احزاب اصولگرا و اصلاحطلب از برنامههايشان براي انتخابات گفتند
چهارراه انتخابات
مشكل شايد يكي، دو تا نباشد اما حرف اصلي بر سر يك مشكل يا بهتر بگوييم يك معضل بزرگ است؛ معضلي كه در ميان راستيها به سراب وحدت و در ميان جناح چپ به چالش ليست واحد معروف است. قصه جناح راست و موضوع دستيابي به وحدت اين است كه هر بار سر و كله انتخابات نمايان ميشود، اصولگرايان هم با عزم راسخ براي رسيدن به نقطه مشترك قدم برميدارند اما همين كه به چند متري آن ميرسند، بازي عوض ميشود و اختلافات، سرپوش وحدت را كنار ميزند. حالا دوباره صداي پاي انتخابات به گوش ميرسد و اين بار هم اصلاحطلبان و هم اصولگرايان تحركات حزبيشان را بيشتر كردهاند تا بتوانند گوي سبقت را از ديگري بربايند.
جمنا و بلاتكليفي اصولگرايان
3 سال پيش وقتي اصولگرايان رو به سوي تشكيل جمنا آوردند، فكرش را هم نميكردند اينچنين با آن وارد چالش شوند؛ يكي ميگويد كار بايد به دست جبهه مردمي نيروهاي انقلاب سپرده شود و ديگري از برچيده شدن بساط جمنا سخن ميگويد. اين روزها هم كه در اردوگاه اصولگرايي بحث شوراي وحدت داغ است بيشتر از هر زمان ديگري سايه بلاتكليفي بر سر اين سازوكار نوظهور اصولگرايي سنگيني ميكند. همين يك هفته پيش بود كه محمدرضا باهنر درباره جمنا گفته بود:«محتوا و جنس فعاليت مشخص است و مجموعه نيروهاي اصولگرا تلاش ميكنند با هم كار كنند ولي هر مقطعي ميتواند نام اين تشكيلات تغيير كند. تشكيلات ميخواهد بزرگتر شود بنابراين نام جمنا نخواهد داشت. مجموعه جمنا هم در اين تشكيلات حضور دارند ولي مجموعه فراتر از جمناست نه اينكه شعبهاي از جمنا زده شود.» اما در مقابل باهنر، صحبتهاي مهدي چمران كه خود از حلقه اوليه جمنا بود و حضورش در شوراي وحدت هم چشمگير است، جلب توجه ميكرد. او به ايرنا ميگويد:« بعضي از اظهارنظرهاي دوستان عزيز ما شبهههايي را در تعدادي از رسانهها دامن زده است كه گويا «جبهه مردمي نيروهاي انقلاب» كار خود را متوقف خواهد كرد. بايد تاكيد كنم كه ضرورت چنين سازوكاري براي انقلاب ما به ويژه در شرايط كنوني كاملا ضروري است.» او ادامه ميدهد: «فعاليت اين جبهه از ابتدا هم عنوان شد كه فصلي نبوده و همچنان مسووليت خود را پي ميگيرد و در شرايطي كه ضرورت ساماندهي نيروهاي انقلاب بيشتر احساس ميشود، سخن گفتن از ترديد و ركود نه منصفانه و نه با واقعيت هماهنگ است.» چمران ميگويد:«جبهه مردمي با تصميم قاطع همه اعضاي فعال و با هماهنگي نيروها و تشكلهاي انقلابي همچنان مسووليت اجتماعي خطير خود را به لطف الهي ادامه ميدهد و در حل مشكلات كنوني و رفع كمبودها قطعا با كمك خداي بزرگ و همكاري همه نيروهاي متعهد به انقلاب موفق خواهد بود.»
لاريجاني و انتخابات 98
هر چقدر هم هياهوي انتخابات اوج ميگيرد اما باز اخبار مربوط به بود و نبود لاريجاني و يارانش جزو لاينفك اين هياهو محسوب ميشوند. چند ماه پيش بود كه زمزمه كانديدا شدن علي لاريجاني از تهران براي انتخابات مجلس يازدهم قوت گرفت البته او هر بار كه صحبت از انتخابات ميشد، ميگفت هنوز تصميم نگرفتهام؛ هر چند همه به اين دوپهلوگوييها و در لفافه صحبت كردنهاي علي لاريجاني عادت كردهاند اما شب گذشته رقيب علي لاريجاني در قم كه در جريان انتخابات 94 توانست آراي بيشتري از رييس 12 ساله مجلس به دست بياورد در يك برنامه تلويزيوني از آمدن يا نيامدن او خبر داد. خبري كه باز حكايت از چراغ خاموش آقاي رييس دارد. احمد اميرآبادي، نماينده قم در شبكه «شما» صدا و سيما درباره احتمال عدم حضور لاريجاني در انتخابات مجلس يازدهم گفت:«از ايشان پرسيدم، گفت من در
6 ماه دوم سال تصميم ميگيرم» فارغ از اينكه اين روزها با شدت گرفتن تب و تاب انتخابات در ميان احزاب صدا و سيما در قالب يار دوازدهم براي اصولگرايان ظاهر شده است تا بتوانند خود و برنامههايشان براي انتخابات را بيشتر از پيش معرفي كنند. اما نكته قابل توجه در ميان صحبتهاي اميرآبادي جايي است كه از ليست مشترك ذوالنوري و لاريجاني سخن ميگويد. موضوعي كه بلافاصله اتفاقات هيات رييسه مجلس و كميسيون امنيت را يادآوري ميكند. هر چه باشد در اين انتخابات ائتلاف طيف حامي لاريجاني با اصولگرايان باعث شد هم مصري به جاي مطهري روي كرسي بنشيند و هم ذوالنوري به جاي فلاحتپيشه كرسي رياست كميسيون امنيت را به دست بگيرد. حالا اميرآبادي از پيشنهاد مشاور لاريجاني براي ليست مشترك لاريجاني و ذوالنوري خبر ميدهد. او ميگويد:«چند روز پيش مشاور ايشان آقاي زماني در مجلس به من ميگفت كه پيشنهاد ميكنم شما و آقايان لاريجاني و ذوالنوري در يك فهرست قرار بگيريد كه من گفتم اين دست من نيست و در اختيار شوراي مركزي اصولگرايان قم است.»
اعتدال و توسعه در ركاب ساماندهي
اين روزها كه دولت يا صاحبان اصلي حزب اعتدال و توسعه خود را سخت مشغول رتق و فتق امور مملكتي ميدانند اما گويا اعضاي شوراي مركزي آنچنان هم دست روي دست نگذاشتهاند و به دنبال سازوكار براي غلبه بر رقيب يا حداقل حفظ وضع موجود هستند. در اين راستا رمضانعلي سبحانيفر، سخنگوي اين حزب درباره تحركات انتخاباتي حزب متبوعش در سال جاري به فارس ميگويد:«هنوز تا انتخابات زمان بسيار است اما حزب وارد بحثهاي مقدماتي انتخاباتي شده است.»او با بيان اينكه هنوز كميته انتخابي حزب اعتدال و توسعه فعال نشده است، ادامه ميدهد:«دفاتر استاني حزب اعتدال و توسعه در حال شناسايي افراد براي كانديداتوري در يازدهمين دوره انتخابات مجلس هستند و گزينههاي مدنظر را انتخاب ميكنند.» سخنگوي حزب اعتدال و توسعه در خصوص اينكه آيا بحثي درباره ائتلاف با اصلاحطلبان در جلسات شوراي مركزي حزب صورت گرفته يا خير گفت: «ائتلاف عموما روزهاي آخر شكل ميگيرد.»
دو راهي آمدن يا نيامدن
هر چند اصولگرايان براي شركت در انتخابات مصمم هستند اما يك چند صدايي درباره شركت در انتخابات يا بخشيدن عطا به لقا از اردوگاه اصلاحطلبي به گوش ميرسد. در اين ميان برخي معتقدند بايد مشاركت مشروط داشت و برخي هم از حضور در انتخابات به هر قيمتي سخن ميگويند. برخي هم به هزينههايي اشاره ميكنند كه ائتلافهاي گذشته بر گردن جناح چپ گذاشته است و اين هزينهها ميتواند به قيمت پيروزي رقيب تمام شود. با همه اين حرفها محمود صادقي معتقد است بايد در انتخابات شركت كرد و اجازه نداد تماميتطلبان بر امور تسلط پيدا كنند. او ميگويد: «تماميتطلبان با ايجاد اختلال در كاركرد نهادهاي انتخاباتي ميخواهند مردم را از اين نهادها و در نتيجه از صندوق راي نااميد كنند؛ به اين معنا كه به مردم بفهمانند كه حضور آنها در انتخابات تغييري را ايجاد نميكند.» از سوي ديگر محمدرضا عارف نيز چندي پيش گفته بود بايد شرايط را براي مردم توضيح داد. او كه اين روزها در سيبل انتقادات قرار گرفته است در اين رابطه ميگويد:«شايد لازم باشد علاوه بر اطلاعرساني به مردم درباره فعاليتهاي صورت گرفته در خصوص برخي موانع بر سر راه براي تحقق وعدههاي داده شده نيز با مردم صادقانه صحبت كنيم تا بدانند ما تلاش كرديم جلوي برخي رخدادهاي ناخوشايند را بگيريم اما توفيقي حاصل نشد.»