خروج چغندرقند از آذربايجان غربي ممنوع شد
ديگر نيازي به طرح نكاشت در اطراف اروميه نيست
گروه اقتصادي
مديريت مصرف آب براساس نياز گياه در مزارع اطراف درياچه اروميه در حال انجام است و با توجه به كاهش ميزان مصرف در بخش كشاورزي منطقه ديگر نيازي به اجراي طرح نكاشت نيست. اين طرح بنا بود در دو سال ابتداي اجراي طرح احياي درياچه اروميه اجرا شود اما با تثبيت آب درياچه ديگر نيازي به اجراي اين طرح نخواهد بود.
دبير و مجري طرح احياي درياچه اروميه در نشست خبري در پاسخ به پرسش خبرنگار «اعتماد» گفت: حوضه آبريز درياچه اروميه در سالهاي گذشته به 290 هكتار سطح زير كشت آبي منتقل ميشد كه اكنون اين رقم به بيش از 500 هزار هكتار رسيده است و يك و نيم ميليارد متر مكعب از آب درياچه اروميه اضافه برداشت ميشد.
عيسي كلانتري تصريح كرد: در صورتي كه درياچه اروميه 20 ميليارد متر مكعب آب داشته باشد برداشت اضافه يك و نيم ميليارد متر مكعبي سالانه 7 تا 8 درصد آب درياچه را كم ميكند كه ادامه اين روند باعث خشك شدن كامل درياچه اروميه ميشد كه تا حدودي اين برداشت بيرويه اصلاح شده است. اگر بتوانيم به درستي نياز آبي گياه را تامين كنيم براساس آب اختصاص داده شده حتي نيازي به تغيير الگوي كشت در شرايط فعلي نداريم.
تامين 400 هزار تن چغندر قند كارخانجات اصفهان و خراسان از آب درياچه اروميه
كلانتري با اشاره به اينكه از ساير استانهاي كشور از آب درياچه اروميه به طور غيرمستقيم برداشت ميكنند، گفت: در استانهاي خراسان و اصفهان كه كمبود آب دارند و سطح زير كشت چغندر در آنها كاهش پيدا كرده است براي تامين چغندر مورد نياز خود به اراضي اطراف درياچه سرازير شدهاند و سالانه 400 هزار تن چغندر قند از منطقه اطراف درياچه اروميه به استانهاي يادشده ميرود. دبيركل خانهكشاورز تصريح كرد: ارزش شكر توليد شده توسط اين 400 هزار تن براساس محاسباتي كه ما انجام دادهايم 18 ميليون دلار است اما سالانه 22 ميليون دلار يعني 4 ميليون بيشتر براي هزينه حمل و نقل اين چغندرها به اصفهان و خراسان پرداخت ميشود كه اين امر در اقتصاد كلان 4 ميليون دلار به كشور ضربه وارد ميكند. وي يادآور شد: دليل اينكه ورود چغندر قند از منطقه اروميه به استانهاي خراسان و اصفهان براي كارخانجات به صرفه است، آن است كه تعرفههاي بالاي واردات قيمت محصول وارداتي را بالا ميبرد.
خروج چغندر از آذربايجان غربي ممنوع شد
كلانتري گفت: ستاد احياي درياچه اروميه منبعد ديگر اجازه خروج چغندر از استان آذربايجان غربي را نميدهد و اين محصول بايد تنها در خود استان مورد استفاده قرار گيرد زيرا هم توجيه اقتصادي ندارد و با كاشت ذرت به جاي چغندر مازاد ميتوان سالانه 60 ميليون تا 64 ميليون مترمكعب آب صرفهجويي كرد.
مدير گروه پژوهشي امور كشاورزي مركز تحقيقات استراتژيك مجمع تشخيص مصلحت نظام يادآور شد: براي بهبود مصرف آب در منطقه با سازمان اصلاح نباتات و برخي شركتهاي خارجي قراردادهايي داريم تا از واريتههايي مقاوم به كمآبي در اختيار كشاورزان منطقه قرار دهيم. وي گفت: پيشنهاداتي براي تغيير كشت سيب به انگور داشتيم اما با توجه به اينكه ميزان بارشها در سالهاي گذشته مناسب بوده است از اين موضوع صرفنظر شد.
طرح نكاشت در مزارع اطراف درياچه اروميه اجرا نشد
كلانتري گفت: طرح نكاشت در اطراف درياچه اروميه تنها براي دو سال در نظر گرفته شده بود تا شرايط درياچه اروميه به ثبات لازم برسد اما با توجه به بارندگيهاي خوبي كه انجام شد اجراي اين طرح به فراموشي سپرده شد و عملياتي براي جلوگيري از طرح نكاشت انجام نشد. مدير گروه پژوهشي امور كشاورزي مركز تحقيقات استراتژيك مجمع تشخيص مصلحت نظام ادامه داد: آب مصرفي كشاورزي از درياچه اروميه سالانه 2/4 ميليارد متر مكعب است كه كل آب مصرفي از اين درياچه 7/4 ميليارد متر مكعب يعني 90 درصد آب مصرفي درياچه اروميه توسط بخش كشاورزي مورد استفاده قرار ميگيرد. كلانتري اظهار كرد: آمار به دست آمده در خصوص مصرف آب توسط بخشهاي مختلف دقيق و براساس آب اختصاص داده شده به آنها اعلام ميشود كه اين رقم 90 درصدي مصرف آب در درياچه اروميه توسط بخش كشاورزي ميتواند قابل تامين به كشور باشد.
وي تاكيد كرد: بسياري از كشورهاي دنيا استفاده بيش از 40 درصد از آبهاي تجديدپذير را ممنوع و حرام ميدانند و مصرف بالاي آب از منابع تجديدپذير ايران كه 107 تا 108 درصد است به نوعي تيشه به ريشه زدن كشور است. كلانتري يادآور شد: هيچ كجاي دنيا مانند ايران مصرف بيشتر از 50 درصد آبهاي تجديدپذير را ندارند و كشور ما بيشترين استفاده از آبهاي تجديدپذير خود را دارد. وي گفت: بايد توجه داشت كه مصرف آب، جنگ بين وزارت كشاورزي و وزارت نيرو يا دولت با مردم نيست و بايد به مصرف آب توجه بيشتري شود.
كلانتري تاكيد كرد: اگر كسي به حق از مديريت مصرف آب در اطراف درياچه اروميه خسارت ديد ستاد احياي درياچه اروميه خسارت وي را پرداخت ميكند و ما معتقديم كه در هر عملي ممكن است برخي متضرر شوند اما سعي ما اين است كه اين اتفاق نيفتد.
دبير و مجري طرح احياي درياچه اروميه تاكيد كرد: فعاليت زنبور عسل در شرق درياچه اروميه 80 درصد كم شده است زيرا نمكي كه از درياچه اروميه بر گياهان اطراف نشسته است امكان بهرهبرداري اين حشره را از طبيعت نميدهد و در صورتي كه روند قبلي درياچه اروميه ادامه پيدا ميكرد فجايع اكولوژيكي را شاهد بوديم.