پوليتيكو مدعي شد
بايدن سرگردان ميان دو گزينه «بد» و «بدتر»
ناظران مدعياند كشته شدن سه سرباز امريكايي ميتواند پوياييهاي سياسي داخلي و خارجي ايالاتمتحده را هر لحظه پيچيدهتر كند. درحالي كه دموكراتها از پيامدهاي تصميم عجولانه رييسجمهوري در واكنش به اين حمله در هراس هستند، شاهينهاي كنگره، بايدن را براي اتخاذ موضعي سخت ادعايي و پرهزينه تحت فشار قرار دادهاند. فعلا ترامپ، رقيب قابل پيشبيني بايدن در كارزار 2024، انگشت اتهام را به سمت رقيب نشانه گرفته و با شاهينها و محافظهكاران كنگره همصدا شده است. در همين راستا آنگونه كه نشريه پوليتيكو به نقل از منابع آگاه اما ناشناس، مدعي است: بايدن از مشاوران خود خواسته تا طيف وسيعي از گزينههاي احتمالي و ادعايي براي واكنش به حمله اخير را ارايه دهند. اين منابع به واسطه محرمانه بودن نشست كابينه دولت از ارايه جزييات بيشتر خودداري كردند. روز دوشنبه، كاخ سفيد وعده بايدن را تكرار كرد و مدعي شد كه به اين حملات «پاسخ» خواهد داد، با اين همه تاكيد داشت كه ايالاتمتحده نميخواهد
در اين باره عجولانه تصميم بگيرد. رييسجمهوري امريكا روز دوشنبه پس از گفتوگويي كوتاه با خبرنگاران در حاشيه يكي از كميپنهاي تبليغاتي متعهد شد كه به حملات اخير پاسخ دهد. او بعد از ايراد اين عبارت از انظار عمومي دور ماند. در همين راستا دو مقام امريكايي مدعياند، بعيد است بايدن تا زماني كه تصميمي گرفته باشد، چيزي فراتر از اين عبارت بر زبان بياورد. در اين ميان گروهي از ناظران بر اين باورند كه كنش احتمالي و ادعايي بايدن ميتواند خاورميانه را از آنچه هست، پرتنشتر و ملتهبتر كند.
بيدليل نيست كه آنتوني بلينكن، وزير امور خارجه امريكا روز دوشنبه مدعي شد كه خاورميانه در قياس با سال 1973 در وضعيت خطرناكتري قرار دارد. كاخ سفيد در هفتههاي اخير پايگاههاي انصارالله يمن را هدف حملات موشكي و پهپادياش قرار داد، درحالي كه با احتياط نظارهگر پيامدهاي تنشها در عراق و پاكستان بود. ناظران ميگويند دستياران بايدن به شدت در باب رويكرد اسراييل در غزه و تغيير شرايط نااميد شدهاند، آنهم در شرايطي كه به واسطه مخالفتهاي كنگره با ارايه كمك به اوكراين، احتمال پيروزي روسيه افزايش يافته است. به ادعاي پوليتيكو، بايدن كه بيش از هر زمان ديگر بر محدود ماندن درگيريها و اجتناب از كشاندن ايالاتمتحده به جنگ ديگر در خاورميانه تاكيد دارد، به تيم خود دستور داده تا در پاسخ به حمله اخير گزينههاي نظامي ادعايي را لحاظ كنند. به ادعاي مقامات ناشناس، يكي از گزينهها حمله به مواضع محور مقاومت در عراق و سوريه خواهد بود؛ اين درحالي است كه تهران ضمن رد ادعاهاي واشنگتن صراحتا اعلام كرده كه هرگونه ماجراجويي عليه حاكميت ايران خط قرمزي است كه از آن عبور خواهد شد.
با اين همه، منبع آگاه مدعياند كه واكنش به حمله اخير عليه مواضع امريكا در اردن در چند روز آينده و بعد از چراغ سبز بايدن انجام ميشود، پاسخي كه ميتواند گزينههاي بسياري را در خود جاي دهد.
فعلا به واسطه حملات اخير انتقادها از رويكرد بايدن در ارتباط با معادلات خاورميانه افزايش يافته است.
جرمي باش، رييس سابق ستاد كاركنان سيا و پنتاگون با اشاره به تحولات اخير مدعي شد كه بايدن حتي در سال انتخاباتي نيز نميتواند در برابر چالشهاي بينالمللي ايستاده و بدانها پاسخ دهد. باش بر اين باور است كه تجربههاي رييسجمهوري از تحولات جهاني نقطه قوت او است، با اين همه اين رويكرد بازدارندگي ايالاتمتحده تا به امروز بينتيجه مانده است.
همه روساي جمهوري امريكا تجربه بحران بينالمللي را داشتهاند اما بايدن در تنگناي سختي گرفتار شده و محبوبيتش روز به روز كاهش مييابد. ناظران مدعياند گزينههاي رييسجمهوري بين بد و بدتر متغير است. آرون ديويد ميلر، مذاكرهكننده سابق صلح خاورميانه كه اكنون در بنياد كارنگي فعاليت دارد، مدعي است: «درحالي كه واكنش به حملات اخير لازم شده اما بايد اين حقيقت را هم لحاظ كرد كه احتمال وقوع جنگ واقعي منطقهاي افزايش پيدا كرده است.»