• 1405 جمعه 1 آبان
روزنامه در یک نگاه
امکانات
روزنامه در یک نگاه دریافت همه صفحات
تبلیغات
fhk; whnvhj بانک ملی بیمه ملت

30 شماره آخر

  • شماره 5835 -
  • 1403 چهارشنبه 24 مرداد

ارتقاي كيفيت در آموزش و پرورش ايران

سيدجواد حسيني

۱ - همه فعاليت‌ها، برنامه‌ها و اقدامات نظام تعليم و تربيت بايد هدفمند و در راستاي ماموريت اصلي آموزش پرورش هم‌جهت شوند. بسياري از فعاليت‌ها و برنامه‌هاي اكنون آموزش و پرورش در راستاي ماموريت اصلي نظام آموزشي كشور نيست. برخي از آنها در فاصله با ماموريت و برخي در تضاد با آن قرار دارند. اين فرآيند چيزي جز هدررفت امكانات، خصوصا ظرفيت‌هاي نيروي انساني كه ۱۲ سال از بهترين دوران عمر خود را در آن مي‌گذرانند، نيست. 
۲- همراهي و سازگاري خواسته‌ها و نيازها در نظام تعليم و تربيت با يكديگر؛ در بسياري از موارد بين آنچه از نظام تعليم و تربيت مي‌خواهيم با آنچه اين نظام بايد آن را محقق سازد، سازگاري وجود ندارد و گاه فاصله و در برخي موارد تضاد بين خواسته و نياز، مسير حركت ماشين بزرگ تعليم و تربيت را با چالش جدي روبه‌رو مي‌سازد. در آموزش پرورش اين امر به ظاهر بديهي به كلي به فراموشي سپرده شده است.
٣- رويكرد امنيت فرهنگي به جاي فرهنگ امنيتي؛ نظام تعليم و تربيت معلمان، دانش‌آموزان، مديران آموزشي، دانشجو-معلمان دانشگاه فرهنگيان كه اركان اصلي نظام تعليم و تربيت را شكل مي‌دهند، بايد در يك محيط امن فرهنگي فعاليت كنند تا انسان‌هايي شجاع، نقاد و خلاق بار آيند و اين موضوع با اتخاذ رويكرد امنيت فرهنگي به جاي فرهنگ امنيتي قابليت تحقق پيدا مي‌كند.
۴-رويكرد آزادسازي پتانسيل‌هاي اقتصادي نظام آموزشي؛ بر اين اساس آموزش و پرورش را مي‌توان لشكر اقتصادي بزرگ اما بالقوه و خفته دانست كه با تاكيد بر بسترسازي قانوني بايد بيدار و از قوه به فعل درآورد . در آن صورت اقتصاد آموزش و پرورش به طرز معناداري از وابستگي صرف به اعتبارات دولتي تا حدودي نجات يافته و مشكل مزمن و پايدار تامين اعتبار در آموزش و پرورش تا حدودي مرتفع مي‌شود. البته اين بدان معنا نيست كه بي‌توجهي دولت به آموزش و پرورش از حيث تخصيص بودجه و اعتبارات توجيه شود، زيرا وفق اصل ۳۰ قانون اساسي دولت مكلف است اعتبارات لازم براي استانداردسازي نظام تعليم و تربيت را تخصيص دهد، به گونه‌اي كه در سطح جهان معتقدند حداقل ۲۰ درصد اعتبارات كشور را بايد به آموزش و پرورش اختصاص داد.
۵-رويكرد شفافيت و پاسخگويي؛ نظام آموزش و پرورش پهن‌پيكرترين سيستم اداري كشور با نزديك به ۱۷ ميليون دانش‌آموز، 115 هزار مدرسه، يك ميليون پرسنل و ۷۵۰ منطقه آموزشي است. اين ابرسازمان بايد در زمره سازمان‌هاي شيشه‌اي قرار گيرد و تصميمات و برنامه‌ريزي آن شفاف در معرض ديد همگان قرار گيرد و از سازمان كلبه‌اي يا غاري شكل خارج شود.
۶ -رويكرد مشاركت‌جويانه؛ مشاركت‌پذيري و پرهيز از تصلب و تمركز در نظام آموزشي ايران امري ضروري و اجتناب‌ناپذير است، زيرا اكنون اين نظام به‌ شدت متصلب و متمركز است و در عمل مشاركت‌پذير نيست. نتيجه اين وضعيت، كاهش انگيزه خلاقيت و نوآوري در معلمان و مديران مدارس است.
۷ -رويكرد مديريت جامع عملكرد (سنجش، ارزيابي جامع و بهبود عملكرد)؛ علماي علم مديريت بر اين باورند كه نيمي از موفقيت يك سازمان به ارزيابي نظارت بر ميزان تحقق اهداف و عملكردها مربوط مي‌شود. نظام تعليم و تربيت ايران در ابعاد مختلف خود بايد سنجش شود تا ميزان موفقيتش در دسترسي به اهداف مشخص و بر اساس ارزيابي‌ها فرآيند بهبود عملكرد محقق شود. ما در بسياري از قلمروها مانند كيفيت معلمان، سنجش تربيت در ساحت‌هاي غيرآموزشي، كيفيت مديريت مدارس و غيره هيچ‌گونه سنجشي نداريم.
۸ -اتخاذ رويكرد آموزش‌هاي ارگانيكي يعني آموزش‌هاي مساله‌مدار مبتني بر نيازهاي جامعه و در پيوست با آن به جاي آموزش‌هاي مكانيكي و در گسست از جامعه؛ آموزش‌هاي تركيبي مبتني بر استعدادها و تفاوت‌هاي فردي دانش‌آموزان به جاي آموزش‌هاي خطي و يكسان‌ساز كارخانه‌اي. 
٩- رويكرد نظام تصميم‌گيري علم پايه و دانش بنياد، آينده‌پژوه، مدرسه‌محور و مشاركت‌پذير مبتني برخرد جمعي به جاي نظام تصميم‌گيري سطحي‌نگر، هيجان‌زده، فردي، مبتني بر تجارب و داده‌هاي شخصي، محفلي و پراكنده، محدوديت‌آفرين بدون توجه به آينده‌پژوهي و تجارب مفيد داخلي و بين‌المللي .
۱۰- رويكرد دارايي مبنا و ثروت پايه به جاي رويكرد مبتني بر كمبود و نقص‌محور؛ در رويكرد دارايي ‌مبنا، دانش‌آموزان به عنوان يك سرمايه انساني تلقي مي‌شوند و با توجه به استعدادهاي فردي همه استعدادها و ظرفيت‌هاي آنها دارايي تلقي مي‌شود كه تعليم و تربيت مبتني بر آن به شناسايي و رشد استعداد همت مي‌گمارد و پيش از آنكه بر نداشته‌هاي دانش‌آموزان متمركز باشد، داشته‌هاي او را در مركز نگاه و محور رشد و تعالي قرار مي‌دهد و از اين طريق نه تنها استعدادهاي دانش‌آموزان شكوفا مي‌شود، بلكه نقص‌ها و كمبودهاي او آرام آرام برطرف مي‌شود.
۱۱ - رويكرد توجه به دگرگوني‌هاي نسلي و عصري و مناسب‌سازي محتوا، شيوه‌هاي ياددهي- يادگيري و نظام مديريت و برنامه‌ريزي درسي با آن؛ زمانه امروز را عصر دگرگوني‌ها مي‌دانند و به تبع آن خصوصيات نسلي دانش‌آموزان كه به نسل زد و آلفا شهرت دارند كاملا متمايز است و شخصيت ايشان را متفاوت از نسل‌ها و عصرهاي پيشين مي‌گرداند. اگر نظام تعليم و تربيت خود را با اين دگرگوني‌ها منطبق نگرداند و سازمان خود را دچار تجديد حيات و نوسازي نكند، دچار عارضه ناهمزماني و ناهمزباني با نسل و عصر مي‌شود.

ارسال دیدگاه شما

ورود به حساب کاربری
ایجاد حساب کاربری
عنوان صفحه‌ها
کارتون
کارتون
وب گردی
سرویس «چک الکترونیک» در بانک دی راه‌اندازی شد اولین پردیس هوش مصنوعی و فناوری های مالی كشور با سرمایه گذاری بانك ملت در دانشگاه تهران تاسیس می شود ارائه خدمت حساب وكالتی در بانك ملت برای خرید خودروهای وارداتی از طریق سامانه اتونوین توسعه آموزش دیجیتال و مسئولیت اجتماعی همراه اول؛ از توزیع سیم‌کارت نوجوان تا بورسیه ۱۰ هزار دانش‌آموز محروم از تحصیل در «آی‌نو» سرگذشت دومان سهند؛ از تالیف کتاب‌های اقتصادی تا مشاوره سرمایه‌گذاری علائم سرطان مغز استخوان در آزمایش خون چیست؟ بانک ملت بیشترین تسهیلات ازدواج و فرزندآوری را در بین بانک های کشور پرداخت کرد/ اعطای ۳۵.۴ همت تسهیلات طی ۶ ماه به ۱۵۶ هزار متقاضی هزارمین کارآموز؛ نقطه عطف پنج سال فعالیت آکادمی همراه اول انتصاب مدیران جدید چهار منطقه امور شعب / اکبری: چابک‌سازی و بهره‌وری، اولویت بانک ملی ایران است پذیره‌نویسی صندوق سرمایه‌گذاری ارزی «ملی کیمیا» از طریق شعب بانک ملی ایران