• 1405 جمعه 1 آبان
روزنامه در یک نگاه
امکانات
روزنامه در یک نگاه دریافت همه صفحات
تبلیغات
fhk; whnvhj بانک ملی بیمه ملت

30 شماره آخر

  • شماره 5669 -
  • 1402 چهارشنبه 13 دي

آموزش و پرورش در بومي‌ترين نقطه، غيربومي

زبان تعليم و تربيت در جهان امروز، زباني «جهاني است»، هر چند كه مضمون آن بر اساس فرهنگ‌ها مي‌تواند «محلي» و «بومي» باشد. در قرن جديد، جهان در تجربه‌اي جديد وارد شده و تعليم و تربيت در اين عصر به لحاظ روش‌ها، محتوا و اهداف رنگي ديگر به خود گرفته است. تحول در عرصه آموزش و پرورش به گونه‌اي است كه ايجاد كلاس‌هاي دموكراتيك و مهم‌تر از آن تشكيل كلاس‌هاي مجازي با استفاده از پيشرفته‌ترين فناوري‌هاي اطلاعاتي مطرح است. عصر جديد، عصر يگانگي انسان‌ها، عصر دهكده جهاني، عصر ماهواره، عصر تهي شده زمين و يورش به قلمروهاي كهكشان نام گرفته است. آيا سيستم آموزشي در جهان كنوني ما با روش‌هاي معمول مي‌تواند به حيات خود ادامه دهد؟ آنچه مسلم است، ضرورت خارج شدن آموزش و پرورش از تنگنا و محدوده زماني و مكاني (اينجا و اكنون) و تعامل با جامعه جهاني است. ساختار و خاستگاه سيستم آموزش از صورت نظام بسته و مكانيكي و تحول آن به شكل ارگانيك، پويا، باز و انعطاف‌پذير امري غير قابل انكار است، در اين صورت تعليم و تربيت، همه ابعاد شخصيت و تمامي لايه‌هاي زندگي فردي و اجتماعي را در برمي‌گيرد. همان مفهومي كه سازمان يونسكو با عنوان يادگيري گنج درون بر چهار ستون «يادگيري زيستي»، «با هم زيستن»، «انجام دادن» و «دانستن» معنا كرده است. محتواي برنامه‌ريزي آموزشي در سيستم تعليم و تربيت نوين به تناسب ويژگي‌هاي اقليمي و با حفظ سياست‌هاي كلي آموزش و پرورش بايد قابليت انعطاف داشته باشد و برنامه‌ريزي اقتضايي، جايگزين برنامه‌ريزي ايستا و انجمادي شود. در اين سيستم و در منطق تعليم و تربيت نوين، هر كس، شخصا حاكم و عامل ترقي فرهنگي و اخلاقي خويش خواهد بود و خودآموزي، خودرهبري و خودگرداني در فرآيند يادگيري تقويت مي‌شود. در واقع، فرهنگ‌ها و ارزش‌ها از نو بازسازي و بازآفريني مي‌شوند و آموزش و پرورش كارآمد در آينه تجارب ساير كشورها شكل مي‌گيرد.تجربه نشان داده است كه چگونگي وضعيت آموزش و پرورش در كشورهاي مختلف، داستان رشد و انحطاط هر كشور در طول حيات تاريخي آنهاست. 

جامعه‌اي پيشرفته است كه سيستم آموزشي پيشرفته و مترقي داشته باشد و برعكس قومي منحط يا دچار ركود است كه داراي نظام آموزشي عقب‌مانده و راكد باشد و اين نكته قابل تعميمي است كه در ابعاد مختلف و در همه زمينه‌هاي سياسي، اقتصادي، فرهنگي، اجتماعي، حتي مذهبي و اخلاقي و در رابطه با كليه جوامع انساني صادق است. با نگاهي گذرا به تاريخ كشورهاي پيشرفته علمي- صنعتي درمي‌يابيم كه اين‌گونه كشورها با آينده‌نگري دقيق و سرمايه‌گذاري مادي و معنوي فراوان در آموزش و پرورش كشور خويش به اهداف نهايي خود جامه عمل پوشانده‌اند.كشورهاي توسعه يافته به كارگيري اصلاحات در كلاس درس، نظريه‌هاي يادگيري، افزايش ظرفيت نظام آموزشي، استقرار استانداردها و سنجش عملكردها، تجديدنظر در برنامه درسي و تخصصي شدن حرفه معلمي و تاثير فناوري در يادگيري و آماده‌سازي براي اشتغال را از اهداف اصلاحات در آموزش و پرورش برشمرده‌اند. در مجموع، اگرچه هدف‌هاي آموزش و پرورش در سراسر جهان از شباهت‌هايي برخوردار است و در مواردي به يكديگر ارتباط دارند، مقايسه ميزان موفقيت‌هاي يكي نسبت به ديگري، نظر برنامه‌ريزان را به عوامل مختلف و از آن جمله روش‌هاي به كار رفته در ساختار نظام آموزشي كشورهاي مختلف جهان متوجه مي‌سازد و بهره‌گيري از تجارب ساير كشورها در يافتن راه‌حل‌هاي اثربخش براي دشواري‌هاي موجود آموزش و پرورش، آثار مثبتي خواهد داشت. در مسير تحولات سازنده و با توجه به تجارب و اندوخته‌هاي ساير كشورها در برقراري شيوه‌هاي مديريت در سطوح مختلف نظام آموزشي و با ژرف‌انديشي نسبت به اصلاحات آموزشي به اين نتيجه دست مي‌يابيم كه ديگر نبايد اين تجارب را كه ديگران با قيمت صرف زمان و سرمايه‌گذاري به مقياس وسيع به دست آورده‌اند به لحاظ عدم اطلاع دوباره به محك تجربه بزنيم. اگر هدف ما تبليغ و ترويج دين است، چه لزومي دارد در آموزش و پرورش روحاني استخدام كنيم؟ جامعه و مردم كه در اختيارشان هست، چرا فكر مي‌كنيد آموزش و پرورش بخش عقيدتي و سياسي حكومت جمهوري اسلامي است. در شرايطي كه كار آموزش و پرورش كاملا متفاوت است. در جهان امروز مشاغل، علوم و دانش‌هاي موجود در جهان به سوي «تخصصي شدن» پيش مي‌روند.اين يك امر بديهي و مسلم در جهان بالغ است كه كشيش براي كليسا و راهب بودايي براي معبد و خاخام براي كنيسه تربيت مي‌شوند و اگر كسي از اين روحانيون مذهبي بخواهد وارد مدرسه يا شغل ديگري شوند ابتدا لازم است از كسوت خويش بيرون‌ آيد و دوباره در زمينه مورد نظر خود تحصيل كرده و تلاش كند. انتظار مردم از نخبگان و اليت جامعه آگاهي‌بخشي در خصوص مهم‌ترين چالش‌هاي آموزش و پرورش در فقدان مدل توسعه آموزش عالي و عدم توجه به معيشت، شأن و منزلت معلمان و از همه مهم‌تر بي‌توجهي به خواسته‌ها و نيازهاي نسل جديد است. 
دكتراي تخصصي فلسفه تعليم و تربيت و   رييس سابق آموزش و پرورش مشهد

 

ارسال دیدگاه شما

ورود به حساب کاربری
ایجاد حساب کاربری
عنوان صفحه‌ها
کارتون
کارتون
وب گردی
سرویس «چک الکترونیک» در بانک دی راه‌اندازی شد اولین پردیس هوش مصنوعی و فناوری های مالی كشور با سرمایه گذاری بانك ملت در دانشگاه تهران تاسیس می شود ارائه خدمت حساب وكالتی در بانك ملت برای خرید خودروهای وارداتی از طریق سامانه اتونوین توسعه آموزش دیجیتال و مسئولیت اجتماعی همراه اول؛ از توزیع سیم‌کارت نوجوان تا بورسیه ۱۰ هزار دانش‌آموز محروم از تحصیل در «آی‌نو» سرگذشت دومان سهند؛ از تالیف کتاب‌های اقتصادی تا مشاوره سرمایه‌گذاری علائم سرطان مغز استخوان در آزمایش خون چیست؟ بانک ملت بیشترین تسهیلات ازدواج و فرزندآوری را در بین بانک های کشور پرداخت کرد/ اعطای ۳۵.۴ همت تسهیلات طی ۶ ماه به ۱۵۶ هزار متقاضی هزارمین کارآموز؛ نقطه عطف پنج سال فعالیت آکادمی همراه اول انتصاب مدیران جدید چهار منطقه امور شعب / اکبری: چابک‌سازی و بهره‌وری، اولویت بانک ملی ایران است پذیره‌نویسی صندوق سرمایه‌گذاری ارزی «ملی کیمیا» از طریق شعب بانک ملی ایران