آخرين نظرسنجيها حاكي از پيشتازي بايدن در ايالتهاي سرنوشتساز است
چالش ترامپ
در «ميدان نبرد»
محمدحسين لطفالهي
آخرين نظرسنجيهاي انتخاباتي نشان ميدهد دونالد ترامپ، رييسجمهور ايالات متحده در ايالتهاي سرنوشتساز وضعيت خوبي ندارد. انتخابات امريكا بهطور سنتي در شرايطي برگزار ميشود كه پيروزي يا شكست كانديداهاي دموكرات و جمهوريخواه در بسياري از ايالتها از چندماه قبل از موعد انتخابات روشن ميشود و برنده نهايي را ايالتهايي تعيين ميكنند كه راي آنها از پيش مشخص نيست. اين ايالتها كه اصطلاحا «ميدان نبرد» خوانده ميشوند، ايالتهايي هستند كه رايشان بيش از باقي ايالتها ميان دموكراتها و جمهوريخواهان در رفت و آمد است و نامزدها براي تبليغات در آنجا سرمايهگذاري بيشتري ميكنند.به نوشته پايگاه خبري هيل، جو بايدن كانديداي دموكراتها در انتخابات رياستجمهوري در 4 ايالت از مجموع 6 ايالت اصلي كه عموما نتيجه آنها سرنوشت پيروز نهايي انتخابات را مشخص ميكند، پيشتاز است. در دو ايالت «آيووا» و «اوهايو» كه هنوز رقابتهاي انتخاباتي بهطور جدي آغاز نشده و خبري از برگزاري كارزارهاي دو كانديدا هم نبوده، جمهوريخواهان در وضعيت خوبي قرار دارند و احتمال پيروزي ترامپ در اين دو ايالت مطرح است. همچنين در دو ايالت «تگزاس» و «جرجيا» كه ساليان سال است دموكراتها آرزو دارند آنها را به رنگ آبي (رنگ انتخاباتي حزب دموكرات) در بياورند، رقابت تنگاتنگي ميان بايدن و ترامپ در جريان دارد كه نشان از وضعيت نه چندان مناسب ترامپ در حال حاضر است.
كمپين انتخاباتي دونالد ترامپ از مدتها پيش در تلاش است كه بتواند آراي مردمي در ايالتهايي را كه در سال 2016 با اختلاف اندكي به هيلاري كلينتون راي داده بودند – مينهسوتا، نيوهمپشاير و نيومكزيكو - از آن خود كند، اما شواهد حاكي از آن است كه وضعيت در اين ايالتها چندان رقابتي نيست و در حال حاضر بايدن با اختلاف پيشتاز است.
هرچند راه دور و درازي تا زمان برگزاري انتخابات امريكا باقي مانده و در 4 ماه پيشرو امكان وقوع تغييرات بسياري وجود دارد، اما وضعيت كنوني زنگ هشدار را براي جمهوريخواهان به صدا درآورده است. در ادامه نگاهي مياندازيم به وضعيت نظرسنجيهاي انتخاباتي در 6 ايالتي كه ميتوانند نقش موثري در تعيين رييسجمهور آينده ايالات متحده ايفا كنند.
6 ايالت تعيينكننده
بر اساس گزارش «Real Clear politics» از ميانگين نظرسنجيهايي كه در روزهاي اخير برگزار شده، تاكنون در ايالتهاي فلوريدا، ويسكانسين، ميشيگان و پنسيلوانيا بايدن با حداقل 6 درصد برتري در مقابل ترامپ پيشتاز است و در دو ايالت كاروليناي شمالي و آريزونا اختلاف بسيار اندكي ميان آراي دو كانديدا وجود دارد. اين در حالي است كه در هر 6 ايالت مذكور ترامپ توانسته بود در سال 2016 پيروز شود و اين 6 ايالت نقش مهمي در پيروزي او مقابل هيلاري كلينتون، نامزد دموكراتها در انتخابات رياستجمهوري گذشته ايفا كردند.
فلوريدا يكي از ايالتهايي است كه با تعيين سرنوشت 29 راي الكترال كالج ميتواند نقش مهمي در پيروزي كانديداها داشته باشد. بر اساس نظرسنجي «فاكسنيوز» در شرايط كنوني بايدن توانسته با 9 درصد برتري در مقابل ترامپ در اين ايالت پيش بيفتد كه همين مساله نگراني جدي دموكراتها را در پي داشته است؛ چراكه در اغلب انتخابات آراي كانديداهاي دموكرات و جمهوريخواه در اين ايالت تفاوت حداكثر يك الي 2 درصدي دارد و برتري 9 درصدي بايدن به معناي شانس بسيار كم ترامپ براي پيروزي در فلوريداست. پايگاه خبري هيل در اين باره نوشته است كه اگر ترامپ در فلوريدا شكست بخورد، هيچ شانسي براي پيروزي در انتخابات ندارد.
در ويسكانسين نيز اوضاع به نفع ترامپ نيست. دموكراتها كه كار سختي براي پيروزي در اين ايالت با اكثريت سفيدپوست پيش روي خود ميديدند اكنون بر اساس ميانگين نظرسنجيهاي «Real Clear politics» با 8 درصد پيشتازند و ميتوانند اميدوار باشند اگر اوضاع به همين منوال پيش برود، ايالت حساس ويسكانسين را نيز از آن خود خواهند كرد. بر اساس تحقيقات دانشگاه «Marquette» پس از اتفاقاتي كه براي جورج فلويد رخ داد و اعتراضاتي كه در پي آن شكل گرفت، ترامپ حدود 10 درصد از آراي خود را در ميان جمهوريخواهان ويسكانسين از دست داده و همين كار را براي او سخت كرده است. جزييات نظرسنجيها نشان ميدهد در ميان رايدهندگان جوان، زنان و اقليتها بايدن برتري محسوسي دارد، اما ترامپ همچنان روي پايگاه راي ثابت خود يعني افراد مسن و سفيدپوستان اتكا كرده است. در پنسيلوانيا اوضاع جمهوريخواهان به مراتب بدتر است و نظرسنجيها نشان ميدهد ترامپ نهتنها در مجموع 10 درصد كمتر از بايدن راي خواهد آورد بلكه حتي در ميان سفيدپوستان نيز با حدود 5 درصد اختلاف از معاون اول دولت باراك اوباما عقب افتاده است. در ميشيگان نيز كه ابتدا گمان ميشد دموكراتها به پيروزي قاطعي دست يابند، بهرغم برتري نسبي بايدن اوضاع از نظر كارشناسان قابل پيشبيني نيست و آنها برتري 8.6 درصدي جو بايدن را تضمينكننده پيروزي او در اين ايالت نميدانند. با اين وجود برخي نظرسنجيها نظير «EPIC-MRA» از برتري 16 درصدي بايدن صحبت ميكنند كه باعث تعجب شده است. اوضاع دو ايالت كاروليناي شمالي و آريزونا به مراتب پيچيدهتر است. در كاروليناي شمالي در حالي كه بايدن در ميانگين نظرسنجيها 3 درصد پيشتر است، اما دو نظرسنجي جديدتر از برتري 3 درصدي ترامپ حكايت دارند. در آريزونا هم اختلاف اندك آرا به نفع بايدن شرايط را غيرقابل پيشبيني كرده و امكان چرخش آرا وجود دارد.
در دو ايالت آيووا و اوهايو ترامپ توانسته از رقيب خود پيشي بگيرد. اين دو ايالت كه از ابتداي امر گمان ميرفت بدون ترديد به ترامپ راي بدهند و پيروزي كانديداي جمهوريخواه در آنها با اختلافي معنيدار تثبيت شود، اكنون از سوي كمپين بايدن هدف قرار گرفته شدهاند و دموكراتها تلاش دارند با صرف هزينه بسيار اوضاع را دگرگون كنند. در مقابل كمپين ترامپ نيز تلاش دارد برتري نه چندان محسوس خود در اين دو ايالت را حفظ كند.
نظرسنجيهايي كه قطعي نيستند
بر اساس ميانگين آخرين نظرسنجيهايي كه در سطح ملي در ايالات متحده برگزار شده، در حال حاضر بايدن با 49.5 درصد در برابر ترامپ با 40.1 درصد پيشتاز است. همچنين 42 درصد رايدهندگان امريكايي معتقدند ترامپ عملكرد خوبي در عرصه مبارزه با بيكاري داشته و 54 درصد عملكرد او را ضعيف ارزيابي ميكنند. بر اساس جمعبندي نهايي «Real Clear politics» تاكنون بايدن 222 راي الكترال كالج و ترامپ 125 راي الكترال كالج را بهطور قطعي به خود اختصاص دادهاند و سرنوشت 191 راي نيز نامعلوم است. دونالد ترامپ اما اين نظرسنجيها را قبول ندارد و آنها را به نوعي يادآور نتايجي ميداند كه در سال 2016 و پيش از انتخابات منتشر ميشد. دونالد ترامپ، دوشنبه هفته گذشته در واكنش به نظرسنجي جديد سيانان كه از پيشتازي ۱۴ درصدي و حمايت ۵۵ درصد رايدهندگان امريكايي از جو بايدن رقيبش در انتخابات حكايت داشت، در صفحه شخصي توييتر خود نوشت: «اين نظرسنجي نيز همانند گزارشهاي «سيانان» جعلي است! اين ارقام منتشر شده و بدتر از آن را در زماني براي كلينتون حقهباز منتشر ميشد». اينبار دموكراتها نيز با او هم عقيدهاند و در روزهاي اخير باراك اوباما رييسجمهور پيشين اين كشور در خصوص كافي نبودن تلاش دموكراتها براي پيروزي در انتخابات هشدار داده و از آنها خواسته تا فريب نظرسنجيها را نخورند.