نمايندگان مجلس بر لزوم تعطيلي قطعي ادارات تاكيد ميكنند
چطور بدون تعطيلي ادارات، از مردم ميخواهيم در خانه بمانند؟!
«با ماندن در خانه با كرونا مبارزه كنيم.» اين جملهاي است كه طول چند هفته گذشته كه سلامت مردم كشور با شيوع كروناويروس به خطر افتاده، بارها و با ادبيات مختلفي از سوي مسوولان ردههاي مختلف حكومت شنيده شده. جملهاي كه افكار عمومي با شنيدن آن بلافاصله اين پرسش را مطرح ميكنند: «وقتي تعطيل نيستيم، چطور در خانه بمانيم؟!» تعداد بسياري از كاربران شبكههاي اجتماعي در طول 2 هفته گذشته بارها اين پرسش را مطرح كردهاند كه چرا ادارات را تعطيل نميكنند كه مردم لزومي به خروج از خانه نداشته باشند و بتوانند با ماندن در خانههايشان اين چرخه شيوع را تا حدودي كنترل كرده و كاهش دهند. پرسشي كه پاسخ مشخصي براي آن وجود ندارد و تنها چيزي كه ديده ميشود، سرگرداني مسوولان در تصميمگيري براي نحوه برخورد با ماجراست. يك روز ساعت كاري ادارات كاهش مييابد، هفته ديگري ساعات كاري به حالت سابق برميگردند، روز ديگر جادههاي ورودي به برخي شهرها بسته ميشود و 2 روز بعد دوباره خبر باز شدن جادهها به گوش ميرسد. در اين ميان اما اين آمار مبتلايان و فوتشدگان ويروس كروناست كه روزبهروز افزوده ميشود و باز هم اين پرسش تكراري كه چرا تعطيل نميكنيد؟! اين پرسش البته تنها از سوي مردم مطرح نميشود. مسوولان كشور و به خصوص نمايندگان مجلس هم بارها اين سوال را پيش كشيده و بر لزوم تعطيلي ادارات تاكيد كردهاند. محمدرضا نجفي يكي از نمايندگاني است كه با بازگويي اين پرسش شهروندان كه «چطور بدون تعطيل كردن ادارات از مردم ميخواهيم در خانه بمانند؟» اين رويه را نادرست خوانده و از عادينمايي شرايط كشور به عنوان «بزرگترين خطاي مديريتي» ياد ميكند. اين عضو شوراي مركزي فراكسيون اميد مجلس چند روز پيش هم در نامهاي خطاب به حسن روحاني، رييسجمهوري خواستار قرنطينه كامل مناطق آلوده در اسرع وقت شده بود. نماينده مردم تهران در مجلس در آن نامه تاكيد كرده بود كه اين قرنطينه بايد با تمهيد سريع امكانات اجرايي براي اجراي بيكم و كاست و واجد ضمانت اجرا باشد و اجراي آن توسط ارگانهاي مختلف حمايت و تضمين شود. نجفي دو روز بعد از اين نامه بار ديگر به موضوع عادينمايي وضعيت كشور انتقاد كرد و توصيه عادي كردن ساعات كار ادارات و غيره را «غلط» ارزيابي كرد. به گفته اين نماينده اصلاحطلب مجلس، «آقاي دكتر نمكي بايد قاطعانه و استوار مطابق تكاليف حرفهاي و وجداني، برابر اين قبيل فشارها ايستادگي كند و به عنوان دبير ستاد ملي به آقايان روحاني و رييسي دستور تعطيلي محاكم و ادارات را در اسرع وقت ابلاغ كند.» او حفظ سلامت مراكز تجمعي مانند پادگانها و مقر نيروهاي امنيتي انتظامي را بسيار مهم دانست و همچنين بر لزوم ايزولهسازي يا چارهانديشي براي جلوگيري از آلودگي اين مراكز تاكيد كرد. به عقيده او، وقتي مبتلايان را قرنطينه نكنيم، آزادانه ميچرخند و ويروس را منتشر ميكنند. در چنين شرايطي معلوم است كه ما هر لحظه بايد منتظر گسترش ابتلا باشيم، دو هفته، سه هفته، يا يك ماه بعد، مگر ما نقشه شيوع بيماري را داريم كه بتوانيم پيشبيني كنيم؟نجفي بيفايده بودن قرنطينه به دليل درگير شدن تمام استانها با اين ويروس را گفتهاي بسيار «بياساس» توصيف كرده و معتقد است كه ارتقاي اقتدار و اعتماد عمومي به ستاد ملي مبارزه با كرونا، يكي از مهمترين اقداماتي است كه بايد انجام شود. اصل حرف اين نماينده اصلاحطلب مجلس اما همان به رسميت شناختن بحران و صدور دستور تعطيلي ادارات است؛ نكتهاي كه پيش از اين نهتنها خود او بارها بر آن تاكيد كرده بود كه از سوي ديگر نمايندگان هم مورد پافشاري قرار داشت.
لزوم تعطيلي قطعي ادارات
محمدرضا تابش، عضو ديگر فراكسيون اميد هم اخيرا گفته: «تعطيلي قطعي ادارات يا شيفتي و دوركاري كردن كارمندان ميتواند زنجيره ارتباطي را قطع كند.» نايبرييس نخست فراكسيون اميد مجلس با اشاره به جلسه فوقالعاده كميسيون بهداشت مجلس كه روز دوشنبه با حضور رييس مجلس و ۵۵ نماينده در صحن علني برگزار شد، مهمترين توصيه سازمان بهداشت جهاني و وزير بهداشت كه ماحصل اين جلسه بود را «قطع زنجيره ارتباطي» عنوان كرده و گفته بود كه اين امر بايد جدي گرفته شود. او اضافه كرده بود كه «قطعا تعلل در اين امر آثار اين پديده را بيشتر ميكند، اما در مقابل اگر اين كار با قاطعيت انجام شود، اين وضعيت تا خردادماه بيشتر ادامه نخواهد يافت.»
حمايت دولت از مشاغل آسيبديده
جز اين اما پرسش ديگري نيز مطرح است و آن، اينكه تعطيلي كامل براي مردم چه شرايطي را براي كشور و بهويژه اوضاع اقتصادي مملكت ايجاد ميكند. همانطور كه محمدرضا نجفي در نامهاي كه خطاب به رييسجمهور نوشته بود، «بايد به طور عاجل فكري به حال گروههاي محروم و آسيبپذير جامعه كرد، كارگران روزمزد، بيخانمانها، كارگران ساده و همه ايرانياني كه نميتوانند بدون كمك دولت و حاكميت در خانه بمانند»، اين بحث از سوي ديگر ناظران نيز مورد تاكيد بوده و هست.به بيان ديگر در حالي كه اين تنها بخشي از موضوع است كه تعطيلي كامل، از الزامات پيشگيري و كنترل كوويد۱۹ است و جز آن، عواقب اين تعطيلي نيز بايد مورد توجه باشد؛ چنانكه در همين 2 هفته گذشته كه با تعطيلي كامل و قرنطينه هم مواجه نبودهايم، براي كسب و كارها و كارگران مشكلات زيادي به همراه داشته و باعث تحتالشعاع قرار گرفتن درآمد برخي اقشار جامعه و زمينخوردن برخي كسب و كارها شده است. حالا محمد شريعتمداري، وزير تعاون، كار و رفاه اجتماعي به اين مساله واكنش نشان داده و گفته است: «براساس نص صريح قانون كارگراني كه مخالف ميل و اراده خود بيكار شده، همه كساني كه بر اثر بيماري كرونا از كار بيكار شوند، با تشخيص سازمانهاي مربوطهشان ظرفيت استفاده از قانون بيمه بيكاري را دارند و مشمول بهرهمندي از ظرفيتهاي حمايتي سازمان و وزارتخانه مربوطه هستند.»محمد شريعتمداري كه در برنامه گفتوگوي ويژه خبري شبكه 2 سيما به ارايه توضيحاتي درباره اقدامات و تمهيدات در قبال آسيبديدگان ويروس كرونا پرداخته بود، درباره وضعيت افرادي مثل دستفروشان كه داراي قرارداد رسمي كار نيستند هم، چنين توضيح داد: «ما براي اين موضوع جلسات متعددي را با مسوولان امر و پژوهشگران داشتيم و درنهايت مقرر شد حدود 3 هزار ميليارد تومان سرمايه به منظور پرداخت بيمههاي بيكاري و ارايه تسهيلات به اين افراد تخصيص يابد.»