بيستمين دوره «تهران مبارك» در راه است
تهران ميزبان عروسكها ميشود
گروه هنر و ادبيات| بيستمين جشنواره بينالمللي نمايش عروسكي تهران مبارك از ۲۶ آذر تا سوم دي ماه در تهران برگزار ميشود. همزمان با برگزاري نشست خبري بيستمين جشنواره نمايش عروسكي تهران مبارك پوستر اين دوره از جشنواره با حضور معاون هنري وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي و مديركل هنرهاي نمايشي رونمايي شد و نادره رضايي، معاون هنري طي سخناني تاكيد كرد كه دولت بايد نقش سياستگذار و حامي را بر عهده بگيرد و برگزاري اموري مانند جشنوارهها را برونسپاري كند. همچنين حميد نيلي نيز با اشاره به اهميت جشنواره تئاتر كودك و نوجوان و جشنواره بينالمللي تئاتر عروسكي بر ضرورت پرداختن و اهميت دادن به اين جشنوارهها تاكيد كرد، چون اين جشنوارهها با توجه به اهميت و ظرفيتي كه دارند، نقش كليدي ميتوانند در فرهنگسازي در اين حوزه داشته باشند. به گفته حميد نيلي، مديركل هنرهاي نمايشي با وجود اتفاقاتي كه ناخواسته دچار آن شديم، جشنواره طبق برنامهريزيهاي انجام شده، كار خود را پيش برده است. وي ادامه داد: اين دوره جشنواره چند مولفه دارد؛ يكي از نكات قابل بحث در اين دوره، نگاه نوآورانه به جشنواره است كه از سوي دبير و دبيرخانه دنبال شده است.
او از اضافه شدن دو بخش فيلمهاي ۱۰۰ ثانيهاي و اختراعات، به عنوان ديگر اتفاقات قابل تامل در اين دوره از جشنواره ياد كرد و اين تغييرات را برآمده از نگاه نو به جشنواره دانست كه در جهت استفاده از ظرفيتهاي خارج از اداره كل هنرهاي نمايشي اضافه شدهاند. همچنين با توجه به نگاه ويژه به كارگاههاي آموزشي برنامههاي جشنواره دو ماه پيش از برگزاري آن آغاز شد. به گفته مديركل هنرهاي نمايشي كشور؛ بيستمين جشنواره نمايش عروسكي همچون ساير رويدادهاي فرهنگي با مشكل كمبود بودجه روبهرو بوده و بر اساس پيشبيني كه شده اين جشنواره با پيشبيني بودجه 15 ميلياردي برگزار خواهد شد كه تاكنون تنها 75 درصد اين بودجه تامين شده است و منطقه عباسآباد نيز براي تامين بخشي از بودجه اين رويداد قولهايي داده است. دبيري اين دوره از جشنواره را امير سلطاناحمدي بر عهده دارند و نادره رضايي، معاون هنري نيز در سخناني ابراز اميدواري كرد كه دبير و شوراي سياستگذاري جشنواره از نظرات دبيران دورههاي گذشته در پيشبرد اهداف جشنواره بهره گرفته باشند. او همچنين ابراز كرد: بايد روند برگزاري رويدادها تداوم داشته باشد و هر دوره جشنواره ارتباطش را با دورههاي گذشته قطع نكند.
رضايي در بخش پاياني صحبتهاي خود گفت: نكته آخر ادامه جريان جشنوارههاست. آيا يك جشنواره با مراسم اختتاميه تمام ميشود. در نمايش عروسكي، فقط دغدغه سالن ثابت را كه نداريم، بلكه بايد به روشهاي جديد، پلتفرمها و فضاهاي تازه براي درآمدزايي فكر كنيم و در اين زمينه مخاطب من، بيشتر خودم و مديران هستند كه بيشتر از قبل برونسپاري كنيم و از كار اجرايي دور شويم و به سياستگذاري بپردازيم. امير سلطاناحمدي، دبير اين دوره جشنواره با يادآوري اينكه جشنواره عروسكي نخستين جشنواره بينالمللي در تئاتر است، افزود: اين جشنواره همواره براي هنرمندان عروسكي مركز ثقلي بوده است. سلطاناحمدي گفت: از آنجا كه دغدغه معاش بچههاي عروسكي را دارم، بخش ۱۰۰ ثانيهاي را براي نسل جوان كه از كودكي با موبايل بزرگ شدهاند، فراهم كردهايم و در اين بخش ۳۰ اثر در كوشك هنر باغ كتاب ارايه ميشود. او ادامه داد: نمايش عروسكي در حوزه تبليغات و سرگرمي ميتواند پتانسيل بالايي داشته باشد و بايد متوجه اين ظرفيتها باشيم همانند تجربه «كلاه قرمزي» و نيز «جناب خان» كه نشانگر اقبال عمومي به شخصيتهاي عروسكي است.
سلطاناحمدي با اشاره به حضور مريم سعادت كه در اين نشست حضور داشت، گفت: اگر افرادي مانند خانم سعادت در كشور ما پرتعدادتر بودند، آنچنان دغدغه اشتغال جوانان را نداشتم، چراكه ايشان همواره زمينهاي فراهم كرد تا امثال من و محمد بحراني وارد فضاي حرفهاي كار بشويم.
او درباره برگزاري برنامه «بابيستا» در اين دوره از جشنواره توضيح داد: ما به اين فكر كرديم كه شايد خوب باشد محصولي به عنوان تاكشو توليد كنيم تا كمك حال جشنواره باشد و هدف اصليمان اين بود كه حس ميكرديم جاي يك برنامه گفتوگومحور عروسكي در تلويزيون خالي است. فعلا ۸ قسمت توليد شده و هنوز پلتفرم پخش آن مشخص نشده و در حال رايزني هستيم. به گفته سولماز عسگري، دبير اجرايي جشنواره در اين دوره، دو كار از روسيه، يك كار از فرانسه و يك كار از قزاقستان داريم. مريم سعادت به عنوان يكي از هنرمندان باسابقه نمايش عروسكي طي سخناني گفت: امسال يكي از بهترين دورههاي جشنواره را داريم به دليل حضور امير سلطاناحمدي كه بسيار سالم و صادق است. به اين جشنواره خيلي اميدوارم. شايد كاري در آن اجرا نشود كه اتفاق بزرگي قلمداد شود ولي جشنواره بهترين زمينه را براي آشنايي مردم با نمايش عروسكي فراهم ميكند. به خصوص نمايش عروسكي بزرگسال كه همچنان ناشناخته است. سلطاناحمدي درباره اجراي عمومي نمايشهاي جشنواره توضيح داد: از اول هدف ما حمايت از آثار شركتكننده بود و اگر آثار باكيفيتي به جشنواره برسد، حتما ميتوانند جايي براي اجراي عمومي بيابند همچنانكه در دوره پيش برخي آثار جشنواره اجرا شدند. آرش مصطفايي، قائممقام دبير جشنواره نيز عنوان كرد كه از دوره گذشته ۱۸ نمايش اجراي عمومي شدند و نمايشي مانند «مثلث» همچنان در حال اجراست. بعد از اين جشنواره هم براي اجراي عمومي آثار، دو سال فرصت هست. ضمن اينكه در اين زمينه مشغول رايزني با كانون پرورش فكري هم هستيم. سپس نيلي درباره اجراهاي فضاي باز در اراضي عباسآباد و اينكه چرا اين اجراها در فضاي باز تئاتر شهر انجام نميشود، گفت: يكي از دغدغههاي ما بحث حريم مجموعه بوده و هست با توجه به اينكه حركتي صورت گرفته و يكسري ساخت و سازها آغاز شده، فارغ از اينكه چه نظري درباره آن داشته باشيم، كمي بايد مداقه كرد. در بخش پاياني نشست، پوستر جشنواره كه توسط رفعت هاشميسيسخت طراحي شده، با حضور نادره رضايي، معاون هنري وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي رونمايي شد.