• ۱۴۰۳ چهارشنبه ۲۳ آبان
روزنامه در یک نگاه
امکانات
روزنامه در یک نگاه دریافت همه صفحات
تبلیغات
بانک ملی صفحه ویژه

30 شماره آخر

  • شماره 5713 -
  • ۱۴۰۲ پنج شنبه ۱۰ اسفند

از زمان آغاز به كار دولت رخ داد

خروج ۱۱۴ ميليارد دلار از بورس

از ابتداي زمستان بازار بورس شاهد خروج ۹ هزار و ۲۶۱‌ ميليارد‌ تومان سرمايه بوده و شاخص ‌كل بورس و اوراق بهادار نيز با ثبت افت ۷.۲۷‌درصدي در اين مدت، عملكرد بسيار نامطلوبي را نشان داده‌ است. ديروز نيز با افت 4 هزار و 32 واحدي شاخص، در پايان معاملات شاخص كل در رقم ۲ ميليون و
۴۵ هزار و ۷۵۱ واحد ايستاد. در اين رابطه، هومن عميدي، كارشناس بازار بورس در گفت‌وگو با جماران با اشاره به اين وضعيت نامطلوب در بازار بورس خاطرنشان كرد: بازار از سال ۹۸ تا ۹۹ رشد قابل قبولي را از خود به‌جا گذاشت ولي بعد از آن سال، ديگر رشد نكرد و منجر به خروج پول و سرمايه براي سرمايه‌گذاران شد.

دولت كسري بودجه را از جيب شركت‌ها برداشت مي‌كند

وي ادامه داد: دلايل متفاوتي براي منفي بودن بازار بورس وجود دارد كه اولين آن سياست‌هاي غلط دولت است. به‌رغم وعده‌هاي آقاي رييسي و تيم اقتصادي دولت كه عنوان كردند سه روزه مساله بازار بورس را حل مي‌كنيم كه همه تو خالي بود، شاهد تداوم اين سياست‌هاي غلط هستيم.

همه افرادي كه شعار حمايت از بازار سرمايه را به دستور وعده‌هاي انتخاباتي خود قرار داده بودند به محض اينكه كارشان تمام شده و نتايج موردنظر خود را گرفتند، همه ‌چيز را فراموش كردند. ‌اي كاش فقط فراموش مي‌كردند! هر جا دولت به كسري بودجه مي‌خورد از جيب شركت‌ها برداشت مي‌كند.

عميدي با بيان اين اعتقاد كه به طرز عجيبي آمارسازي‌هايي از رشد اقتصادي، پيشرفت و بهبود نسبت‌هاي اقتصاد ارايه مي‌كنند كه شاهد آثار آن در هيچ جاي كشور نيستيم و منطبق با واقعيت به نظر نمي‌رسد، تصريح كرد: آقاي رييسي در زماني كه سكان دولت را به عهده گرفت ارزش بورس ۲۵۶ ميليارد دلار بود. الان ۱۱۴ ميليارد دلار از اين رقم افتاده است و يك بازار بسيار منفي را شاهديم. اين ۱۱۴ ميليارد دلاري كه از بازار سرمايه خارج شده ، نتيجه سياست‌هاي غلط دولت است. مسوولان به اين موضوع هم بسنده نكردند و با شعف و شادماني مي‌گويند ما بنزين را گران نكرديم. بنزين را گران نكردند، اما وجهي كه مي‌خواستند از مردم آن هم از طريق افزايش بنزين بگيرند از جيب مردم و سود شركت‌هاي پالايشگاهي برداشتند. اين كارشناس بازار بورس اظهار كرد: در حال حاضر ۵۰ ميليون سهامدار مستقيم و غيرمستقيم در بورس داريم. نگاه نكنيد يك عده هميشه در بازار سرمايه بودند. در حال حاضر بورس براي مردم مساله عمومي است و همه اقشار جامعه درگير اين بازار هستند. نارضايتي، راندمان منفي و زيان سنگيني كه ايجاد كرده‌اند آثارش در زندگي فرد فرد اين ۵۰ ميليون ايراني وارد شده است، با اين حال ادعا مي‌كنيم تحريم‌ها هيچ اثري بر ما نداشته و توانستيم در كشور اين تحريم‌ها و فشار‌هاي بين‌المللي را از بين ببريم.

وي با بيان اينكه تحليلگران‌ بزرگ دنيا بورس‌ها و وضعيت اقتصادي دنيا را رصد مي‌كنند، يادآور شد: آمار تورم ۶۰، ۷۰درصدي، سوخت شدن
۱۱۴ ميليارد دلار پول در مدت كوتاه، توسط ساده‌ترين دانشجو‌هاي اقتصاد دنيا در مورد بورس ايران در حال رصد و بررسي است. چطور به دنيا مي‌توانيم بگوييم كه در مقابل همه اينها ايستادگي كرديم و اتفاقي نيفتاده است؟

مشاورين اقتصادي، به دولت آدرس‌هاي غلطي مي‌دهند

عميدي علل متعددي را در ايجاد مشكلات فعلي در بازار سرمايه موثر دانست و گفت: كساني كه به دولت پيشنهاد اقتصادي مي‌دهند از جمله مشاورين عالي اقتصادي دولت، آدرس‌هاي غلط مي‌دهند. در جلسه‌اي گفتم اگر مي‌خواستند كشوري را زمين‌گير كنند و براي ازبين بردن اقتصاد و توليدش برنامه‌ريزي كنند، بازدهي و راندمان‌شان به اندازه‌اي كه اين تخريب رخ داده، بالا درنمي‌آمد. اين روش‌هايي كه در اقتصاد كشور امروز پيش برده مي‌شوند، قطعا به محاق رفتن توليد در كشور و خشكاندن ريشه توليد را رقم خواهد زد. او اضافه كرد: مگر ۲۵ اقتصاددان نگفتند بورس عامل تورم است! از سال 99 كه شاخص بورس مرتب ريزش كرده است، چرا تورم كاهش نيافت! دلار در آن زمان ۲۷ هزار تومان بود ولي اكنون ۵۸ هزار تومان است. به غلط بورس را عامل تورم معرفي كردند و آدرس اشتباه دادند و همين تحليل‌ها باعث شد دلار ۵۸ هزار تومان و سكه ۳۵ ميليون تومان شود! حتي متوسط قيمت مسكن در تهران به ۷۰، ۸۰ ميليون رسيده و تورم بالايي را در اقلام مواد غذايي شاهد هستيم.

انتشار گواهي‌هاي سپرده ۳۰درصدي، اقدام بسيار اشتباه بانك مركزي

عميدي با تاكيد بر اينكه انتشار گواهي‌هاي سپرده خاص ۳۰درصدي اقدام بسيار اشتباهي از سوي بانك مركزي بود، ادامه داد: بانك تجارت اطلاعيه داده، تمام سپرده‌ها، ۲۱، ۲۰، ۲۳درصد تبديل به ۳۰درصد شده است. روي چه اصول و قاعده‌اي چنين تصميمي گرفته شده است! به گفته اين كارشناس بازار سرمايه؛ بانك مركزي با اين برنامه مي‌خواست پول مازاد جامعه را جذب و نقدينگي را از جامعه جمع كند. مردم سپرده‌هاي‌شان را از ۲۳درصد به ۳۰درصد منتقل كردند. پولي جذب نكرديد فقط پولي كه نزد بانك‌ها بوده، براي بانك‌ها گران‌تر شده است. هزينه بهره ۳۰درصد به شكل ساده و مركب آن ۳۵درصد است. در حال حاضر كدام كسب و كار مي‌تواند بازدهي داشته باشد كه ۳۵درصد بهره پرداخت كند! مگر غير از هزينه‌هاي مالي هزينه ديگري وجود ندارد!

فكر نكنيد اين سوراخ، فقط كشتي بورس است، بلكه كشتي اقتصاد است

انتظارات تورمي شديدي در جامعه ايجاد شده

او با بيان اينكه دولت با نرخ‌گذاري دستوري در كالا‌ها، اجازه نمي‌دهند شركت‌ها براساس بهاي تمام شده‌ كالاي خود را بفروشند، تصريح كرد: اتفاقاتي كه در بازار بورس پيش آمد نتيجه تصميم‌گيري‌هاي غلط دولتمردان بود. تيم اقتصادي دولت نمره ۱۰ نمي‌گيرد بلكه نمره يك مي‌گيرد! آثار اين سياست‌ها در تمام جامعه خود را نشان مي‌دهد، فكر نكنيد اينجا كه سوراخ شده فقط كشتي بورس است، بلكه اين كشتي اقتصاد است. كل اقتصاد به هم پيوسته است. امروز اين مساله ر ا در بورس ايجاد كرده‌اند فردا اين بحران به بانك‌ها و پس‌فردا به كارخانه‌ها خواهد رسيد و همه كشور را درگير تصميمات غلط اقتصادي مي‌كنند. اما تورم زيرپوستي خودش را به مردم نشان داده و انتظارات تورمي شديدي در جامعه با اين كار ايجاد شده است. عميدي درباره راهكارهاي پيشنهادي براي حل چالش‌هاي موجود نيز گفت: دولت بايد تصميمات درست اقتصادي را از كارشناساني كه امتحان خود را پس داده‌اند بگيرد، نه كساني كه اينجا را با آزمايشگاه اشتباه گرفتند و قصد دارند تمام نظريه‌هاي كمونيستي‌شان را به آزمايش بگذارند. اين سياست‌ها حكايت وزيري است كه مي‌خواست با يك ميليون تومان براي هر نفر شغل ايجاد كند! اينها شعار‌هاي عوام‌فريبانه و پوپوليستي است كه امتحانش را بار‌ها پس داده. زمان آقاي روحاني سكه به قيمت بسيار پايين پيش فروش كردند و گفتند همه سكه‌ها را تحويل مي‌دهند. طلاي مملكت را ذوب كردند سكه كردند، فروختند، همان طلا سال بعد چهار برابر شد. از اين دست اقدامات از بانك مركزي زياد ديده‌ايم.

مگر صيانت از حقوق سهامداران، يكي از وظايف رياست سازمان بورس نيست!

اين كارشناس بورس در ادامه با انتقاد نسبت به تاخير در اعلام نرخ تسعير ارز اضافه كرد: رييس سازمان بورس در حكم يك تماشاگر، هيچ عكس‌العمل و واكنش مناسبي از خود نشان نمي‌دهد. ظاهرا نقش رييس سازمان بورس اين بود دستوراتي كه بالادستي‌ها مي‌دادند تمام و كمال انجام دهد. رييس سازمان بورس بايد از حقوق سهامداران صيانت كند. مگر صيانت از حقوق سهامداران، يكي از وظايف رياست سازمان بورس نيست! ولي هيچ صيانتي نديديم و ايشان فقط خواسته‌هاي بالادستي‌شان را اجابت مي‌كند. چه اتفاقي در شوراي عالي بورس افتاده است! ما شاهد عدم هماهنگي سياست‌هاي رييس بانك مركزي و وزير اقتصاد، به عنوان دو عضو شوراي عالي بورس هستيم و همين يك مساله وضعيت بازار را بحراني كرده است.

ارسال دیدگاه شما

ورود به حساب کاربری
ایجاد حساب کاربری
عنوان صفحه‌ها
کارتون
کارتون