• ۱۴۰۳ شنبه ۲۲ دي
روزنامه در یک نگاه
امکانات
روزنامه در یک نگاه دریافت همه صفحات
تبلیغات
بانک ملی بیمه ملت

30 شماره آخر

  • شماره 4999 -
  • ۱۴۰۰ پنج شنبه ۲۱ مرداد

افزايش دما تهديدي عليه سياره آبي

 سردار صديقي | افزايش دما به معناي ذوب شدن يخ بيشتر، بالاتر آمدن سطح دريا، موج‌هاي گرما و ساير شرايط آب و هوايي شديد و تاثيراتي است كه افزايش دما بر امنيت غذايي، بهداشت، محيط زيست و توسعه پايدار مي‌گذارد.
 بيشترين افزايش دمايي كه از اواسط قرن بيستم به بعد شاهد آن بوده‌ايم مربوط به گازهاي گلخانه‌اي است كه فعاليت‌هاي انساني سبب ايجاد آن شده است. افزايش دما اثرات ناخوشايندي روي زندگي انسان‌ها و جانوران خواهد گذاشت.
 افزايش دماي كره زمين با تغيير در آب و هوا همراه خواهد بود كه اين تغييرات منجر به خشكسالي، باران‌هاي بسيار شديد و افزايش دوره‌هاي گرمايي مكرر و ناپايدار خواهد شد.
 سازمان جهاني هواشناسي (WMO) اعلام كرد احتمال دارد كه تا 5 سال آينده ميانگين دماي جهاني سالانه به‌طور موقت به 1.5 درجه سانتيگراد بالاتر از دماي قبل از انقلاب صنعتي برسد.
 1.5 درجه نقطه‌اي است كه توسط هيات بين دولتي تغيير اقليم سازمان ملل متحد (IPCC) به عنوان يك نقطه كليدي مشخص شده است كه فراتر از آن خطر خشكسالي شديد، آتش‌سوزي، سيل و كمبود مواد غذايي به طرز چشمگيري افزايش مي‌يابد.
 در توافقنامه آب و هوايي پاريس، كشورهاي جهان توافق كردند كه گرم شدن كره زمين را تا 2 درجه كاهش دهند. حتي در اين توافق اشاره شده كه بهتر است افزايش دماي كره زمين را به زير 1.5 درجه برسانيم.
 اما اكنون كشورهاي جهان به ويژه ابرقدرت‌هاي صنعتي نه تنها گازهاي گلخانه‌اي خود را كاهش نداده‌اند، بلكه مفاد آن توافقنامه را هم نقض كرده‌اند.در گزارشي كه WMO منتشر كرده است، متوسط دماي سالانه به احتمال زياد در هر پنج سال آينده حداقل 1 درجه گرم‌تر از سطح قبل از انقلاب صنعتي خواهد بود و احتمالا در محدوده 0.9 تا 1.8 درجه متغير باشد.
 سال 2020 يكي از سه گرم‌ترين سال ثبت شده در تاريخ بود كه در آن ميانگين دماي كره زمين 1.2 درجه بالاتر از قبل انقلاب صنعتي است. 
 طبق گزارش WMO؛ 90درصد احتمال دارد كه حداقل يك‌سال در فاصله سال‌هاي 2021 تا 2025 به عنوان گرم‌ترين سال طول تاريخ ثبت شود.
 در معاهده‌نامه پاريس كشورها تعهد كرده‌اند، انتشار گازهاي گلخانه‌اي بايد تا سال 2050 به صفر برسد، بايد اين امر تحقق پيدا كند و گرنه زمين با وضعيت فاجعه‌باري مواجه خواهد بود.  اگر حكومت‌ها به ويژه ابرقدرت‌هاي اقتصادي از همين الان به فكر كاهش توليد گازهاي گلخانه‌اي خود نباشند، مجبور خواهند شد در آينده هزينه‌هاي هنگفت و بسيار بيشتري را متحمل شوند.

ارسال دیدگاه شما

ورود به حساب کاربری
ایجاد حساب کاربری
عنوان صفحه‌ها
کارتون
کارتون