همراهان آيتالله مصباح به دنبال تاثيرگذاري بيشتر بر اصولگرايان
ائتلاف ناپايدار
محمد حسين مهرزاد/ جبهه پايداري آغاز و پايان سال 93 را با دو اتفاق شوكآور تجربه كرد. پس از آنكه در فروردين سال جاري خبر خروج حميد رسايي و مهدي كوچكزاده دو عضو تاثيرگذار از اين حزب مورد تاييد سخنگوي آن قرار گرفت حالا خبرها حكايت از خروج سومين عضو پرنفوذ شاخه تهران اين حزب دارد. بر مبناي اخباري كه منابع موثق در اختيار روزنامه اعتماد قرار دادهاند روحالله حسينيان نيز چندي است در جلسات شوراي مركزي حزب پايداري حضور نمييابد. فارغ از اينكه آيا اين عدم حضور به خواست شخص حسينيان است يا اعضاي جبهه پايداري، اين اتفاق را ميتوان از زواياي مختلف مورد واكاوي قرار داد. جبهه پايداري با تقسيمبندي غيررسمي به دو شاخه قم و تهران نشان داد در ميان اعضايش يكپارچگي شروع فعاليت خود را از دست داده است. اما اساس اختلاف از دولت محمود احمدينژاد رخ داد. آنجايي كه مهمترين حامي حزبي احمدينژاد يعني جبهه پايداري بايد در برابر وقايع حساس و البته اتحاد احمدينژاد – مشايي موضعگيري ميكرد. جمعي از وزرا و نزديكان احمدينژاد كه در دولت نهم كنار گذاشته شدند با راهنمايي آيتالله مصباح و آيتالله خوشوقت اقدام به تشكيل جبهه پايداري كردند. پس از آن بود كه آيتالله مصباحيزدي فروردينماه سال 90 با صراحت تمام انحراف به وقوع پيوسته در دولت دهم را بزرگترين خطر از صدر اسلام خواند تا يكبار براي هميشه تكليف خود و حاميانش را با احمدينژاد و مشايي روشن كند: «خطري كه من احساس ميكنم شديدترين خطري است كه تاكنون اسلام را تهديد كرده است و آن هم از سوي نفوذيهايي است كه در بين خوديها در حال رشد هستند.»
اولين خروجي
اما اولين خروج از جبهه پايداري كه سال 90 تشكيل شده بود را غلامحسين الهام كليد زد. يكي از نزديكترين اعضا به احمدينژاد نتوانست جبهه پايداري را تحمل كند و آنگونه كه جلالي، رييس دفتر آيتالله مصباح اعلام كرد: اين جدايي در زمان تشكيل جبهه هنگام رقابتهاي انتخاباتي مجلس نهم رخ داده و آقاي الهام از آن زمان تاكنون ديگر عضويتي در جبهه پايداري نداشته است. وي درباره علت اين جدايي نيز گفت: ايشان به دليل تمايلاتي كه در همكاري با دولت داشتند اينگونه تشخيص داده شد كه از جبهه پايداري بروند. به فاصله چند روز پس از الهام، محمد اسماعيل كوثري، نماينده تهران در مجلس هم راه او را در پيش گرفت و از جبهه پايداري خارج شد. او علت انصرافش را انحراف دولت اعلام كرد و گفت: «ما حامي دولت با شعار 84 بوديم نه دولت دهمي كه به دامن جريان انحرافي افتاده است. در واقع بنده چنين برداشتي از جبهه پايداري دارم كه اين جبهه حامي دولت دهم نيست.»
خداحافظي رسايي با پايداري
غائله مرتضوي كه راه افتاد برخي از اعضاي پايداري در مجلس پاي نامه تشكرآميز به خاطر ابقاي مرتضوي را امضا كردند كه گفته ميشد حميد رسايي نيز يكي از اين افراد بوده است. همان زمان زهره طبيبزاده نوري، نماينده تهران در مجلس و عضو جبهه پايداري گفته بود: آقاي رسايي به دليل اينكه مواضع آزادانه و مستقل از جبهه داشته باشد از شوراي مركزي كنارهگيري كرد چراكه كسي كه عضو شوراي مركزي است بايد در موضعگيريهايش مقيد به كار تشكيلاتي باشد. وي با بيان اينكه كوچكزاده هنوز به طور كامل از شوراي مركزي منفك نشده است، افزود: آقاي كوچكزاده نيز موقعيتي مشابه آقاي رسايي دارد اما هنوز از شوراي مركزي منفك نشده است و بايد منتظر تصميمگيري هيات موسس و اعلام اعضاي شوراي مركزي از سوي سخنگو باشيم. تابستان و پاييز 91 براي پايداري فصول خوبي نبودند. جدايي غلامحسين الهام، محمداسماعيل كوثري و حميد رسايي شاخه تهران را عملا به سمت انحلال برد و قدرت شاخه قم را نشان داد. اما زمان هرچه به انتخابات رياستجمهوري نزديكتر ميشد پايداريها هم قدرت شاخه قم را افزونتر ميديدند تا جايي كه باقري لنكراني از چهرههاي اصلي شاخه قم با آن جملات تاريخي آيتالله مصباح در مورد شناخت اصلح در زمين و آسمان براي انتخابات رياستجمهوري ثبت نام كرد. با انصراف لنكراني كه البته در مورد آن حرف و حديثهايي هنوز وجود دارد سعيد جليلي بدل به كانديداي اصلح قمنشينان پايداري شد و البته اعضاي شاخه تهران نيز راهي جز همراهي نداشتند.
تهرانيها مقابل آقاتهراني
با اين حال نتيجه انتخابات آنگونه كه پايداريها ميخواستند رقم نخورد و در حالي كه تصور ميشد در شرايط پس از شكست به تحكيم روابط بپردازند به بازسازي آن پرداختند و تصميم گرفتند تغييرات ديگري را هم در تركيب شوراي مركزي حزب اعمال كنند. اينگونه بود كه مهرداد بذرپاش، آبان ماه سال جاري اعلام كرد در اين حزب عضويت ندارد. با اعلام رسمي بذرپاش و خبر خروج روحالله حسينيان به نظر ميرسد يك پاكسازي كامل در جبهه پايداري صورت گرفته باشد. تهرانيهاي پايداري ارتباط خود را با احمدينژاد حفظ كردهاند و حتي در جلساتي با او نيز شركت ميكنند. شايد ريشه اصلي اختلاف قم و تهران نيز همين جا باشد. قرار نيست در حزبي كه پدر معنوياش آيتالله مصباحيزدي است كسي سراغ احمدينژاد برود. از طرفي تهران اين جريان تنها ميتوان به صادق محصولي اشاره كرد كه در همايشهاي اصولگرايان شركت ميكند و در عين حال عليه احمدينژاد موضعي اتخاذ نميكند. محصولي از معدود تهرانيهاي پايداري است كه هنوز روي مرز تهران و قم قدم ميزند. با اين حال حجتالاسلام آقاتهراني كه روزي معلم اخلاق هيات دولت احمدينژاد بود همچنان پرچمدار شاخه قم مانده و با تحليل رفتن قواي شاخه تهران عملا جبهه پايداري به سمت هر چه نزديكتر شدن به آيتالله مصباحيزدي سوق ميدهد. پايداريها پس از تصفيه اعضاي شاخص تهران فصل جديدي از فعاليت سياسي خود را آغاز كردهاند.
انتخابات مجلس و پايداري
با خروج چهرههاي موثر تهران از جبهه پايداري، اعضاي باقيمانده در همايشهاي وحدت اصولگرايان شركت ميكنند. حتي آيتالله مصباحيزدي نيز به عنوان سخنران در همايش حضور مييابد و آيتالله موحديكرماني خود و دوستان را مريدان مصباح عنوان ميكند. اما هنوز يك مساله حلنشده در ميان پايداري و باقي اصولگرايان مانده است. پايداريها به رهبري آيتالله مصباح تعاريف خود را از تحزب و ائتلاف دارند. آيتالله مصباح در ديداري كه اخيرا با اعضاي ارشد حزب موتلفه اسلامي داشت از اين تعاريف پرده برداشت: مشخصات تحزب در دنيا مشخص است و درباره آن كتابها و رسالهها نوشته شده است و در رابطه با ادبياتي سياسي، نميخواهيم مفهوم جديدي ابتكار كنيم بلكه بايد ويژگيهاي تحزب اسلامي را تعريف كنيم. او با دخيل كردن مفهوم تعاون در تحزب گفت كه به گفتههاي شهيد بهشتي كه حزب را معبد دانسته بود نيز اشاره كرد و گفت: كساني كه از تحزب دفاع ميكنند مصداق تعاون است، يعني ميخواهند افرادي را پيدا كرده كه همفكر و همسليقه بوده و تجربههاي مشتركي دارند و با هم كار كرده تا اهداف الهي را بيشتر پيش ببرند. بنيانگذار حزب جمهوري اسلامي ابتدا مرحوم شهيد بهشتي و خود مقام معظم رهبري بودند و اينها اهدافشان اسلامي بود، اما عملا كساني كه اهل سوءاستفاده بودند، عضويت حزب را پذيرفتند، به خاطر اينكه منافع خودشان را دنبال ميكردند. كسي نسبت به موسسان حزب جمهوري اسلامي انتقاد نداشت، زيرا قطعا با اهداف ديني و الهي اين كار را انجام دادند و تا پاي جان ايستادند، ولي ديگران سوءاستفاده كردند. پايداريها پيشتر و در انتخابات گوناگون موضع خود در برابر ائتلاف را نشان داده و امتحانشان را پس دادهاند. حتي امير حسين قاضيزاده، از اعضاي موثر آنها نيز در خصوص ائتلاف و ارجح بودن گزينه اصلح بر گزينه راي آور اعلام كرده بود كه ممكن است در دقيقه 90 معادلات ائتلاف را به هم بزنند. اميرمحبيان، تحليلگر سياسي اصولگرا نيز تا حدودي بر همين ادله تحليلهاي خود را استوار ميكند به ويژه آنكه او در انتقادات فراواني كه به جريان اصولگرا داشته تلويحا باج دادن به تندروهاي اصولگرا به جاي تنبه آنان را موجب فروپاشي اين جريان دانسته و حتي گفته بود اصرار بر اينكه گروههايي مانند جبهه پايداري را در كنار اصولگرايان معتدل بر دايره وحدت بگنجانيم عملا موجب اختلاف بيشتر ميشود. به همين دليل هم ميتوان گفت كه جبهه پايداري همپيمان مطمئني براي اصولگرايان نيست مگر اينكه آنها در كانون تصميمگيري اين جريان ريشهدار نقشي فراتر از سهم فعليشان داشته باشند. پايداريها اگر در فرآيند تصميمگيريها دست بالا را داشته باشند و بتوانند در نهايت حرف و نظر خود را به كرسي بنشانند ميز ائتلاف را به هم نميزنند اما اگر شرايط جز اين باشد تضميني براي ادامه همراهي نميدهند.
موعظههاي معلم اخلاق دولت احمدينژاد براي جامعه اسلامي مهندسين
مجتبي آقاتهراني، معلم اخلاقي كه از زمان روي كار آمدن دولت نهم راه سياست ورزي را هم در پيش گرفت و در جلسات كابينه احمدينژاد وزرا را موعظه ميكرد حالا بدل به مهمترين چهره طيف قم جبهه پايداري است كه وانمود ميكنند در دورترين فاصله با احمدينژاد سياست را دنبال ميكنند. در ادامه نزديكي پايداري و اصولگرايان او يكشنبه شب در جلسه شوراي مركزي جامعه اسلامي مهندسين به دبيركلي محمدرضا باهنر شركت كرد. آنطور كه در خبرهاي رسمي منتشر شد در جلسه يكشنبه شب، باهنر از آقاتهراني به عنوان استاد اخلاق نام برد و از او دعوت كرد تا در خصوص اخلاق سياسي براي اعضاي شوراي مركزي اين تشكل سخن بگويد. دبيركل جبهه پيروان خط امام و رهبري لزوم وحدت اصولگرايان را در مقابل رقيب جدي خود يعني اصلاحطلبان ضروري دانست و اشاره كرد اصولگرايان هيچوقت نميتوانند با اصلاحطلبان ولو معتدلين آنها ائتلاف كنند بلكه فقط بايد با خودشان وحدت داشته باشند. آقا تهراني هم در اين جلسه ضمن تاكيد بر اينكه اصولگرايان بايد ولايتمدار باشند و اعتبار نظام جمهوري اسلامي ايران به نعمت ولايت فقيه است، يادآور شد: بايد روي ولايت به عنوان ستون خيمه انقلاب تمركز كرد چراكه هركس از آنجايي راه كج رفت و خراب شد كه با ولي امر زاويه پيدا كرد و نقطه وحدت اصولگرايان بايد تمركز روي پيروي از مقام ولايت باشد. آقاتهراني البته بر وجود اختلاف نظر هم صحه گذاشت و گفت: ممكن است اختلاف سليقه بين ما اصولگرايان پيش بيايد اما بايد بيان رهبر معظم انقلاب براي همه ما فصل الخطاب باشد و همه بايد پشت سر مقام ولايت حركت كنيم.