رييسجمهوري از احتمال شروع پيك پنجم كرونا خبر داد
از مصايب ضيافتهاي انتخاباتي و سفرهاي تابستاني
وضعيت ابتلا به كوويد19 در كشور باز هم در سراشيبي قرار گرفته است. اگرچه گفته ميشود استانهاي جنوبي كه وضعيت مناسبي ندارند، در همان پيك چهارم و دوران اوج آن قرار دارند اما به نظر ميرسد كه در ساير مناطق وارد پيك پنجم خواهيم شد. به همين دليل مقررات مصوب ستاد ملي مديريت كرونا براي دوران بحران از سر گرفته شده است. رييسجمهوري هم ديروز در نشست ستاد ملي كرونا اعلام كرد كه در «شرايط خاص» كرونايي قرار داريم و در هفته گذشته شاهد افزايش آمار ابتلا به اين بيماري بوديم. او توضيح داد كه پيش از اين اعلام شده بود كه ويروس جديد دلتا از مناطق جنوبي و جنوب شرق وارد كشور شده و ممكن است به درون كشور سرايت كند اما «در اين ايام مسائلي داشتيم كه تشديد و كمك كرد. مساله انتخابات را داشتيم، مخصوصا انتخابات شوراها كه بر اساس گزارشهايي كه رسيد و مهمانيهايي كه ميدادند، سفرههايي كه در بعضي از جاها ميانداختند، هيچ متناسب با پروتكلهايي كه اعلام شده بود، نبود.» علاوه بر اظهارات حسن روحاني در مورد تبليغات انتخاباتي شوراهاي شهر و روستا، ضيافتهاي انتخابات رياستجمهوري را هم نميتوان ناديده گرفت. يك هفته منتهي به انتخابات رياستجمهوري مشخصا سيدابراهيم رييسي ديدارهاي مردمي در شهرهايي چون اهواز يا تبريز داشت كه حاشيهساز شد. تصاوير منتشر شده از اين گردهماييهاي تبليغاتي همان زمان هم باعث شد كه كادر درمان نسبت به اين رويه هشدار دهند. در همين راستا هم سفرهاي اين كانديداي سابق و رييس دولت سيزدهم به شيراز و اصفهان لغو شد. با اين حال پيشبيني ميشد كه برگزاري 4 انتخابات و تبليغات انتخاباتي چنين تبعاتي داشتهباشد.
وضعيت بحراني جنوب
البته به جز موضوع انتخابات «مساله تابستان و سفرهاي تابستاني» كه ديروز حسن روحاني به آن اشاره كرد نيز در روند صعودي ابتلا به كرونا بيتاثير نبود. او البته اشاره نكرد كه بازگشايي راهها در تدارك اين سفرها و به تبع آن شيب صعودي كرونا بيتاثير نيست و اين قصور به گردن ستاد ملي مديريت كرونا است. اما وضعيت هيچ نقطهاي از ايران همچون جنوب و به ويژه سيستان و بلوچستان وخيم گزارش نميشود. رييسجمهوري نيز ديروز تاكيد كرد كه «در برخي از استانهاي جنوبي شرايط حاد شده است.» او همچنين ادامه داد: « در كل كشور هم اين نگراني وجود دارد كه در مسير موج پنجم قرار بگيريم.» او اعلام كرد كه هماكنون با 92 شهرستان قرمز مواجه هستيم و با توجه به اينكه ميزان رعايت پروتكلهاي بهداشتي به 69 درصد رسيده، ممكن است شرايط وخيمتر شود. اما شرايط سيستان و بلوچستان بسيار وخيمتر از آن تصويري است كه خروجي ستاد كرونا نشان ميدهد. مردم در اين استان از مسائل اوليه چون عدم دسترسي به آب در رنج هستند تا كمبود تخت، پزشك متخصص، دارو، دستگاه سيتياسكن و اكسيژن و...
رييسجمهوري در همين راستا در نشست روز شنبه تاكيد كرد: «در استانهاي جنوبي به خاطر اينكه اين ويروس نوع دلتا آنجا نفوذ كرده، بايد مراقبت بيشتري انجام دهيم. امروز با استان سيستان و بلوچستان در ارتباط مستقيم بوديم و ديديم كه مردم با مشكلاتي مواجه هستند. همه و از جمله خودِ مردم بايد ياري و كمك كنيم. ... يعني يك كشور هم اگر خودش را كامل مصون كند و كشور همسايه او آلوده باشد، باز دومرتبه اين آلودگي وارد ميشود.» اين در حالي است كه بارها مردم اين منطقه خواستار بستن مرزها شدند تا بالاخره 4 روز پيش مرز مسافرتي ميان ايران و پاكستان بسته شد و مطابق معمول وزارت كشور در اين زمينه تعلل كرد.
بهبود روند واكسيناسيون از هفته آينده
در بخش ديگري از نشست ديروز رييسجمهوري به ويروس جهش يافته و تبعات آن اشاره كرد و توضيح داد كه حتي در بعضي كشورهاي اروپاي غربي كه واكسيناسيون انجام و محدوديتها برداشته شد، چند هفته بعد دو مرتبه ناچار به اعمال برخي محدوديتها شدند. حسن روحاني اين وضعيت را ناشي از ابعاد ناشناخته اين ويروس و قدرت سرايت بالاي متاسيون جديد آن دانست. با اين حال روحاني به اين نكته اشاره نكرد كه در ايران شرايط واكسيناسيون قابل مقايسه با كشورهاي غربي نيست. همانطور كه پيش از اين نيز جامعه پزشكي تاكيد كرد واكسيناسيون باعث ميشود كه افراد به نوع ضعيفتري از اين بيماري دچار شوند و خطر مرگ و مير را كاهش ميدهد. با اين حال در شرايطي كه جمهوري اسلامي خود را سردمدار توليد واكسن ميداند و تاكنون دستكم از 5 مدل واكسن ايراني كرونا رونمايي كرده، از مجموع 60 ميليون واجد شرايط دريافت واكسن تنها كمي بيش از 6 ميليون دز واكسن تزريق شده است.
رييسجمهوري در نشست ديروز تاكيد كرد كه «اين ويروس از يك طرف واكسنپذير است، اما گاهي هم از نظر ابتلا واكسنپذيري آن مورد ترديد است.» او البته اذعان كرد كه «از لحاظ مرگ و مير واكسن بسيار تاثيرگذار و موثر است.» اما مساله اينجاست كه بازه زماني تزريق همگاني در مصونيت همگاني تاثير بسيار زيادي دارد. حسن روحاني به بدقولي بعضي كشورها در تحويل واكسن به ايران نيز اشاره كرد و توضيح داد: « به كوواكس پول واكسن را هم پرداخت كرديم و از آن قولي كه به ما دادند عقب هستند. از اين 16 ميليون و 800 هزار دوز واكسن خريداري شده مقدار كمي را از آنها گرفتيم و بقيه باقي مانده كه اگر به زودي برسد ميتواند به ما كمك كند.» رييسجمهوري البته وعده داد كه از هفته آينده روند بهتري در واكسيناسيون را شاهد هستيم.