تاريخسازان يونان
يونان وارث تمدن و فرهنگ فلسفي، اجتماعي و هنري بسيار برجسته و مهد فرهنگها و مذاهب علوم جهان غرب است. فرهنگ و تاريخ يونان بسيار غني و بارز است و در علم و هنر و فلسفه آثار گرانبهايي بر جا گذاشته است. آثار و اشياي به جا مانده از يونان باستان نشاندهنده ميراث فرهنگي غني اين كشور است. همچنين آداب و رسوم سنتي و مذهبي در يونان، باعث تنوع جشنها و مراسم مذهبي شده است. شهر آتن، خاستگاه فلسفه يونان بوده است. يونان سرزمين اقوام ايوني است كه نخستين فلسفه مدون بشري به آنها نسبت داده ميشود. اوج فلسفه يونان، در زمان سقراط، افلاطون و ارسطو قرن ۴ پيش از ميلاد بود. آغاز فلسفه غرب از يونان بوده و تاثير آن بر فلاسفه مسلمان بسيار زياد بوده است. يونان از كهنترين سرزمينهاي مسكوني و متمدن جهان بوده و آثار تمدن در آن به دهها قرن پيش از ميلاد باز ميگردد. اما يونانيان در ستايش كشورشان مبالغه و افراط ميكنند و تلاش دارند كه تمدنهايي از قبيل تمدن ايران - هند و سوريه را ناديده بگيرند و به سادگي از كنار آن بگذرند.
كتاب «تاريخسازان يونان» نوشته محمود فاضلي ديپلمات پيشين وزارت امور خارجه و پژوهشگر تاريخ كه اخيرا از سوي انتشارات كوير وارد بازار نشر شده است به معرفي 100 شخصيت مهم و تاثيرگذار يونان از دوره باستان تا دوره معاصر اين كشور پرداخته است. كتاب در هفت فصل «انديشمندان، ادبا و هنرمندان، دانشمندان، اقتصاددانان، سياستورزان، نظاميان و روحانيون» در 500 صفحه در اختيار علاقهمندان قرار گرفته است.
در ميان افراد معرفيشده در اين كتاب زندگي و زمانه شخصيتهاي مهمي همچون «ارسطو، افلاطون، سقراط، هراكليت، هومر، بقراط، فيثاغورث، آريستوفانس، پريكليس (سياستمدار)، اسكندر، سولون (شاعر)، ميكيس تئودوراكيس (موسيقيدان)، يانيس ريتسوس (شاعر)، نيكوس كازانتزاكيس (نويسنده)، بلويانيس (مبارز چپگرا)، الفتروس ونيزلوس (نخست وزير)، فلوراكيس (سياستمدار) ملينا مركوري (هنرپيشه و وزير فرهنگ)، اوناسيس (ثروتمند بزرگ يونان)، استفانوپولوس (رييسجمهوري)، آلكو پاپاريگا (رييس حزب كمونيست)، پاپادوپولوس (ديكتاتور سابق)، آندرهآس پاپاندرئو (نخستوزير)، كارلوس پاپولياس (رييسجمهور)، تئو آنجلوپولوس (كارگردان سينما)، كنستانتين سيميتيس (نخستوزير)، چيپراس (نخستوزير)، كنساتنتيس (آخرين پادشاه)، خريستودولوس (اسقف اعظم) و... دهها نفر از شخصيتهاي تاثيرگذار علمي، فرهنگي و سياسي اين كشور مورد بررسي قرار گرفته است.
از 100 شخصيتي كه در اين كتاب معرفي شدهاند نويسنده با 20 نفر آنها ملاقات حضوري داشته و از هريك از آنها نكتهاي شنيده و خاطرهاي را به ياد ميآورد كه در متن كتاب به آن اشاره كرده است.
از اين تعداد نويسنده با 3 رييسجمهور، 3 نخستوزير، 2 رييس مجلس، 4 وزير خارجه، يك وزير دفاع، 2 شهردار، يك اسقف اعظم كليساي ارتدوكس و تعدادي از هنرمندان اين كشور ديدار داشته است.
نويسنده تلاش كرده است نكات مهمي از زندگي و زمانه چهرههاي معاصر مورد نظر خود را با ديدگاههاي سياسي متفاوت از ليبرال گرفته تا سوسياليست يا چپ سنتي و چپ مدرن ثبت كند كه قابل استفاده براي علاقهمندان به فرهنگ و تمدن يونان باشد. حتي در بعضي از اين نوشتهها علايق شخصي هر يك از اين افراد مطرح شده كه براي اولين بار مكتوب شده است.
همزمان با بعضي از رويدادهاي تاريخي اين كشور يا با درگذشت بعضي از چهرههاي مهم اين كشور، مقالات مستقلي از سوي نويسنده در روزنامه اعتماد منتشر شده است. در اين كتاب بررسي و مطالعه زندگي و زمانه اين شخصيتها و نقش هريك از آنها در بزنگاههاي تاريخي و نقش هريك در رويدادهاي معاصر يونان مورد بررسي قرار گرفته است.
نويسنده كه سالها در اين كشور اقامت داشته و به دليل آشنايي با زبان يوناني علاوه بر شناخت سياسي، اقتصادي و اجتماعي با فرهنگ و تمدن يوناني آشنايي دارد و از نزديك در جريان حوادث و رويدادهاي مهم سياسي - اقتصادي در اين كشور بوده و شخصا بسياري از تحولات سياسي و اجتماعي اين كشور را از نزديك پيگيري و سپس مكتوب كرده است.
اين رويدادها به بخشي از تاريخ معاصر اين كشور تبديل شده است. كتاب «تاريخسازان يونان» بخشي از يادداشتهاي ايشان در معرفي چهرههاي مهم سياسي و فرهنگي يونان است. كتاب «سرزمين فلسفه و هنر، سفر سيد محمد خاتمي به يونان» از آثار نويسنده است.
پايانبخش اين كتاب، معرفي منابع فارسي، انگليسي و يوناني و همچنين نمايه است.