دوران اصلاحات / روايت چهارم
سيدمحمدعلي ابطحي
پنجشنبه 10 / مهر / 76
از هنگامی كه رهبر در دیدار با ريیسجمهور موافقت كرده كه رفتارهای خلاف قانون اساسی پیگیری شود، آقای خاتمی محكمتر از گذشته در پی آن است كه به نحوی جلوی رفتارهای خلاف قانون باندهای مافیايی را بگیرد. من، عباس عبدی، افتخار جهرمی و موسوی لاری در حضور آقای خاتمی جلسه تشكیل دادیم و در مورد راهكارهای حقوقی برخورد با متخلفان بحث كردیم. قرار شد این راهكارها هرچه سریع تر تدوین و به ريیسجمهور ارائه شود. در این جلسه آقای خاتمی از منظری غیر سیاسی سخن میگفت اما حقوقدانان عموما از زاویه سیاست به موضوع نظر میكردند. مرتضی سرمدی، معاون وزیر امور خارجه معتقد است پس از بازگشت خرازی از نیویورك، به پیشنهاد فرانسه ـ مبنی بر اینكه سفرای آلمان و فرانسه با هم و پس از سایر سفرا به ایران بازگردند ـ پاسخ مثبت بدهیم. ظاهرا وزارت امور خارجه نگران موضعگیری رهبری است كه قبلا اعلام كردهاند كه سفیر آلمان باید بعد از همه سفرا به ایران برگردد. ريیسجمهور با محمدی گلپایگانی تماس گرفت و بنا شد فردا سرمدی به ملاقات رهبر برود و طرح را برای ایشان توضیح بدهد. به اتفاق آقای صدوقی و استاندار یزد برای سفر ريیسجمهور به یزد برنامهریزی كردیم. این سفر به مناسبت سالگرد درگذشت پدر ایشان انجام میشود. آقای خاتمی علاوه بر شركت در این مراسم یك سخنرانی مردمی هم خواهد كرد. پیشنهاد كردم در این سفر هیچ وزیری همراه آقای خاتمی نباشد تا شائبه استفاده از وزرا در مراسم سالگرد پدر ایشان پیش نیاید. امروز ريیسجمهور به آقای محمدتقی جعفری نشان درجه یك دانش اعطا كرد. من هم در مراسم بودم. مدتها بود كه میخواستند آقای خاتمی در مراسم نكوداشت آقای جعفری شركت كند، اما ایشان نمیپذیرفت. استدلال ريیسجمهور این بود كه این قبیل مراسم نباید دولتی باشد.
جمعه ۱۱/ مهر/۷۶
٭ آقاي حجازي از بيت رهبري تلفن زد كه آقا موافق ديدار با كرباسچي هستند، اما زمان آن مشخص نيست. نشانه خوبي نيست. سرمدي هم طرحش را نزد رهبري برده، قرار شده آقاي خامنهاي با رييسجمهور در اين زمينه صحبت كند.
شنبه ۱۲/مهر/۷۶
٭ آقاي خاتمي خبر داد رهبري با طرح وزارت امور خارجه درباره نحوه بازگشت سفراي كشورهاي اروپايي موافق نيست. بروجردي، معاون وزير سابق امور خارجه و نماينده وزير خارجه در امور افغانستان، ابراز تمايل كرد از مسائل افغانستان به رييسجمهور گزارش بدهد. او ابتدا به رهبري گزارش ميدهد بعد به رييسجمهور. اين شيوه غيراصولي است.
٭ خاتمي و هاشمي درباره كرباسچي با هم گفتوگو كردهاند كه... و آقاي خاتمي هم فعلا قصد ندارد در ماجرا دخالت علني كند. پرونده كرباسچي خيلي وقت دولت را گرفته است با اينكه مساله دولت ما نيست. هاشمي و كارگزاران ميخواهند بار را بدون دخالت هاشمي به دوش آقاي خاتمي بيندازند. رازيني هم تماس گرفت كه...
٭جعفري ملك، مدير كل حراست نهاد رياستجمهوري، از قول مهندس موسوي نقل ميكرد نبايد حراست رياست جمهوري متشكل از وزارت اطلاعات باشد. ظاهرا در اين زمينه تلاشهايي هم صورت گرفته، اما اطلاعات قبول نكرده است. اطلاعاتيها از داخل نهاد منبع ميگيرند.
٭اين روزها در جستوجوي مشاوري مناسب براي رييسجمهور در امور زنان هستيم.
يكشنبه ۱۳/مهر/۷۶
٭امروز از جلوي مجلس ۱۲۰۰ شهيد تشييع ميشود. قرار است رهبري هم شركت كنند. آقاي خاتمي مشغول نوشتن چيزي بود و در اين مواقع هم بداخلاق است و هم از سرك كشيدن توي اتاقش ناراحت ميشود. از مجلس و دفتر رهبري هم مرتب تماس ميگرفتند كه دير شده و چون رهبري بايد آخرين فردي باشند كه به جمع اضافه ميشوند، خودمان را برسانيم. دل به دريا زدم و رفتم آقاي خاتمي را راه بيندازم. از ناراحتي خودكارش را پرت كرد و بلند شد. وقتي رسيديم بعد از چند دقيقه رهبري هم آمدند.
٭شوشتري و هادي مروي نمايندگان رييسجمهور در مساله شهرداري با يزدي ملاقات كردهاند. در اين ديدار، يزدي رييس قوه قضاييه درباره پرونده شهرداري اظهار ناراحتي كرده و مدعي شده به رازيني تذكر داده است. رازيني اصرار دارد پرونده را به كرباسچي ختم كند و ميگويد اگر او دو روز دراختيار ما باشد پرونده را جمع ميكنيم. اما يزدي معتقد است كه اين كار در آستانه اجلاس سران كشورهاي اسلامي در تهران، تبليغ ناامني است. شوشتري ميگويد در شهرداري تخلفاتي رخ داده اما حكمهاي صادر شده متناسب با تخلفات نيست. مروي هم ميگويد يكي از قضات پرونده شهرداري، به نام... قبلا... و از قضاوت عزل شده است. به نظر ميرسد رازيني در اقليت باشد و حتي در ميان حقانيها نيز پشتيباني نداشته باشد. به هر حال رازيني تلاش ميكند كه در مرحله تجديدنظر هم حكمها سبك نشود.
دوشنبه ۲۹ شهريور ۷۶
٭امروز آقاي خاتمي براي اولينبار از رژه نيروهاي مسلح در ميدان آزادي سان ديد. ما به فرودگاه رفتيم و ايشان هم از آنجا به فرودگاه آمد تا به اردبيل برويم.
٭اردبيل يكي از سه استاني است كه خاتمي نتوانست در ايام تبليغات انتخاباتي به آنها سفر كند، افزون بر اينكه زلزلهزده هم هست. به اين دلايل پيشنهاد كرديم در اقدامي ابتكاري زنگ شروع سال تحصيلي در يكي از روستاهاي استان اردبيل به صدا درآيد و آقاي خاتمي هم موافقت كرد.
٭به اردبيل كه رسيديم مه غليظي فرودگاه را پوشانده بود. ناچار تصميم گرفتيم هواپيما در تبريز فرود بيايد و مسير تبريز-اردبيل را با اتوبوس طي كنيم.
٭رييسجمهور تلفني براي خيل استقبالكنندگان در فرودگاه پيامي فرستاد و از آنها عذرخواهيكرد. از داخل كابين آن را براي استاندار خواندم.
٭استاندار تبريز در فرودگاه به استقبال آمد و پس از سلام و احوالپرسي به آقاي خاتمي گفت از دفتر شما گلايهمندم كه ما را در جريان سفر شما به تبريز قرار نداده تا براي استقبال آماده باشيم. هر چه درباره غيرمنتظره بودن سفر توضيح داديم و شوخي كرديم، باز شاكي بود.
سهشنبه ۳۰ شهريور ۷۶
٭امروز رييسجمهور از چند روستاي زلزلهزده استان اردبيل بازديد كرد. از جمله «ِبنمار» در ۳۱ كيلومتري جنوبغربي اردبيل كه رييسجمهور زنگ دبستان استقلال اين روستا را به صدا درآورد و سال تحصيلي جديد رسما آغاز شد.
٭آقاي خاتمي حين سخنراني براي دانشآموزان، دو مساله را مطرح كرد و از دانشآموزان سراسر كشور خواست كه نظراتشان را بگويند: ۱- عوامل و موانع استقرار قانون و امنيت در جامعه ما چيست؟ و ۲- چگونه ميتوان نيروهاي نظامي دشمنان را از خليجفارس بيرون راند؟
٭رييسجمهور قبلا به من گفته بود لطفالله ميثمي در نامهاي اين پيشنهاد را داده است.
٭برنامههاي از پيش تعيين شده ما به روال معمول تنظيم نشده بود. اين براي دستاندركاران استان سخت بود. استاندار اينجا آقاي احمدينژاد بعد از دوم خرداد تغيير نكرده.
٭مصطفي تاجزاده، معاون سياسي وزارت كشور شخصا ما را همراهي ميكند تا كارهاي مربوط به استانداري را تعقيب كند.
٭استاندار از اينكه از سوي تيم رياستجمهوري تحويل گرفته نميشود و مهمتر اينكه به او اجازه نميدهند كنار رييسجمهور باشد، ناراحت است.
٭امروز احمدينژاد در حاشيه ديدارها به من گفت برنامه ديدار با خانواده شهدا را در دستوركار بگذاريم. نكته مهمي كه متاسفانه براي برنامهريزي دير بود ولي آقاي خاتمي در سخنراني جبران كرد.