نابودي سالانه 10درصد توليد ناخالص جهاني در چرخه معيوب غذا
سازمان ملل متحد گزارش جديدي از تاثير نظام غذايي جهان بر سلامت بشر و كره زمين منتشر كرده است. براساس گزارش سازمان خواربار و كشاورزي ملل متحد، فائو، مجموع هزينههاي پنهان نظام غذايي جهان سالانه بالغ بر ۱۲٫۷ هزار ميليارد دلار بوده كه تقريبا معادل ۱۰درصد از توليد ناخالص داخلي جهاني است. فائو انتظار دارد هزينههاي پنهان جهاني در سال ۲۰۲۳ به ۱۳٫۲ هزار ميليارد دلار برسد؛ در حالي كه اين رقم براي سال ۲۰۱۶ نزديك به ۱۲٫۲ هزار ميليارد دلار بود كه به معناي افزايش يكهزار ميليارد در يك دوره ۷ ساله است. اين گزارش به تحليل هزينههاي سلامت، جامعه و محيطزيست كه در نظام غذايي فعلي جهاني تعبيهشده، پرداخته است. از نظر پولي، بيشترين تاثير اين نظام از نظر پولي بر سلامت بشر است: در سطح جهاني، ۷۳درصد از تمام هزينههاي پنهاني كه توسط فائو به حساب ميآيد مربوط به رژيمهاي غذايي است كه منجر به چاقي يا بيماريهاي غيرواگير مانند ديابت و بيماريهاي قلبي ميشود. بزرگترين تاثير بعدي از نظر پولي بر محيطزيست است كه بيش از ۲۰درصد از هزينههاي پنهان كمّي را به خود اختصاص داده است. ديويد لابورد، مدير بخش اقتصاد كشاورزي فائو معتقد است كه وجود چالشهاي متعدد در نظام كشاورزي جهاني امري بديهي است و با اين گزارش ميتوان براي اين مشكلات قيمتگذاري كرد. هزينههاي پنهان نظامهاي غذايي از كشوري به كشور ديگر به طرز چشمگيري تغيير ميكند. در كشورهاي كمدرآمد، تقريبا نيمي از هزينههاي پنهان مربوط به فقر است و ممكن است تا حدي ناشي از ناتواني كشاورزان در توليد غذاي كافي يا پرداخت نشدن بهاي منصفانه براي محصولاتشان باشد. در اين كشورها، هزينههاي پنهان غذا به طور متوسط ۲۷درصد توليد ناخالص داخلي است، درحالي كه در كشورهاي پردرآمد تنها ۸درصد است. ارقام فائو از دلار برابري قدرت خريد سال ۲۰۲۰ استفاده ميكند؛ راهي براي مقايسه استانداردهاي زندگي در كشورهاي با درآمد و قيمتهاي متفاوت از يكديگر. اين هزينههاي پنهان ميتوانند به هم مرتبط باشند. لابورد براي نمونه به كاكائو اشاره ميكند، عنصر اصلي سازنده شكلات. كاكائو بيشتر در غنا و ساحلعاج كشت ميشود، جايي كه كشاورزان اغلب براي محصولات خود دستمزد ناچيزي دريافت ميكنند. اين كاكائو بيشتر توسط مردم كشورهاي پردرآمد، بهويژه در اروپا و معمولا به شكل شكلاتهاي پر از شكر مصرف ميشود.