پشت پرده سفر مخفيانه ژنرال امريكايي به سوريه
اعتمادآنلاين
مارك ميلي، ژنرال ارشد امريكايي روز شنبه بهطور غيرمنتظره از سوريه بازديد كرد، جايي كه كمتر از 1000 سرباز امريكايي همچنان به حمايت از نيروهاي شبه نظامي محلي در مبارزه با بقاياي گروه دولت اسلامي (داعش) ادامه ميدهند.به گزارش المانيتور، ژنرال مارك ميلي، رييس ستاد مشترك ارتش امريكا در اين سفر با فرمانده ائتلاف تحت رهبري ايالات متحده براي شكست داعش، سرلشكر متيو مك فارلين در مكاني نامشخص در شمال شرقي سوريه ديدار كرد. در اين ديدار دو طرف مسائل امنيتي مربوط به وضعيت جاري در سوريه را مورد بحث و بررسي قرار دادند. چرا اين ديدار مهم است؟ورود ژنرال ارشد دولت امريكا به سوريه نشاندهنده جديت جو بايدن، رييسجمهور اين كشور براي حفظ نيروها در اين كشور به منظور حمايت از نيروهاي دموكراتيك سوريه (SDF) به رهبري كردهاست. تقريبا چهار سال پس از شكست داعش در ميدان نبرد، حدود 10000 جنگجوي مظنون از اين گروه در زندانهاي موقت تحت كنترل نيروهاي دموكراتيك سوريه باقي ماندهاند و اين در حالي است كه به نظر ميرسد اراده سياسي بينالمللي براي ايجاد دادگاههاي جنايات جنگي به منظور بررسي اتهامهاي اين افراد وجود ندارد. داعش در طول سال گذشته دو بار براي آزاد كردن اين زندانيان اقدام كرده است. در اوايل سال گذشته، يك حمله هماهنگ داعش به زندان غوران در حسكه، قبل از اينكه نيروهاي دموكراتيك سوريه و ايالات متحده كنترل كامل منطقه را به دست گيرند، به كشته شدن حدود 300 نفر منتهي شد. دانا استرول، يك مقام ارشد در حوزه سياست خاورميانهاي پنتاگون، هفته گذشته به خبرنگاران گفت: «ما متعهد به حفظ حضور نيروهاي خود در حمايت از شكست پايدار داعش هستيم. اين ماموريت از حمايت كامل وزير دفاع برخوردار است.» نيروهاي ايالات متحده و دموكراتيك سوريه به رديابي حاميان مالي و عوامل داعش در شمال شرق سوريه ادامه ميدهند و تنها در ماه فوريه 15 عمليات مشترك را با هم انجام دادند. چهار سرباز امريكايي در 16 فوريه زماني كه يك مقام ارشد مظنون داعش در جريان حمله شبانه به خانهاش اقدام به منفجر كردن يك بمب كرد، زخمي شدند. مك فارلين، فرمانده ائتلاف هفته گذشته به خبرنگاران گفت: «شبه نظاميان داعش هنوز انگيزه كافي براي گسترش اين گروه تروريستي را دارند.»
به گفته اين مقام امريكايي دولت بايدن متعهد به «صبر راهبردي» در اين پروژه است و همزمان نيروهاي سوري و عراقي را براي مقابله مستقل با داعش توانمند ميكند.
محمد السوداني، نخستوزير عراق اخيرا اعلام كرده بود كه از ادامه حضور مستشاران نظامي امريكا در كشورش براي كمك به جلوگيري از بازگشت داعش حمايت ميكند .
اما با نبود راهحل سياسي براي پايان جنگ داخلي دهساله در سوريه، هيچ نشانهاي از پايان نقشآفريني ارتش ايالات متحده در كنار نيروهاي دموكراتيك سوريه كه خودمختاري آنها توسط دولت بشار اسد در دمشق به رسميت شناخته نشده و تركيه نيز آنها را يك سازمان تروريستي ميداند، وجود ندارد.
پيام منطقهاي سفر ميلي به سوريه
ديدار ژنرال ارشد امريكايي از سوريه نشان ميدهد كه مقامات پنتاگون به شدت متوجه تهديداتي هستند كهادعا می کنند از جانب ايران متوجه سربازان امريكايي در سوريه است.
مقامات دولت بايدن بهطور فزايندهاي نگران اين موضوع شدهاند كه ارايه پشتيباني فني روسيه از زرادخانه پيشرفته هواپيماهاي بدون سرنشين و موشكهاي هدايت شونده ايران در ازاي حمايت تهران از جنگ در اوكراين، به قدرتمندتر شدن سپاه پاسداران انقلاب اسلامي و نيروهاي نيابتي ايران در خاورميانه منتهي ميشود. نيروهاي تحت حمايت ايران حضور پررنگي در غرب رود فرات در شرق سوريه دارند و ادعا شده كه در چند سال گذشتهدهها راكت و هواپيماهاي بدون سرنشين مسلح را به سمت مواضع امريكا در عراق و سوريه پرتاب كردهاند. نيروهاي امريكايي در منطقه معمولا مجاز به حمله به نيروهايي غير از داعش و القاعده نيستند مگر اينكه براي دفاع از خود اقدام كنند. به گفته فرمانده ارشد نيروي هوايي امريكا در خاورميانه، روسها نيز طي يكسال گذشته فشار بر نيروهاي امريكايي در سوريه را افزايش دادهاند و پروازهاي بر فراز پايگاههاي امريكايي را «به صورت روزانه» انجام ميدهند. ديدار ميلي از سوريه درست بيش از يك هفته پس از آن صورت ميگيرد كه مت گيتز، نماينده كنگره امريكا لايحه اختيارات جنگي را ارايه كرد كه دولت بايدن را مجبور به خروج نيروهاي امريكايي از سوريه ميكند. بعيد است كه اين لايحه حمايت كامل مجلس نمايندگان را به دست آورد، اما اقدام قبلي مشابه كه در سال 2021 صادر شده بود، از حمايت نسبي دو حزبي برخوردار بود.