وزير بهداشت:
وزير دولت بعد
نخواهم بود
وزير بهداشت آخرين حرفهايش را زد. آخرين حرفهاي غير سياسيترين وزير كابينه يازدهم چه جملاتي ميتواند باشد؟ «چند ماه بيشتر از خدمت ما باقي نمانده است. بنده هميشه پايبند به صحبتهايم هستم، بنابراين وزير بهداشت دولت دوازدهم نخواهم بود ولي تمام برنامههاي وزارت بهداشت را تكميل شده تحويل وزير بعدي ميدهم.»سيد حسن قاضيزاده هاشمي كه تا پيش از خرداد سال 92 و برگزاري انتخابات يازدهم رياستجمهوري، چهرهاي ناآشنا بود، جز براي تعداد معدودي از مديران سابق وزارت بهداشت كه سابقه همكاري داشتند، يا مراجعان كلينيك فوقتخصصي نور كه سلامت چشمهايشان را مديون او بودند. به اصرار رييسجمهوري وارد كارزار سياست شد؛ كارزاري كه در اين سه سال هم خوشايندش نبود و اگر مجموع گفتههاي وزير بهداشت را كنار هم بگذاريم، وزن تاكيدها و هشدارها و يادآوريها در مورد كيفيت زندگي ايرانيها به جملاتي كه رنگ و بوي سياسي داشت ميچربد. در اين سه سال گاهي هم به سبب مسووليتهاي پيشين در جهاد سازندگي و عرصه دفاع مقدس، يادي از همرزمان شهيد و درگذشته و پيشكسوتان پزشكي داشت اما جملاتي كه چهره سياسي به خود گرفت، اغلب در مقابل انتقادها و اختلافها ابراز شد. انتقادهاي فعالان قديم و جديد عرصه سلامت و فضاهاي مرتبط يا مخالفتهايي كه به زعم وزير بهداشت، بيش از آنكه انتقادهايي از سر دلسوزي باشد، تلاشي بود براي زمين زدن دولت آن هم از سوي افرادي كه قرار بود ياران انقلاب باشند. جملهاي كه در اين مدت و به خصوص در يك سال گذشته، بيش از همه از قاضيزاده هاشمي شنيده شد، نگراني وي از مرگ اخلاق بود. اين نگراني هم از اين جهت ابراز ميشد كه مخالفتها و انتقادها رنگ تلاش براي حل مشكل نداشت بلكه به زير سوال بردن هويت و جايگاه فردي وزير بهداشت و همكارانش تغيير مسير داده بود. تا انتخابات رياستجمهوري دوازدهم كمتر از 7 ماه باقيمانده و پنجشنبه كه وزير بهداشت به نمايشگاه مطبوعات و خبرگزاريها آمد آخرين حضور رسانهاي او در اين سطح و حجم بود. چشم پزشك خراساني، روز پنجشنبه در جمع دهها خبرنگار جملاتي گفت كه ماحصلش را بايد به منتفي بودن حضور اين فوقتخصص جراحي قرنيه در دولت دوازدهم تعبير كرد.
نگران نيستم
خبرنگاران گزارش دادند كه وزير بهداشت در بازديد از غرفه برخي رسانهها و نشست خبري خود در صحن نمايشگاه مطبوعات در واكنش به اظهارات رييس كميسيون بهداشت و درمان مجلس درباره لزوم تغييرات در وزارت بهداشت گفته است: «من نبايد پاسخگوي اظهارات ديگران باشم. ديگران هم نبايد براي حوزه سلامت حاشيه درست كنند. ما هم بايد از حاشيهها به دور باشيم تا بتوانيم در مسير خدمت به مردم گام برداريم. اجراي طرح تحول سلامت با قوت ادامه پيدا خواهد كرد و من هم نگران بركناري از وزارت بهداشت نيستم.»
وي همچنين درباره علت اجرا نشدن قانون تعرفهگذاري خدمات پرستاري كه 8 سال قبل در مجلس تصويب شد، گفته است: «اگر آن زمان براي اجراي اين قانون اعتبار ميديدند حالا مشكل اجراي تعرفههاي پرستاري را نداشتند. دليل اجرا نشدن اين قانون اين است كه مجلس براي آن اعتباري پيش بيني نكرده است. پرستاران بايد سراغ مجلس بروند و از نمايندگان بخواهند براي اجراي قانون تعرفهگذاري در سال ۹۶ اعتبار تخصيص داده شود چون آرزوي وزارت بهداشت اين است كه همه پرستاران از شرايط معيشتي مناسبي برخوردار شوند. مجلس قوانين زيادي تصويب كرده اما در برنامههاي سوم، چهارم و پنجم شاهد قوانيني بوديم كه تصويب شده اما هنوز اجرا نشدهاند و نمايندگان مجلس مدعي هستند تنها ۳۰ درصد از برنامه پنجم اجرا شده كه اميدواريم برنامه ششم توسعه به سرنوشت برنامههاي قبلي دچار نشود. نمايندگان آمال و آرزوها را در قالب برنامه نياورند. كشور ۲۱۰ هزار ميليارد تومان بودجه سالانه دارد كه بايد قوانين را بر اساس همين بودجه تصويب كرد.»
وزير بهداشت كه به گفته خود از يك ماه گذشته تاكنون به دليل ماموريتها و تراكم وظايف نتوانسته در جلسات هيات دولت حاضر شود، در مورد تداوم اجراي طرح تحول سلامت و نگرش مخالفان و منتقدان جديد اين طرح هم گفته است: «طرح تحول سلامت طرحي نو و متعلق به نظام است و همه از رهبر معظم انقلاب گرفته تا تمام گروههاي سياسي و در عين حال مجلس و دولت از آن حمايت كردند؛ اين طرح در هيات وزيران تصويب و بخشي از آن مثل تعرفهها در شوراي عالي بيمه و وزارت رفاه با حضور بيمهها تاييد و در سازمان مديريت كارشناسي شد. دستگاههايي كه بايد از اين طرح حمايت كنند مشخص هستند. وزارت اقتصاد و سازمان مديريت مسوول تامين مالي طرح و وزارت بهداشت مجري آن است و لازم است به حمايت از اين طرح ادامه دهند و پشت وزارت بهداشت را خالي نكنند. طرح تحول سلامت به بنبست نرسيده و تنها مشكلاتي دارد كه اميدوارم هرچه زودتر برطرف شود و بايد گفت اين مشكلات نيز مربوط به خود طرح نميشود، همه يعني استانداران، نمايندگان و به ويژه مردم از آن راضي هستند البته بايد گفت كه اين رضايت نسبي است چون واقعا كشور ما نتوانست بعد از انقلاب عدالت مورد انتظار را در حوزه سلامت در تمام كشور ايجاد كند. همچنين ما بعد از انقلاب نتوانستيم بيمههاي كارآمدي تشكيل دهيم كه در اين مواقع براي حفاظت مالي ارايه خدمت دهند تا مردم دغدغهاي به جز بيماري نداشته باشند به هر حال به نظر ميرسد وزارت بهداشت وظيفه خود را انجام داده است.
ادعا نميكنيم كه نقصي نداشتيم زيرا توانمندي محدودي داريم اما اميدواريم همه شركا به وظيفه خود عمل كرده و اميدي كه به واسطه اجراي اين طرح در دل مردم ايجاد شده را به يأس تبديل نكنند. بنده از رييس كميسيون بهداشت مجلس شنيدم كه همه از طرح حمايت و تعريف ميكنند، اين طرح هم در مجلس و هم در خارج از آن مورد حمايت است اما آنچه براي ما مهمتر است رضايت مردم است كه وجود دارد و اميدوارم ادامه يابد. هماكنون 3 سال و خردهاي از عمر دولت گذشت و چند ماه ديگر از خدمت ما نمانده است، آنچه براي ما مهم است ادامه طرح است و بهتر است همه بدانند مردم در حوزه بهداشت و درمان فشار زيادي را تحمل نميكنند.»
در حالي كه انباشت مطالبات از بيمهها و اعتراض وزير بهداشت به ناديده گرفتن پرداخت به موقع مطالبات از سوي سازمانهاي بيمهگر و در راس آنها سازمان تامين اجتماعي از جمله مواردي بوده كه باعث افزايش تعداد مخالفان وزير بهداشت شده از جمله كه رييس سازمان تامين اجتماعي، اظهارات وزير بهداشت درباره حجم مطالبات از سازمانهاي بيمهگر را جوسازي رسانهاي خوانده، قاضيزاده هاشمي درباره وضعيت اعتبارات وزارت بهداشت و نظام سلامت هم گفته است: «در ابتداي شروع كار دولت قبل مسائل دارو و درمان به يك بحران تبديل شد و اين مساله ميتواند تكرار شود. بايد بدانيم سياستهاي مقام معظم رهبري صرفا براي موعظه نبوده و بايد حتما اجرايي شوند، اگر همه دستگاهها اين سياستها را مبنا و سرلوحه كار خود قرار دهند مشكلات مردم برطرف و به مسير خوبي رهنمون خواهيم شد. ميتوانيد به بيمارستانها و داروخانهها مراجعه و از آنها سوال كنيد كه چند وقت است دريافتي نداشتهاند؟ كار اجرايي بسيار سخت است و مشكلات زيادي در بخشهاي مختلف دولتي وجود دارد كه مهمترين آنها پول است كه اميدوارم بدهكاران ما زودتر اين بدهي را بپردازند تا ما هم از شرمندگي طلبكاران خود بيرون آييم. داروخانهداري كه يك ميليارد و خردهاي طلب دارد مشكلات و هزينههاي زيادي دارد.»
وزير بهداشت همچنين ضمن ارايه گزارش آماري از اقدامات انجام شده در حوزه سلامت در دولت يازدهم، رسانهها را هم به رعايت اخلاق توصيه كرده و در حالي كه طي ماههاي گذشته، انتشار فيش حقوقي برخي پزشكان در برخي رسانههاي مخالف دولت، هتك حرمت جامعه پزشكي را براي نخستين بار در تاريخ رسانهاي كشور سبب شد، قاضيزاده هاشمي ميافزايد: «زمان خدمت كوتاه است و زمان همچون ابر ميگذرد به همين دليل لزومي نميبينيم كه به تمام ايرادات وارده جواب دهيم. هماكنون هزاران هزار پروژه در حال ساخت داريم و تلاشمان بر اين است كه خدمات كمنقصي را ارايه دهيم؛ از طرفي، از نظر مالي در مضيقه هستيم و از نظر اطلاعرساني، زياد توانمند نيستيم. متاسفانه به اندازهاي كه در رسانه و فضاي مجازي به ما و وزارت بهداشت انتقاد ميشود، از دستگاههاي ديگر بازخواست نميشود. همين چند وقت پيش در اتومبيلي كه يك بچه يكساله در آن قرار داشت و به اشتباه تصور كرده بودند كه خالي است، زمينه بروز حادثهاي شد و حال ببينيد كه اگر اين اتفاق در حوزه مسووليت ما رخ ميداد، چه حجمي از سر و صدا و انتقادات به وجود ميآمد. يك بخيه در بيمارستاني باز و بسته شد كلي فضاي رسانهاي ايجاد كردند، اما اي كاش كه به بقيه حوزهها نيز توجه شود و از امور آنها بازخواست كنند.»