت‌وگو با «اعتماد» با اشاره به مذاكرات اخير با امريكا گفت: «بايد در نظر داشته باشيم كه اين مذاكرات با دشمن انجام مي‌شود و تصميم‌گيري‌هاي اصلي نيز در سطوحي بالاتر از وزارت امور خارجه گرفته مي‌شود. نبايد آقاي عراقچي را در جايگاه هدف انتقادات قرار داد، چرا كه او تنها رابطي ميان حاكميت و تيم مذاكره‌كننده است و سياست‌هاي شوراي عالي امنيت ملي را منتقل مي‌كند.» لاهوتي با تاكيد بر نگراني امريكا از موضوع سلاح هسته‌اي گفت: «به اعتقاد من، نگراني اصلي امريكايي‌ها سلاح هسته‌اي است نه انرژي هسته‌اي. از اين رو، تيم مذاكره‌كننده بايد با استناد به فتواي رهبري و اصول شرعي جمهوري اسلامي، صراحتا اعلام كند كه ما نه به دنبال ساخت سلاح هسته‌اي هستيم و نه آن را مشروع مي‌دانيم. اين اقدام مي‌تواند در راستاي اعتمادسازي موثر باشد.» سخنگوي فراكسيون مستقلين مجلس درباره همراهي مجلس با دولت نيز اظهار كرد: «گرچه در صحن علني برخي نمايندگان موضوعاتي را مطرح كردند، اما پاسخ مناسب دريافت كردند. متاسفانه برخي افراد در تلاشند سلايق شخصي خود را به حاكميت تحميل كنند كه رويكردي پسنديده نيست. در همين زمينه، اعلام حمايت كميته هسته‌اي كميسيون امنيت ملي از مذاكرات توسط آقاي قشقاوي، پاسخ روشني به مخالفان بود.»

ارسال دیدگاه شما

ورود به حساب کاربری
ایجاد حساب کاربری
عنوان صفحه‌ها
کارتون
کارتون