ميليونها زاير به سمت كربلا راهپيمايي كردند
به عشق حسين
گروه سياسي
چند سالي ميشود حال و هواي ديگري به خود گرفته است. چاشني اين حال و هواي خوب، سيل عاشقاني است كه با پاي پياده عازم ديار عشق كربلا ميشوند. چندسالي ميشود كه رسم پيادهروي اربعين با حضور عاشقان بيشمار امام حسين (ع) احيا شده و افراد زيادي فارغ از مليت، رنگ، نژاد و عقيده سياسي حتي در دين و مذهب در اين تجمع پرشور هرسال حاضر ميشوند.
درباره اربعين يا چهلمين روز شهادت حضرت اباعبدالله الحسين سه ديدگاه متفاوت مطرح است كه مشهورترين و معتبرترين ديدگاه آن است كه اهلبيت امام حسين(ع) در سال 61 هجري از شام برگشته و در بيستم صفر همان سال در كربلا با جابربن عبدالله انصاري ملاقات كردند و همگان براي امام عزاداري كردند. از اين اربعين به عنوان اربعين اوّل ياد ميشود. شايد به دليل پرشور بودن راهپيمايي اربعين در سالهاي اخير برخي تصور ميكنند كه اين پيادهروي نوعي بدعت باشد اما واقعيت آن است كه پيادهروي اربعين ريشه تاريخي دارد و تنها در برهههاي زماني مختلف بهواسطه نظام حاكم بر عراق، با اخلال مواجه شد. به گفته برخي پژوهشگران، راهپيمايي در روز اربعين از زمان امامان شيعه در بين شيعيان رايج بوده است. سيدمحمدعلي قاضي طباطبايي، راهپيمايي اربعين را سنت و رفتار مداومِ شيعيان از زمان ائمه دانسته كه در زمان بنياميه و بنيعباس نيز به اين حركت پايبند بودهاند اما باتوجه به كتاب زندگينامه ميرزاحسين نوري، اين سنت بارديگر توسط محدث نوري احيا شد اما در اواخر قرن ۱۴ قمري حزب بعث عراق، با برگزاري مراسم راهپيمايي اربعين مخالفت كرد و گاه با راهپيماييكنندگان با خشونت رفتار ميشد كه موجب كمرونق شدن اين مراسم گشت.پس از سقوط حزب بعث عراق در سال 2003 بار ديگر راهپيمايي اربعين رونق گرفت تا جايي كه سالانه نزديك به دو ميليون نفر در اين راهپيمايي شركت ميكردند اما هرچه زمان ميگذشت، درياي عشق عاشقان اباعبدالله خروشانتر ميشد تا جايي كه از چهار سال گذشته تعداد حاضرين در اين تجمع پرشور حسيني از 15 ميليون نفر تجاوز كرد. ممكن است برخي متصور باشند كه مراسم حج بزرگترين گردهمايي مذهبي در جهان باشد درحالي كه در سالهاي اخير بهواسطه حضور پرشور عاشقان حسيني عنوان بزرگترين گردهمايي سالانه مذهبي به پيادهروي اربعين تعلق پيدا كرده است. در سالهاي 93 و 94 كه پيادهروي اربعين جان دوبارهايگرفت، جمعيت حاضر در كربلا تا 22ميليون نفر تخمين زده شد كه براي يك گردهمايي آن هم از نوع مذهبي يك ركورد خارق العاده است.
راهپيمايي اربعين در روزهايي اوج گرفت كه گروه تروريستي تكفيري داعش در عراق جولان ميداد. درست در شرايطي كه اين گروه تروريستي تمام تلاش خود براي ناامن كردن اماكن متبركه واقع در عراق را به كار گرفته بود، خيل عظيم عاشقان اباعبدالله سبب شدند نقشههاي شوم اين گروه تكفيري نقش بر آب شود تا جايي كه 2سال پس از رونق دوباره اين تجمع عظيم حسيني بساط داعش براي هميشه از عراق جمع شود.راهپيمايي اربعين اگرچه پيامهاي اخلاقي و اجتماعي بيشماري در باطن خود دارد اما نميتوان از پيام سياسي اين تجمع عظيم به راحتي عبور كرد؛ به همين دليل از راهپيمايي اربعين با نامهايي چون قدرت نرم تشيع، نماد قدرت تشيع، خط مقدم جنگ نرم با استكبار جهاني و تجمعي براي مقابله با سلطه و ذلت ياد ميشود. جمهوري اسلامي ايران نقش بسزايي در احياي راهپيمايي اربعين داشته است اما نميتوان اين گردهمايي عظيم را محدود به ايران كرد زيرا افراد مختلفي از هر مذهب و كشوري در اين گردهمايي شركت ميكنند اما بايد اين واقعيت را نيز پذيرفت كه اين اجتماع عظيم نقش بسزايي در تثبيت موقعيت ايران در منطقه داشته است. راهپيمايي اربعين زماني جان دوباره گرفت و به بزرگترين اجتماع مذهبي جهان تبديل شد كه خاك عراق محل جولان گروههاي تروريستي و تكفيري بود اما ايران توانست با تبديل اين بحران به فرصت، بارديگر نقش تاثيرگذار خود در منطقه را به رخ جهانيان بكشد. اين راهپيمايي ميليوني نماد خوبي از قدرت اجتماعي و مردمي جهان اسلام با محوريت جمهوري اسلامي ايران است. پيام راهپيمايي اربعين حركت منسجم انساني و سياسي در مبارزه با ظلم و ستم است و اگر اين پيام به درستي به جهان منتقل شود،پيام الهامبخشي در راستاي اهداف انساندوستانه خواهد بود.
حضور گسترده جوانان در راهپيمايي اربعين در شرايطي كه رسانههاي غربي تمام تلاش خود براي از بين بردن مذهب در ميان جوانان را به كار گرفتهاند، از ديگر نكات جالب توجه اين اجتماع عظيم حسيني است. جوانان عاشق اباعبدالله الحسين(ع) فارغ از مذهب و وابستگي سياسي با راهاندازي هشتگهاي مختلف در شبكههاي اجتماعي تصاوير و تجربههاي خود از اين راهپيمايي را با ديگر كاربران به اشتراك ميگذارند كه از ميان اين هشتگها ميتوان به #في_طريق_كربلا و #حب_الحسين_ يجمعنا اشاره كرد.
امام خميني(ره) معتقد بودند كه اين محرم و صفر است كه اسلام را زنده نگه داشته است كه تجلي اين جمله را امروز ميتوان در راهپيمايي اربعين مشاهده كرد. راهپيمايي اربعين مانور و همايش قدرت اسلام و مكتب تشيع است. ملتي كه مكتب عاشورا دارد، هرگز زير بار ذلت، استبداد و سلطه بيگانگان نميرود.