اوگاندا نمايي از ايران
مشرق در بخش وبلاگهايش به اظهارات اخير علي ربيعي پرداخته و در آن نسبت به وضع جامعه هشدار داده بود. اين سايت معتقد است كه شايد اصلاحطلبان هستند كه او را وادار به بيان اين حرفها كردهاند: «شايد اصلاحطلبان آقاي ربيعي را وادار به بيان اين حرفها كردهاند وگرنه ايشان بهتر از هركسي ميداند كه ايران اسلامي در دوراني بسيار تلختر و سنگينتر از رياستجمهوري ترامپ هم سر پا ايستاد و در معيشت مردم خود هرگز دچار مضيقه و قحطي نشد و آن دوران جنگ تحميلي بود. آقاي ربيعي حكما صحبتهاي مقامات امنيتي همكار خود را شنيده كه گفتهاند ما در دوران جنگ حتي با اينكه كشتيهاي غذاي ايران در خليج فارس هدف موشك قرار ميگرفت نيز هرگز دچار قحطي غذا نشديم چه رسد به مشكلات پيش پا افتاده امروز.»
نويسنده همچنين به او يادآور ميشود كه «عليالقاعده تاييد همكاران امنيتي خود بر اين تحليل را نيز شنيده است كه دشمن به دنبال ايجاد «فتنه اقتصادي» و به خيابان كشاندن مردم با ناراضيسازي ذهني و بحراننمايي است! ساير اظهارات ربيعي هم در بحث بحران پذيرفتني نيستند و مشكلاتي عمومي هستند كه در كشورهاي ديگر دنيا نيز به صورت بيش و كم وجود دارد.»
اما نكته جالب اين نگاه كه در تضاد با گذشته موارد مطرح شده توسط همين سايت است؛ جايي است كه ربيعي را خطاب قرار داده، ميگويد: «غرض اين است كه يك مقام سابقا امنيتي كه خوب ميداند تخريب ذهن مردم، تشويش افكار عمومي و اوگاندانمايي از شرايط كشور چه تاثير سويي خواهد گذاشت؛ چرا بر ترويج بحراننمايي از كشور اصرار دارد؟!»
نكته اينجاست كه تا پيش از اين مشرق در اين دست از گزارشها معتقد بود كه كشور در شرايط پيشرفت قرار دارد و كارنامه بسيار مطلوبي دارد، اما اخيرا آن بخش آخر را حذف ميكند. با اين حال همچنان به تكرار ادعاي راهاندازي فتنه جديد اقتصادي تاكيد دارد. از همين رو مينويسد: «برخي محافل تحليلي معتقدند «وارونهنمايي اصلاحطلبان از شرايط كشور» ميتواند منجر به «فتنه اقتصادي» و ايجاد آشوب در كشور شود؛ تحليلي كه طليعه آن در اغتشاشات ديماه 96 جلوهگر شد و عدهاي به بهانه اقتصاد به خيابان آمدند. عدهاي كه بر طبق آمار؛ اكثريت آنها شاغل و شعارهايشان نيز شعارهاي سياسي بود.
مبناي تحليلي نويسنده بر پايه دو نكته استوار است كه آن را اينگونه بيان ميكند: «جالب آنكه اركاني از جريان سياسي خاص طي ماههاي گذشته درباره اغتشاشات ديماه بر 2 نكته تاكيد كردهاند؛ اول اينكه اين اغتشاشات يك «پيشلرزه» بوده و دوم آنكه اصلاحات در «فرداي براندازي» و حكومت بعدي نيز زنده خواهند ماند! آناليز اظهارات پوپوليستي ربيعي در چارچوب تحليل پيشگفته ميتواند حقايق زيادي را آشكار كند.»